Mindennapi kellemetlenségeink – a benőtt köröm

pexels-cats-coming-1204473.jpg

Azok számára, akik még nem tapasztalták, apróságnak tűnhet, pedig a benőtt köröm igen nagy fájdalmat tud okozni, és a kellemetlen állapot megszüntetése orvosi beavatkozást igényel, különben súlyosabb szövődményei lehetnek. Esetében különösen igaz a mondás, hogy sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni, kiváltképp hogy gyakorlatilag a rossz beidegződéseinken és szokásainkon múlik, hogy találkozunk-e ezzel a fájdalmas problémával.

Miért nő be a köröm?

A benőtt köröm jellemzően a nagylábujjon alakul ki, elsősorban a helytelen körömvágás következtében. A helyes vágásnak két alapszabálya van. Az egyik, hogy olló helyett lehetőleg használjunk csipeszt, mert az könnyebben elbánik a kézkörmöknél jóval vastagabb lábkörmökkel. A másik és minden bizonnyal a legfontosabb előírás, hogy kizárólag a szabad szélből, azaz a tetejéből vágjunk, és azt is csak egyenesen, a sarkakat pedig hagyjuk érintetlenül, semmiképp se vágjuk ki.

Amikor a rosszul vágott köröm széle vagy sarka belenő a körömbarázdába, kialakul a benőtt köröm. Az állapot nem gyógyulhat meg magától, hiszen a köröm folyamatosan nő, így egyre mélyebbre hatolva a bőrben egyre nagyobb terület lesz érintett. A fájdalmas seb könnyen begyulladhat és elfertőződhet, ezért soha nem szabad elhanyagolni ezt a problémát.

Mit tehetünk benőtt köröm esetén?

Fontos, hogy már a legkisebb jelet is vegyük komolyan. Amikor a köröm épp csak elkezd benőni, a fájdalom még enyhe, és csak adott helyzetekben érzékelhető, például szűk cipő viselésekor. Ne várjuk meg, míg teljesen begyullad a szövet, minél hamarabb forduljunk szakorvoshoz!

A benőtt körömre az esetek döntő többségében a sebészeti beavatkozás jelenti a megoldást. A műtétet helyi érzéstelenítéssel végzik. Szerencsére nincs szükség a teljes köröm eltávolítására, pusztán a benőtt körömrésztől kell megszabadulni, és persze a körömbarázda adott részétől is.

Pár szabály betartásával megelőzhető

Az alábbi tanácsok segítenek a körömbenövés kockázatának minimálisra csökkentésében.

  • Helyes körömvágás: csak egyenesre vágjuk a végét! Ne kerekítsük le, ne vágjuk ki a sarkát, és ne vágjuk túl rövidre!
  • A lábköröm lassan nő, elegendő nagyjából háromhetente vágni.
  • Ne hordjunk szűk cipőt!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika