Mi az a rövid nyelvfék?

nyelv1.jpg

A lenőtt nyelv vagy más néven rövid nyelvfék egy olyan gyakran előforduló, veleszületett eltérés, amikor  a nyelv szabad mozgását a nyelv alsó felszínét az alapjához kötő, kis függőleges hártya (nyelvfék) nem megfelelő elhelyezkedése vagy mérete meggátolja.

Ennek következtében a csecsemő ügyetlenül szopik, a nem megfelelő vákuum képzés miatt gyakran elengedi a mellet, emiatt nem jut elegendő anyatejhez, és nyugtalan lehet, illetve a rövid nyelvfék nyelési problémákat, rendellenes fogazatot, később pedig hangképzési zavarokat is okozhat.

Az alábbi tünetek esetén gondolhatunk lenőtt nyelvre:

  • A baba nyelvén nagyra nyitott száj mellett szív formájú gödör, behúzódás látszik, nyelve laposnak legömbölyítettnek tűnik.
  • A baba minél nagyobbra próbálja tátani a száját, és a nyelve nem a fogíny irányába, hanem visszafelé húzódik.
  • A baba nyelve alatt ujjunkkal végigsimítva beleakadunk a feszülő nyelvfékbe.
  • Síráskor a nyelvszélek csak oldalt és kis mértékben pöndörödnek fel, a nyelv elülső része rögzítve marad.
  • A baba vagy nagyobb gyermek a nyelve hegyét nem tudja a szájpadlásához felemelni, túlnyújtani az ajkain, vagy bizonyos hangok (jellemzően r, t, z, s, sz, l) képzésével gondja van.

A rövid nyelvfék kezelése

A tünetek észlelése esetén javasolt minél hamarabb szoptatási tanácsadó, védőnő vagy gyermekorvos tanácsát kérni.  A nyelvfék ugyanis később megnyúlhat, így csak abban az esetben érdemes felvágással megoldani a rendellenességet, ha az szoptatási vagy hangképzési problémákat okoz.

Ilyenkor, de nagyobb gyerekek esetében is a leggyakrabban csak pár másodperces, minimális vérzéssel, de fájdalommal nem járó beavatkozásra kerül sor, amelynek során a területen jártas gyermekorvos vagy fül-orr-gégész szakorvos érzéstelenítés után pár milliméteres metszést ejt a nyelvféken.

A fent említett tünetek észlelése esetén forduljon hozzánk bizalommal, fül orr gégészeti magánrendelésünk tapasztalt szakemberei empatikus hozzáállást és gyors megoldást kínálnak az Önök számára a hét minden napján!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika