Mikor szükséges a gyomortükrözés, és hogyan készüljünk a vizsgálatra?

Mikor-szukseges-a-gyomortukrozes-es-hogyan-keszuljunk-a-vizsgalatr_CIKK_KEP.jpg

Szervezetünk optimális működésének fenntartása folyamatos energiát igényel, amelynek fedezéséhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagok bevitele, továbbá azok felszívódása, majd hasznosulása a véráramon keresztül. Éppen ezért nem túlzás azt kijelenteni, hogy egészségünk záloga az emésztőrendszerünk zavartalan működése.

Az emésztőszervi panaszokkal, rendellenességekkel foglalkozó belgyógyászati ág, a gasztroenterológia endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatokkal igyekszik feltárni a gyomor, illetve a bélrendszer esetleges szerkezeti elváltozásait, aminek jelentős szerepe lehet egyebek mellett a gyulladásos, rákos vagy fekélyes megbetegedések megelőzésében, de ezen felül bizonyos autoimmun betegségekre is fényt deríthetünk általa. Az egyik leggyakrabban végzett gasztroenterológiai eljárás a gyomortükrözés, azaz a gasztroszkópia, amelynek során a felső tápcsatorna (a nyelőcső, a gyomor és a nyombél) állapotát vizsgálja a szakorvos.

Milyen betegségek mutathatóak ki a gyomortükrözéssel?

A gyomortükrözéssel többek között olyan betegségek diagnosztizálhatóak, mint a gyomor- vagy nyombélfekély, a gyomor, illetve a nyelőcső gyulladása, a nyelőcsőszűkület, a refluxbetegségek, a felszívódási zavarok vagy éppen a lisztérzékenység. A vizsgálat elvégzésére mindenképpen ajánlott sort keríteni abban az esetben, ha a páciens hasi fájdalmat vagy gyomorbántalmakat, gyakori hányingert érez, nyelési, illetve refluxos panaszokat, állandó hasmenést/székrekedést tapasztal, valamint ha felszívódási zavarokra utaló jelek mutatkoznak.

Előkészületek a gyomortükrözéshez

A nagyjából 10-15 percet igénybe vevő vizsgálat során egy száloptikás kamerát tartalmazó flexibilis csövet (endoszkópot) juttatnak a páciens nyelőcsövébe, majd gyomrába, ami lehetővé teszi a képi diagnosztikát; emellett bizonyos esetekben szövetminta vételére is sor kerülhet. Ezek az eljárások némi kellemetlenséggel járhatnak, ugyanakkor teljesen fájdalommentesek.

Ahhoz azonban, hogy a gasztroszkópia garantáltan eredményes legyen, néhány előkészületre mindenképpen sort kell keríteni. Fontos, hogy a vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni, ha ugyanis a gyomortestben pang az étel, az bizonyos szervi elváltozásokat eltakarhat. A gyomortükrözést megelőző 12 órában már nem szabad enni, az utolsó 5-6 órában pedig a folyadékbevitelt is szüneteltetni kell. Amennyiben dohányzik, a vizsgálat előtti napon ezt is mellőzni szükséges. Légúti megbetegedés (influenza, nátha stb.) esetén a gasztroszkópiát el kell halasztani, hiszen az orrlégzés akadályozottsága miatt könnyen fulladásérzés léphet fel a vizsgálat során.

Emésztőrendszeri panaszok esetén forduljon bizalommal gasztroenterológiai szakrendelésünkhöz, és egyeztessen időpontot altatással is kérhető gyomortükrözés szolgáltatásunkhoz!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika