Mi az „üres orr” szindróma?

pexels-pixabay-65665_edit.jpg

A legtöbb embernek nincs tökéletes orra. Az enyhétől a súlyosabb esetekig többféle deformitás előfordul, ami eltérő mértékű légzési nehézségeket okoz. Sokak számára az orruk apró szabálytalansága nem okoz problémát, ha azonban túl nagymértékű az elváltozás, az érintettek gyakran panaszkodnak arra, hogy légzésük nem kielégítő, és az állapot rendszeres kísérőtüneteként fellép az orrdugulás, ami hajlamosítja őket az arcüreggyulladásra.

Ezt a rendellenességet az orvostudományban orrsövényferdülés gyűjtőnéven emlegetik. Az orrsövényferdülés gyakran jár együtt kitágult orrkagylókkal, ami tovább rontja az érintettek légzésének minőségét. A kezelés sokszor műtéti eljárással történik, ami az orrkagylók szűkítésével hivatott megszüntetni az életminőséget romboló tüneteket, mint a rendellenes légzés vagy az alvási apnoe.

A rutinműtét általában sikerrel végződik, de akadnak, akiknek a beavatkozás hatására súlyosbodik az állapotuk. Ezt nevezik „üres orr” szindrómának, ami még eléggé vakfolt az orvostudomány térképén, de jó hír, hogy egyre több szakember foglalkozik komolyan a jelenség megismerésével és az eredményes kezelési lehetőségek kipuhatolásával.

Mi okozza az „üres orr” szindrómát?

Az orvostudomány számára még mindig kérdőjel, hogy az orrsövény- és orrkagyló-kisebbítő műtétet követően miért alakul ki egyeseknél „üres orr” szindróma. Az új kutatások fényében, úgy tűnik, hogy a probléma az érzékelés szintjén jelenik meg. Mivel a műtét során sérülhetnek az orrkagylókban található nyomás- és hőmérséklet-érzékelő receptorok, ezért később a nyomás és hőmérséklet ingadozása zavaró lehet, és kiválthatja az „üres orr” szindrómát.

Bár az orrdugulás megszűnik, a műtét során károsodhat az orrnyálkahártya is, amelynek fontos szerepe van a baktériumflóra szabályozásában. Ha az orrnyálkahártya hiányzik, vagy nem tudja betölteni rendeltetésszerű funkcióját, elszaporodnak a káros baktériumok, ami tovább rontja az „üres orr” szindróma tüneteit.

Az „üres orr” szindróma tünetei

Az „üres orr” szindróma következményeként változatos fizikai tünetek jelentkezhetnek:

 • nehézlégzés, légzési elégtelenség,
 • visszatérő fulladásérzés,
 • orrszárazság és kérgesedés,
 • szédülés, fejfájás,
 • orrvérzés,
 • szaglás és ízérzékelés zavara,
 • orrdagadás és fájdalom,
 • alvási zavarok, napközbeni fáradtságérzés.

Az „üres orr” szindróma kezelése

Az „üres orr” szindróma az orvostársadalom számára még megfejtésre váró rejtély, de a kutatók mindent megtesznek, hogy jobban megértsék, és új kezelési lehetőségeket térképezzenek fel.

Jelenleg a diagnózis folyamata sem tisztázott: néhány ENT (Empty Nose Syndrome = üres orr szindróma) specialista a beteg tünetei és az orrkagylókban végzett CT-vizsgálat alapján állítja fel a diagnózist. Tartós orrdugulás esetén elhamarkodott lehet az azonnali műtéti beavatkozás (orrkagyló-kisebbítő műtét); a diagnózis és a kezelési mód meghatározása szempontjából is sokkal lényegesebb az anamnézis felvétele, a beteg kórtörténetének részletes megismerése.

A jelenlegi kezelési gyakorlat elsősorban az „üres orr” szindróma tüneteinek enyhítésére irányul, ami tartalmazhatja a következőket:

 • a műtétet követően az orrszárazság megszüntetése tengeri sós vizes orrspray rendszeres használatával,
 • káros baktériumok kiirtása az orrban antibiotikumos készítményekkel,
 • hormonkrémek használata az orrkagyló szöveteinek regenerálása miatt,
 • sebészeti beavatkozás.

A kevésbé ismert kóros állapotok kezelésekor a legfontosabb a bizalmas orvos-páciens kapcsolat, és hogy olyan elhivatott, türelmes fül orr gégész szakembert találjunk, aki segít megtalálni az ideális gyógykezelést számunkra.

Megbízható fül orr gégész szakembert keres? Az Ezüstfény Magánklinika kiváló szakorvosokból álló csapattal büszkélkedhet. Jelentkezzen fül-orr gégészet szakrendelésre, és találja meg nálunk orvosát!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika