Miért van szükség Doppler vizsgálatra a terhesség alatt?

ultrahang-e1698237214798.jpg

A középső agyi artéria (arteria cerebri media) a belső fejverőér legnagyobb ága, oldalt, az oldalsó agyi barázdában fut, és kulcsfontosságú szerepet tölt be az agy kéregállományának táplálásában. Méhen belüli oxigénhiányos állapot esetén a szervezet elsődleges védekező reakciója lehet ennek az agyi érnek a tágulata. A csökkent lepényi keringés leggyakrabban magzati soványságot okoz, amihez súlyos esetben magzati oxigénhiány (hypoxia ) is társulhat.

A megbízható és pontos, ultrahangos Doppler-áramlásvizsgálat során a vér áramlási irányát és sebességét is vizsgálják a köldökzsinór vénájában és artériáiban, a magzat agyában, szívében és más szerveiben. Célja az, hogy ellenőrizni tudják, hogy a méhlepényen keresztül a magzat megkapja-e a szükséges oxigént és tápanyagokat. A néhány perces, a babára és az anyára nézve is veszélytelen vizsgálat bármikor megismételhető, a hagyományos kétdimenziós képalkotó módszerrel a hüvelyen vagy a hasfalon keresztül történik.

Doppler-áramlásvizsgálatot a csökkent lepényi keringés veszélyét magában rejtő – következő esetekben elengedhetetlenül fontos elvégezni:

 • ha a méhlepény elégtelen működésének gyanúja merül fel, például méhen belüli növekedés-visszamaradás esetén (IUGR), amikor a magzat mérete jelentősen elmarad attól, ami a terhesség adott pontja alapján várható lenne
 • ha a kismama két vagy több babával várandós
 • terhelő előzmények esetén (vetélés, méhen belüli elhalás)
 • ha a kismamának korábban kis súlyú babája született
 • ha kevesebb vagy több a magzatvíz mennyisége
 • elégtelen magzati szívműködés esetén
 • magzatmozgások csökkenése esetén
 • ha a magzat testtömegindexe alacsony vagy magas
 • cukorbetegség, vesebetegség, szív-, és tüdőbetegségek, terhességi vagy krónikus magas vérnyomás, véralvadási zavar, mesterséges megtermékenyítés, dohányzás, vírusfertőzés, autoimmun kórképek esetén
 • terhességi „toxémia”: emelkedett vérnyomás és a vizeletben kialakuló magas fehérjeszintek esetén
 • lepényágyi bevérzés, vérömleny, infarktus esetén
 • ha a kismama vércsoportja Rh-, a magzaté pedig Rh+, és az anya szervezete antitesteket termel a rhesus D antigén ellen
 • terminus túllépés (túlhordás) esetén.

A Doppler-vizsgálat kiválóan alkalmas a magzati „jólét” általános és átfogó ellenőrzésére, és amennyiben az eredmény alapján az derül ki, hogy a köldökzsinór ereiben nem megfelelő a véráramlás, akkor további vizsgálatokra is szükség lehet.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika