Mi minden befolyásolhatja a pajzsmirigy működését?

Az-adamcsutkaval-kapcsolatos-megbetegedesek_2_edit.jpg

A pajzsmirigy az egyik legfontosabb hormontermelő szervünk, melynek alul- és túlműködése is komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet. Lássuk, mire is érdemes odafigyelni a két betegség esetén, és milyen étrenddel segíthetjük a pajzsmirigy helyes működését!

Mi az a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy a légycső és a gége előtt, a nyak elülső részén található, két oldalt elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, melyhez négy mellékpajzsmirigy kapcsolódik. A pajzsmirigy által termelt hormonok kiemelkedően fontos szerepet töltenek be a szervezet anyagcserékének szabályozásában, ezért fontos, hogy alul- és túlműködése esetén is azonnal kezeljük a problémát.

Mely területeken játszanak szerepet még a pajzsmirigyhormonok?

  • Az agyműködésben
  • A testhőmérséklet fenntartásában
  • A szívritmus szabályozásában
  • A libidó terén
  • Az érzékszervek működésében

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy alulműködésnek (hipotireózis) azt az elváltozást nevezzük, amelynek eredményeképpen a szervezet sejtjei nem jutnak elegendő pajzsmirigyhormonhoz. Ez a betegség leggyakrabban ez a pajzsmirigy valamilyen elváltozása miatt alakul ki, azonban mivel a hormonok termelésére az agyalapi mirigy által termelt TSH-hormon is hatással van, annak csökkent termelése, vagy éppen a szövetek rezisztenciája is okozhatja.

A pajzsmirigy megbetegedését sok esetben nem kísérik azonnali tünetek, azonban bizonyos idő elteltével több panasz is utalhat pajzsmirigyproblémára. Ilyen tünet lehet a kóros elhízás, a hirtelen megjelenő ízületi fájdalmak, gyulladások, bőrszárasság, hajhullás megjelenése, nemi jellegű problémák, hangulatingadozások, fáradékonyság vagy éppen a szív- és érrendszeri megbetegedések. Amennyiben felmerül a pajzsmirigy megbetegedésének lehetősége, laborvizsgálattal ellenőrizhető a hormontermelés mértéke, illetve ultrahanggal felmérhetők az esetleges szöveti elváltozások.

Pajzsmirigy túlműködés

Amennyiben a pajzsmirigy a szükségesnél nagyobb mennyiségű hormont termel, pajzsmirigy túlműködésről beszélünk. Hasonlóan a pajzsmirigy alulműködéshez, a túlműködés hatásai ugyanúgy kiterjednek az egész szervezetre, sőt, a két betegség sok esetben összefügg, és egymást váltva jelentkezik.

A pajzsmirigy túlműködését számos tényező okozhatja, ideértve a túlzott mennyiségű jódbevitelt, a pajzsmirigy alulműködés esetén rosszul beállított gyógyszeres kezelést, pajzsmirigygyulladást, az agyalapi mirigy által termelt TSH túltermelődését vagy éppen a fokozottan stresszes életmódot. A tünetek kiterjedhetnek többek között az idegességre, a fáradékonyságra, a nagy étvágy esetén is megjelenő fogyásra, a foltos hajhullásra, a légzési nehézségekre, izomgyengeségre vagy éppen a nyak megduzzadására. Mivel a pajzsmirigy túlműködése szívritmuszavart, alultápláltságot, fertőzésveszélyt, illetve anyagcserezavart is okozhat, feltétlenül fontos komolyan venni a kísérő tüneteket.

Mely nyomelemek, ételek befolyásolják a pajzsmirigyműködést?

A pajzsmirigy egészséges működéséhez egészséges életmóddal is hozzájárulhatunk, ezért fontos, hogy odafigyeljünk a helyes táplálkozásra. A pajzsmirigy működését a jód, a szelén, a vas, a cink és a réz is rendkívüli mértékben befolyásolja, így fontos, hogy étrendünk minél változatosabb legyen, és tartalmazza az alapvető nyomelemeket.

Bizonyos ételek ugyanakkor negatívan is hathatnak a pajzsmirigyre. A szója túlzott mértékű fogyasztása akadályozhatja a pajzsmirigy által termelt T4 hormon előállítását és hasznosulását, míg a glutén nincs jó hatással a hormonpótló pajzsmirigygyógyszerek felszívódására.

Szeretné elkerülni a hosszú várólistákat? Jelentkezzen be endokrinológiai szakrendelésünkre online, egyszerűen!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika