Mikor van szükség fogpótlásra?

fogpotlas2.jpg

Amikor egy fog olyan rossz állapotba kerül, hogy már a legügyesebb kezű fogorvos sem tudja megmenteni, elkerülhetetlenné válik a csiszolás/húzás, és bizony a fogat pótolni kell. Ugyanez a helyzet a baleset, esés és egyéb külső behatásból fakadó fogletörés és –repedés esetében is, de a korosodás és az erre való genetikai hajlam is a fogak elvesztéséhez vezethet.

A fogpótlás típusai

Számos tényező határozza meg, hogy melyik módszerrel érdemes pótolni a letört, elvesztett fogat. A döntés előtt több kérdést is mérlegelni kell. Egy vagy több fogról van szó? Mennyire fontos, hogy esztétikailag is tökéletes legyen a végeredmény (gondoljunk például egy letört metszőfogra)? Milyen a megmaradt fogazat állapot? Hogyan reagál a szervezet bizonyos beavatkozásokra? Mindezek tudatában érdemes kiválasztani a fogpótlás ideális típusát.

  • Korona. Ha egyetlen sérült vagy rossz fogat kell pótolni, akkor általában a korona a legjobb választás. Ha meglévő fogra kerül, akkor a gyökérnek mindenképp meg kell maradnia, egyébként implantátumra is alkalmazható, a lényeg, hogy valamire rá kell erősíteni, teljesen hiányzó fog esetében nem választható ez a módszer. A korona készülhet fémötvözetből, fémkerámiából (porcelánból) vagy cirkóniumból, utóbbi a legkorszerűbb technológia.
  • Híd. Amikor egy vagy több fog teljesen hiányzik, a híd jó választás lehet a pótlásra. Ez esetben a pótolandó fogak melletti fogakra korona kerül, ami pillérként tartja a pótlásokat, akár két-három fogét is. A híd is többféle anyagból készülhet, fémből, porcelánból vagy cirkóniumból.
  • Implantátum. A fogbeültetés ma a legkorszerűbb megoldás a fogpótlásra, továbbá a legtartósabb is, hiszen ez a technológia egy életre pótolja a hiányzó fogakat. Az ínybe ültetett csavar az esetek döntő többségében titán, erre kerül aztán a fejrész. Teljes fogsor pótlása esetén négy csavarral is kialakítható a fogsor. A végeredmény teljesen olyan, mint a valódi fog, hiszen ugyanolyan nyomás alá helyezhető rágás közben az implantátum.

Fontos, hogy a cél mindig a fogak megtartása legyen, de ha ez elkerülhetetlen, akkor több megoldás közül is választhatunk. Fogászati és szájsebészeti rendelőnkben minden felmerülő kérdésére készséggel válaszolunk.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika