Mi a véna, és milyen szerepet tölt be a szervezetünkben?

red-blood-cells-g454b1d1d9_1920.jpg

A szervezetünkben található több millió ér (kb. 96 500 kilométernyi) mindegyike fontos szerepet játszik, annak ellenére, hogy vannak olyanok, amelyek szabad szemmel nem láthatóak, és amelyeknek még nevük sincsen.

A szív és a vérerek által alkotott, kör alakú keringési rendszer a szívnél kezdődik, és ott is végződik. Két fő alkotóeleme a véna (visszér) és az artéria (verőér), amelyeket a legkisebb erek, a kapillárisok (hajszálerek) kötnek össze egymással.

A vénák az egész testben megtalálható erek, amelyek összegyűjtik az oxigénben szegény vért, majd visszavezetik azt a szívbe, ahonnan az artériák juttatják az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért a szívből az egész testbe. A szív és a tüdő között elhelyezkedő négy véna kivételt képez, mert ezek szintén oxigénben gazdag vért szállítanak a tüdőből vissza a szívbe. A vénákban kisebb a nyomás, mint az artériákban, ezért falaik vékonyabbak és kevésbé rugalmasak. Ahhoz, hogy a vénák a vért megfelelő irányba tudják préselni, a légzés által létrehozott szívóerő és a test izommozgása szükséges. A vér közel 75%-a a vénákban található, amelyek a vér megfelelő irányba történő áramlásának biztosítása céljából szelepeket (billentyűk) tartalmaznak.

A több tízezer felületi véna a bőr felszínéhez közelebb, míg az izmokkal párhuzamosan futó mélyvénák egy azonos nevű artéria mellett, az izomszövetben és a csontok mentén találhatóak. A felüleleti vénák a bőrfelszínhez közeli külső szövetekből a vért a perforáló vénákon keresztül a mélyvénákba szállítják. A legnagyobb, felületi véna („második szív”) a bokától a combig fut végig mindkét lábban. A legnagyobb mélyvéna a rekeszizom jobb oldala közelében található, ami a lábakból, lábfejekből, hasból és medencéből származó vért viszi vissza a jobb szívfél irányába.

Az egészséges életmód és táplálkozás, a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, a rendszeres testmozgás/aktivitás és a megfelelő testsúly fenntartása mind segít a vénák jó egészségének megőrzésében.

A következő tünetek esetén kiemelten fontos mielőbb szakorvoshoz fordulni: nyugtalan lábak, fájdalmas/nehéz  végtagok, duzzanat (ödéma) a lábakban, bokákban vagy lábfejekben, a bőr elszíneződése vagy duzzanata, hámló vagy viszkető bőr a lábon vagy a lábfejen. A vénás problémák időben való kezelésével számos súlyos betegség (pl. trombózis, tüdőembólia) megelőzhető.

Magánrendelésünk, és azon belül a keringési rendszer vizsgálatára szolgáló Doppler-vizsgálat hétvégén is elérhető, foglaljon időpontot online vagy telefonon, és, ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika