Mi történik a szívvel a kardió edzés során?

kardio1.jpg

A kardió edzés a kardiovaszkuláris mozgásforma hétköznapi elnevezése, és ez utóbbi már egyértelműsíti, hogy tréning közben alapvetően a szív- és érrendszer, valamint az ezekhez elválaszthatatlanul kapcsoló a tüdő kerül nagyobb terhelés alá. A profi fitnesz világában mindenki tisztában van ennek az edzésformának a működésével, de a hobbiszinten mozgók inkább csak a magas pulzusszámhoz és a zsírégetéshez tudják kötni. Mivel az előnyök mellett minden edzéstípusnak vannak hátrányai – sőt akár veszélyei is –, érdemes alaposan megismerni a részleteket, ezért blogcikkünkben bemutatjuk, mi történik a testtel és különösen a szívvel a kardió edzés során.

 

Mit jelent pontosan a kardió edzés?

Futás, kerékpározás, ugrókötelezés – csak néhány hétköznapi mozgástípus, amelyek a kardió edzések közé tartoznak. Nagyon leegyszerűsítve a kardió edzés a következőképp definiálható: magas intenzitású mozgás, amelyik magas pulzusszámmal jár együtt. A zsírégetés és a szálkásítás hatékony eszközeként nagy népszerűségnek örvend, anyagcsere-serkentő hatása segít a fogyásban és az alakformálásban. De hogyan hat mindez a szívre, és mi történik ilyenkor az egyik legfontosabb szervünkkel?

Minél intenzívebb mozgást végzünk, annál gyorsabban ver a szívünk, hogy elláthassa alapvető feladatát, és elegendő mennyiségű oxigént juttasson a sejtekhez a vér folyamatos áramoltatásával – így a legfőbb kérdés az, hogy milyen következményei vannak az erőteljesebb szívverésnek. Mivel a szív alapvetően egy jókora izom, a rendszeresen zajló nagyobb igénybevétel óhatatlanul bizonyos elváltozásokhoz vezet, amit a köznyelv sportszívnek nevez. A sportszívre a következők jellemzők: megnő a tömege és a mérete, továbbá új hajszálerek alakulnak a megfelelő oxigénellátottság érdekében. A sportszív ebben az állapotában teljesen egészséges, ezek a folyamatok természetesen és arányosan mennek végbe az intenzívebb fizikai terhelés hatására.

 

Miért van szükség rendszeres vizsgálatra?

Ugyanakkor az élsportolók és a rendkívül intenzív mozgást végző hobbisportolók esetében szükség van a rendszeres kardiológiai vizsgálatra, hiszen ha a hajszálérképződés mértéke nem követi a szívizom-nagyobbodás ütemét, annak súlyos következményei lehetnek: a szív nem jut elegendő oxigénhez, az oxigénhiány pedig szívizomelhaláshoz vagy szívritmuszavar kialakulásához is vezethet.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika