Mire számítsunk a gyomortükrözés során?

vastagbel.jpg

Ha a tápcsatorna különböző betegségeinek diagnosztizálásáról van szó, az endoszkópos vizsgálat alapvető és hatékony módszernek számít. Lássuk, mit is takar a vizsgálat, hogyan érdemes felkészülni a beavatkozásra, és mire számítsunk a vizsgálat utáni időszakban!

 

Mi az gyomortükrözés?

A gyomortükrözés vagy más néven gasztroszkópia során hajlékony, száloptikás technológiával készült endoszkóppal vizsgáljuk meg a felső tápcsatorna elváltozásait. Akár a nyelőcső, a gyomor vagy a nyombél betegségeiről van szó, az gasztroszkópiával gyorsan, fájdalommentesen és nagy pontossággal végezhetünk előzetes vizsgálatot.

A gyomortükrözés során a szájon át egy flexibilis csövet (endoszkópot) vezetünk a patkóbélig, így monitoron, egy nagy felbontású képet elemezve értékelhetjük az esetleges elváltozásokat. Legyen szó gyulladásokról, daganatokról, fekélyekről, polipokról, hasi vérzésről vagy egyéb fájdalmakról, gyomortükrözéssel nagy pontossággal állapítható meg a tünetek oka.

Az alábbi tünetek megjelenésekor mindenképpen javasolt a gyomortükrözés elvégzése:

  • reflux
  • nyelési nehézségek
  • gyomorfájdalmak
  • fekély gyanúja
  • felső tápcsatorna vérzése

Felkészülés a vizsgálatra

Fontos, hogy a gyomortükrözés során a lehető legtisztább képet kapjuk, és megelőzzünk minden lehetséges kellemetlenséget. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a páciens éhgyomorral érkezzen a vizsgálatra, azelőtt legalább hat órával ne egyen, valamint legalább négy órával ne igyon semmit. A nagyjából tíz percet igénybe vevő vizsgálatot általában lidokainos érzéstelenítés mellett végezzük, így az endoszkóp nyelőcsőbe juttatása legfeljebb minimális kellemetlenséggel járhat.

 

Gyomortükrözés után

Amennyiben a gasztroszkópia nem altatásban, csupán érzéstelenítés mellett zajlik, a vizsgálat ambuláns módon végezhető. A vizsgálat végeztével – amennyiben panaszok nem tapasztalhatók – a páciens átöltözhet, és miután az orvos úgy ítéli, távozhat. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az érzéstelenítő hatásának elmúlásáig (fél-egy óra) várni kell az étkezéssel és a folyadékbevitellel. A kezelést követően a beteg általában folytathatja a napi rutinját, azonban egy napig érdemes kerülni a nagyobb erőkifejtéssel járó feladatok végzését.

Szeretne sorban állás nélkül gyomortükrözést végeztetni? Jelentkezzen be gasztroenterológia magánrendelésünkre online most!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika