Mi is az a stroke, és hogyan előzhetjük meg?

2024-05-06 by nposition
pexels-karolina-grabowska-5207026.jpg

Statisztikák szerint hazánkban a stroke-nak évi csaknem félszázezer áldozata van, és a betegségek több mint ötöde végződhet halállal. Éppen ezért fontos tisztában lennünk azzal, hogy mi áll a betegség hátterében, és hogyan tehetünk a megelőzéséért.

 

Mi az a stroke?

A stroke olyan agyi érkatasztrófa, amely az agy oxigénhiány miatt bekövetkező működési rendellenessége miatt alakul ki. A stroke akkor következhet be, ha az agy irányába tápanyagot és oxigént juttató erek elzáródnak vagy éppen felrobbannak, ezért vérzés következik be. Mivel a vérellátás megszűnésével az agyszövetek nem jutnak hozzá a szükséges oxigénhez, a sejtek hamar elhalnak, ezért amennyiben nem történik kellő gyorsaságú beavatkozás, a stroke maradandó károsodást is okozhat.

 

A stroke jelei

A stroke gyors kezelésének elengedhetetlen feltétele a betegség jeleinek gyors felismerése – így még idejében kérhetünk segítséget. A stroke tünetei között szerepel a hirtelen bekövetkező súlyos fejfájás, a bénulás, a karban, az arcban, illetve a test egyik oldalán tapasztalható zsibbadás és gyengeség, a zavartság és zavart beszéd, a hirtelen fellépő látási zavarok, járási nehézségek vagy éppen koordinációs problémák.

Fontos tudni, hogy bár ezek a tünetek gyakran nem folyamatosan tapasztalhatók, és akár el is tűnhetnek, érdemes lehet az arc, a kezek, valamint a beszéd tesztelésével ellenőrizni a beteg állapotát. Stroke-gyanús esetben nézzük meg, hogy mosolygáskor a beteg arcának mindkét oldala mozog-e, képes-e felemelni mindkét karját, vagy az egyik lecsúszik, valamint meg tudja-e érthetően ismételni a neki mondott mondatokat.

 

A stroke okai – mit tegyünk a megelőzésért?

A stroke kialakulásához számos életmódbeli tényező vezethet, így a megfelelő odafigyeléssel elkerülhető a betegség kialakulása. Általánosságban elmondható, hogy elhízás, mozgásszegény életstílus, a dohányzás vagy éppen a túlzott mértékű alkoholfogyasztás növelhetik a stroke bekövetkezésének esélyét. Ugyanígy fontos kiemelni, hogy bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy a különböző szív- és érrendszeri betegségek szintén hozzájárulhatnak az agyi érkatasztrófához.

Mivel a stroke-ot érszűkület és vérzés is okozhatja, a kezelési módok is eltérőek lehetnek. A vértelen stroke esetén az elsődleges kezelési mód minden esetben a gyógyszeres thrombolízis, azaz thromboembólus kémiai oldása. Amennyiben a gyógyszeres módszer alkalmazására nincs lehetőség, úgy a vérrög érkatéteres módon is eltávolítható, illetve infúziós módszerrel javítható a beteg agyi keringése. Vérzéses stroke esetén a vérömleny eltávolítása miatt ugyanakkor elkerülhetetlen az idegsebészeti beavatkozás.

Szív- és érrendszeri problémával küzd? Keresse fel érsebészet magánrendelésünket, és jelentkezzen be online!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika