Miért elengedhetetlen az esztétikus fogpótlás?

allami-vagy-magan-fogorvos_cikkep.jpg

Az egészséges és hiánytalan fogazat nem csupán esztétikai, de egészségügyi szempontok miatt is rendkívül fontos, éppen ezért elengedhetetlen, hogy senki se halogassa a szükséges fogpótlást. De milyen fogpótlási technikák léteznek, és milyen kockázatai lehetnek a hiányos fogsornak?

A hiányos fogazat mint esztétikai probléma

A fogszuvasodás igen nagy fájdalommal járhat, mégis sokan nem fektetnek kellő hangsúlyt a mindennapi fogápolásra. A fogmosás elmaradása, valamint a lepedékképződésre és a fogkőre való kevés odafigyelés visszafordíthatatlan károkat okozhat a fogazatban, ami a fogak elvesztéséhez vezethet. A hiányos fogazat komoly minőségi romlást okozhat az ember mindennapjaiban, önbizalomhiányt és stresszesebb mindennapokat eredményezve. A magabiztos mosoly alapfeltétele az egészséges fogazat, ezért fontos, hogy akár korábbi fogbetegség vagy éppen baleset következtében kellett eltávolítani az adott fogat, hamar találjunk megoldást a problémára.

 

Milyen egészségügyi problémát okozhat a hiányos fogazat?

Noha a frontfogak pótlása általában a legtöbb ember esetében prioritást élvez, amennyiben kevéssé látható rágófogakról van szó, sokan halogatják a beavatkozást. Egy-egy foghíj azonban nem csupán esztétikai, de egészségügyi problémákat is okozhat, hiszen akár már egyetlen hiányzó fog is nehézkesebbé teheti a rágás folyamatát, ráadásul mindez a többi fog egészségét is negatívan érintheti. A rágófogak hiánya nem csupán a rágás során tapasztalható diszkomfortérzetet eredményezhet, de növelheti a többi fogra jutó terhelést is. Amennyiben a száj egyik oldalán hiányoznak az őrlő fogak, a másik oldalra irányuló terhelést a megmaradt rágófogak csak nehezebben tudják elviselni. Az így traumatizált fogak könnyebben sérülnek, mint egy egészséges fogsor esetében, és akár meg is lazulhatnak.

Egy-egy hiányzó fog mindemellett más szempontból is veszélyeztetheti a fogsor megmaradt részét. Amennyiben a foghiány tartós, a hiányzó foggal szemközti fog könnyen kiemelkedhet, míg a mellette lévő fogak előre, valamint hátra dőlhetnek. Ha sokáig nem történik meg a fog pótlása, az előre, illetve hátra dőlt fogak összezárhatnak, így akár el is lehetetleníthetik a későbbi fogpótlást. Amennyiben ilyen esetben nincs lehetőség fogimplantációra, akár az egészséges fogak eltávolítása is szükségessé válhat.

 

Modern fogpótlási megoldások

A fogpótlási megoldások között egyaránt elérhetők kivehető és fix fogpótlási módszerek is, így a foghiány mértékétől, valamint a beavatkozás összegétől függően ma már bárki számára könnyen kezelhetővé váltak a harapási és esztétikai problémák.

Kivehető fogsor: a kivehető fogpótlások alacsony ár-érték aránnyal elérhetők, és ma már igen esztétikus megoldást jelentenek. A fogprotézisek könnyen tisztíthatóak, ugyanakkor bizonyos helyzetekben kényelmetlenebbek lehetnek, mint a fix fogpótlási megoldások.

Korona: amennyiben a fogat nem szükséges eltávolítani, azonban a szuvasodás mértéke elengedhetetlenné tette a gyökérkezelést, koronát kell alkalmazni. A cirkónium vagy porcelán korona tökéletesen igazodik a fogsor arányaihoz, így kényelmes és tartós fogpótlási megoldást jelent.

Fogászati híd: ha egymás mellett egy vagy több fog hiányzik, beültetés helyett gazdaságosabb megoldás lehet a fogászati híd készítése. Az eljárás során a foghézaggal szomszédos fogakra korona kerül, amelyek pillérekként szolgálnak a foghíj áthidalásához. Ilyenkor elengedhetetlen a foghézag melletti fogak lecsiszolása, így ez a technika abban az esetben igazán javasolt, amennyiben ezen fogak állapota különben is szükségessé tette volna korona felhelyezését.

Implantátum: a fogbeültetés a ma elérhető legmodernebb megoldás, amely akár lehetővé teheti az egész fogsor pótlását is. Az állkapocscsontba beágyazott implantátum a fog természetes gyökeréhez hasonlóan viselkedik, így segít a csontvesztés megelőzésében, valamint élettartama is messze meghaladhatja a hagyományos fogpótlásokét.

Szeretne bejelentkezni magánklinikánk szakrendelésére? Foglaljon időpontot most!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika