Miért fontos a Doppler-vizsgálat?

ultrahang1.jpg

Legyen szó vérrögökről, elzáródott erekről vagy éppen érszűkületről, a pontos diagnózis felállításban a doppler-vizsgálat óriási segítséget nyújthat. Lássuk, miben áll a módszer lényege, és mire kell számítani a folyamat során!

Doppler vizsgálat a gyakorlatban

A Doppler-vizsgálat egy olyan non-invazív vizsgálat, amely magas frekvenciájú ultrahang segítségével képes a vér erekben történő átfolyását vizsgálni. Ahogy a hanghullámok visszaverődnek a vérben mozgó vörösvértestekről, a frekvencia változásából több dologra is következtethetünk, ideértve a véráramlás sebességét, valamint az olyan betegségeket, mint az erekben észlelhető elzáródásokat vagy esetleg a vénás trombózis jeleit.

  • A véráramlás sebessége és iránya: A Doppler-ultrahang képes megállapítani, hogy milyen gyorsan áramlik a vér egy adott érben vagy artériában, valamint azt, hogy ez az áramlás milyen irányú.
  • Érbeli elzáródások vagy szűkületek: A Doppler-vizsgálat képes kimutatni az erekben vagy artériákban lévő elzáródásokat vagy szűkületeket, amelyek a véráramlást akadályozzák.
  • Vénás trombózis: A Doppler-vizsgálat segítségével diagnosztizálható a mélyvénás trombózis, amikor egy vérrög képződik a mélyen fekvő vénákban, általában a lábakban.

Ahogy más ultrahangvizsgálatok esetében is szokásos, a Doppler-vizsgálat elvégzéséhez ugyancsak géllel kell bevonni a vizsgált területen lévő bőrfelületet, megszűntetve a kezelőfej és a bőr közötti légréteg jelentette akadályt. A gél hideg, adott esetben kissé kellemetlen érzetét leszámítva a vizsgálat minden esetben teljesen fájdalommentes, biztonságos eljárás, amely nem jár mellékhatásokkal. Mivel az ultrahang nem használ ionizáló sugárzást, mint például a röntgen, a Doppler-vizsgálat várandós nők és gyermekek számára is biztonságos.

 

A Doppler-vizsgálat típusai

Az eljárás különböző testrészek érrendszeri problémáit segíthet felderíteni, így a nyaki erek vagy éppen a felső és alsó végtagok vizsgálata is rutinszerű eljárásnak számít. A Doppler-vizsgálat során célzottan vizsgálható a nyaki főverőerek szűkülete, illetve az alsó és felső végtagok keringési rendellenességei, ideértve a trombózis gyanúját, a vénás elégtelenségeket, az érelmeszesedés jeleit, valamint a visszerességet is.

 

Mire számítsunk a Doppler-vizsgálat során?

A vizsgálat nem igényel felkészülést a beteg részéről, azonban a minél zökkenőmentesebb folyamat érdekében érdemes azokat az ékszereket előre eltávolítani, amelyek akadályozhatják a kezelőfej használatát. A vizsgálat időtartama a vizsgálandó testfelület nagyságától függhet.

Profi körülmények között, várakozás nélkül végeztetne Doppler-vizsgálatot? Jelentkezzen be magánrendelésünkre online, egyszerűen!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika