Mi az a Holter vizsgálat?

6365577597_1003327111_c.jpg

A Holter vizsgálat egy 24, 48 vagy akár 72 órán át tartó EKG (kardiológiai) mérés, amelyet a hagyományos EKG-n nem látható, folyamatosan nem kimutatható – időszakosan kialakuló különböző eltérések és szívritmuszavarok kimutatására végeznek, gyakran szívrohamot követően. A Holter készüléket, amely a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti, a vizsgálat teljes időtartama alatt, megszakítás nélkül, a megszokott napi rutin változtatása nélkül a nyakba vagy derékövre akasztható, hordozható tokban kell viselni.

A kis zsebrádióhoz hasonló készülékből öt vezeték kapcsolódik a beteg mellkasán gondos bőrelőkészítés után a megfelelő helyekre felragasztott, egyszer használatos öntapadós elektródákhoz.

A vizsgálat során egy naplót kell vezetni, amiben a betegnek fel kell jegyeznie minden napi tevékenységét, továbbá azt is, hogy mikor volt panasza vagy tünete ez idő alatt, így a kardiológus szakorvos által, számítógép segítségével végzett kiértékelésnél a változások okai könnyen azonosíthatóak lesznek. Amennyiben ismerünk valamilyen panaszt kiváltó helyzetet, azt fontos ismételni vagy az adott mozgást elvégezni, hogy az adatokat a készülék rögzíteni tudja.

 

Mikor van rá szükség, és hogyan történik a vizsgálat?

A Holter vizsgálatot többnyire rövid ideig tartó ritmuszavarok, szabálytalan szívműködés, szédülés, ájulás, szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom kivizsgálása során alkalmazzák, illetve a gyógyszeres kezelés hatásosságának mérésére. A vizsgálat fájdalommentes, elvégzése előtt nincs szükség különösebb előkészületekre, és a betegnek a gyógyszerek szedését is a megszokott módon kell folytatnia.

A készülék felhelyezése kb. 30 percet vesz igénybe, a vizsgálat során végig fontos odafigyelni az épségére, és mivel nedvesség nem érheti, ezért az elektródákat levenni, és fürdeni vagy zuhanyozni sem szabad.

A szív és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak, ezért a következő tünetek esetén kiemelten ajánlott kardiológus szakorvoshoz fordulni:

  • mellkasi fájdalom, szívtáji nyomás
  • erős szívdobogás
  • bizonytalan mellkasi panaszok
  • fulladás, nehézlégzés, lábdagadás
  • szédülés, gyengeség, esetleg eszméletvesztés
  • magas vagy alacsony vérnyomás.

Fontos tudni, hogy annak ellenére, hogy hirdetésükben gyakran az áll, hogy EKG pontossággal mérnek – az okosórák vagy fitneszkarkötők ugyan tájékoztató információ szempontjából lehetnek hasznosak, de nem minősülnek  megbízható diagnosztikai forrásnak.

Megelőzés céljából vagy amennyiben a fent említett tünetek közül Ön bármelyiket is észleli, forduljon hozzánk bizalommal, és jelentkezzen be hozzánk kardiológia magánrendelésre!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika