Miért kockázatmentes az ultrahangvizsgálat?

ultrahang2.jpg

Az ultrahangvizsgálat az egyik legnépszerűbb és legpontosabb orvosi képalkotó eljárás, mellyel a legkülönbözőbb belső szervi és érrendszerbeli elváltozások is non-invazív módon deríthetők fel. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés: van-e káros hatása a gyakori ultrahangos vizsgálatoknak? Éppen ezért itt az ideje, hogy eloszlassuk a kételyeket!

Mi is az az ultrahang?

A diagnosztikai ultrahang egy olyan képalkotó eljárás, amely magas frekvenciájú hanghullámok segítségével, feltárás nélkül teszi lehetővé a belső szervek állapotának megtekintését. Bár a legtöbben a terhesség alatti ultrahangvizsgálatokkal azonosítják az eljárást, az ultrahangvizsgálatok minden olyan esetben hasznosak, amikor az orvosnak a belső szervekről van szüksége képekre, így kiemelt szerepe van a szív, a máj, a vesék, illetve az érrendszer vizsgálatában.

Az ultrahang-berendezések olyan magas frekvenciájú (2-9 MHz) hanghullámokat használnak, amelyeket az emberi fül nem képes hallani, azonban mivel a hanghullámok visszaverődnek a szervekről, az eljárás kiválóan alkalmas a képalkotásra. A különböző sűrűségű anyagok eltérő módon engedik át, illetve verik vissza a hanghullámokat, így meglehetősen részletes képeken figyelhető meg a szervezet belső állapota, illetve a szervek mérete, ami segít kiszűrni a gyulladásra utaló jeleket, szervi megnagyobbodásokat, cisztákat vagy daganatokat.

 

Ultrahang vagy röntgen? Egyáltalán nem mindegy!

Bár közismert, hogy az ultrahangvizsgálatok nem járnak semmilyen veszéllyel, néhány emberben időről időre felmerülnek kételyek. Ez elsősorban abból adódhat, hogy összekeverik az ultrahangos képalkotás módszerét a röntgenvizsgálatokkal. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy mivel a röntgensugárzást használó berendezésekkel szemben az ultrahangkészülékek kizárólag az emberi fül számára hallhatatlan frekvenciájú hanghullámokat használnak a képalkotásra, azok nem károsíthatják sem a hallószerveket, sem más módon nem befolyásolják az ember egészségi állapotát.

 

Ultrahangvizsgálat egyszerűen

Egy ultrahangvizsgálat időtartama tizenöt perctől háromnegyed óráig terjedhet a vizsgált területtől és a beteg panaszaitól függően. Az eljárás módját tekintve megkülönböztetünk külső, belső, illetve endoszkópos ultrahangvizsgálatokat, azonban a leggyakoribb az egyszerű, külső képalkotás. Az eljárás maga teljességgel fájdalommentes, ugyanakkor egyes testrészeken kismértékű diszkomfortérzettel járhat. Előkészítést mindössze a hasi ultrahang igényel, amelyet éhgyomorra és a vizsgálat előtt sok folyadékot fogyasztva kell elvégeztetni.

Nyaki, hasi, ízületi vagy végtagi ultrahangra van szüksége? Jelentkezzen be magánklinikánkra néhány kattintással online felületünkön!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika