Mi is az a trombózis és mit tehet ellene az érsebészet?

blood-gc889dc559_1920.jpg

Véralvadási zavarok következtében trombózis alakulhat ki, melynek során vérrögök akadályozzák az egészséges véráramlást. Lássuk, mik is ennek a betegségnek a jellemzői, illetve milyen érsebészeti kezelések léteznek.

Trombózis – a véralvadás betegsége

A véralvadási betegségeket két csoportra különíthetjük, a vérveszteséggel járó csökkent véralvadást (amikor a sebek lassabban, nehezen gyógyulnak), illetve a fokozott véralvadást, mely esetben a vér a véráram útjában alvad meg, vérrögöket képez, és akadályozza a véráramlást – ez utóbbi típusba tartozik a trombózis.

A trombózisnak két fajtáját különböztetjük meg, a mélyvénás, illetve az artériás trombózist.

  • A mélyvénás trombózis az alsó végtagokban mélyen futó vénákban alakul ki, akadályozva a vérellátást, és súlyos esetben akár szövetelhalást okozhat. A vérrögökből vagy más néven trombusokból apróbb darabok szakadhatnak le, amelyek, ha a szívbe vagy a tüdőbe kerülnek, súlyos kockázatot jelentenek.
  • Az artériás trombózist legtöbbször a vérlemezkék összecsapzódása okozza, de a kialakulásában szerepet játszhatnak különböző érbetegségek is. Jellemzően az artériás trombózis is végtagokban alakul ki, azonban az agyi erekben, illetve a szívben is előfordulhat.

A trombózis tünetei

A trombózis leggyakoribb tünete az alsó lábszárban, illetve a térdhajlatban tapasztalható fájdalom, mely járásra fokozódik. Emellett a lábszár bőrfelülete kipirosodhat, fekélyes lehet, vagy akár a bokánál sötéten elszíneződhet. Fontos tudni azonban, hogy a trombózisnak nem feltétlenül vannak jól látható jelei – ezt néma trombózisnak nevezzük.

Szükséges érsebészeti kezelések

A trombózis a legtöbb esetben a lábszárak körfogatának összehasonlításával könnyen diagnosztizálható, azonban előfordulhat, hogy ultrahangvizsgálat, röntgen, EKG, esetleg CT-vizsgálat is szükséges lehet. A trombózis korai felismerése esetén gyógyszeres kezeléssel megakadályozható a vérrög növekedése, és segíthető, hogy a szervezet természetes módon oldja fel azt. Fontos tudni azonban, hogy a trombózis után a vénák nem gyógyulnak meg, ezért rugalmas harisnyanadrággal, illetve zoknival kell segíteni a vénák összezáródását, csökkentve a trombózis újbóli kialakulásának esélyét.

Trombózis kialakulhat többek között hosszan tartó üléstől vagy fekvéstől, műtét vagy sérülés következtében, öröklött módon, terhesség folyamán, de a dohányzás és az elhízás is nagyban növeli a trombózis kockázatát.

Trombózisgyanús tünetei vannak? Jelentkezzen be érsebészetünkre online, egyszerűen!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika