Miért alakulnak ki vesekövek?

A-gyomortukrozesrol-targyilagosan-FOKEP.jpg

Vannak betegségek, állapotok és szindrómák, amelyek rendkívül erős fájdalommal járnak. Ilyen többek között a gyulladt foggyökér, a cluster-fejfájás vagy a vesekövesség is, amelyről sokan úgy nyilatkoznak, hogy adott esetben a létező legerősebb fájdalmat okozza. De mi is pontosan a vesekő, hogyan alakul ki, és mit tehetünk a megelőzéséért? A válaszokért olvassa el blogcikkünket!

 

Mi a vesekő, és hogyan alakul ki?

Vesekő akkor keletkezik, amikor a vizeletben lévő egyes alkotóelemek, kristályok kicsapódnak, és különböző méterű köveket képeznek. Méret szerint igen változatosak, a homokszemnyi nagyságútól egészen a tojásnyiig terjedhetnek, bár utóbbi igen szélsőséges eset. Felépítésük tekintetében is vannak különbségek, de a legtöbb kő kalcium-oxalátból áll, miközben vannak főleg húgysavból és magnézium-foszfátból felépülők is.

Keletkezésük fő oka a kevés folyadékbevitel, de betegségek is vezethetnek a vesekövek kialakulásához, a továbbiakban ezeket a folyamatokat mutatjuk be közelebbről.

  • Ha genetikailag hajlamosak vagyunk erre a betegségre, és emellett túl kevés folyadékot iszunk, azért alakulhat ki vesekövesedés, mert a vesében keletkező kristályok egyszerűen nem ürülnek ki a szervezetből. Normális esetben a kristályok a húgyhólyagon és húgyutakon át folyamatosan távoznak, így nem áll módjukban kővé összeállni. Ezért kell a nyári kánikulában vagy a sok izzadással járó rendszeres sporttevékenység alatt odafigyelni a megfelelő vízfogyasztásra, mivel ilyenkor nagyobb folyadékveszteséggel kell számolnunk.
  • Egyes betegségek is növelik a vesekő kialakulásának esélyét. Ha a mellékpajzsmirigy rendellenesen túlműködik, az megemeli a vér kalciumszintjét, valamint a vesében is erőteljesebb a visszaszívás. Ezen kívül egyes anyagcserezavarok is közreműködhetnek a vesekő kialakulásában.
  • Az elégtelen folyadékbevitel mellett a nem megfelelő táplálkozás is lehet a bajok forrása. A túlzásba vitt húsfogyasztás miatti húgysavszint-növekedés nemcsak köszvényhez vezethet, hanem akár vesekőhöz is.
  • Húgyúti fertőzés és az abból kialakuló gyulladás is lehet a probléma gyökere.
  • Egyes gyógyszerek szedése is hajlamosít erre a betegségre.

A vesekövesség legfőbb és legismertebb tünete az ágyékban és a lágyékban fellépő görcsös, kínzó fájdalom, de a véres vagy gennyes vizelet, égető vizelés, hányinger, hányás vagy a vesemedence puffadása is utalhat a betegségre. Ha bármelyik tünetet tapasztalja, ne késlekedjen, jelentkezzen be hozzánk hasi ultrahangra!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika