Mennyire fájdalmas a gyomortükrözés?

Egy-igazan-hasznos-ujevi-fogadalom_1_edit.jpg

Mivel a gyomortükrözéstől jó néhányan tartanak, mindenkiben felmerül a kérdés: vajon mennyire fáj valójában a vizsgálat? Elöljáróban elmondhatjuk, hogy a gyomortükrözés mindössze minimális kellemetlenséggel jár, azonban a téma kapcsán érdemes bemutatnunk a vizsgálat jellemzőit.

 

Mi is az a gyomortükrözés?

A gyomortükrözés valójában az emésztőrendszer száloptikás kamerával történő vizsgálata. Az eljárás során lehetőség van endoszkóppal megvizsgálni a nyelőcső, a gyomor, valamint a nyombél felső szakaszának állapotát. Gyomortükrözésre a legtöbb esetben olyankor kerül sor, amikor a betegnek gyomorbántalmai, felhasi fájdalmai, vérszegénységgel kapcsolatos tünetei, nyelőcsőszűkülete vagy éppen refluxos panaszai vannak. Amennyiben felmerül a daganatos megbetegedés gyanúja, szintén gyakori az endoszkópos technika alkalmazása.

 

Milyen betegségeket jelezhetünk gyomortükrözéssel?

A gyomortükrözés számos emésztőrendszeri megbetegedés diagnosztizálásában segít, így közelről ellenőrizhető a fertőzések vagy daganatok megléte, és adott esetben segíti a mintavételt is.

 

Gyomortükrözéssel kimutatható betegségek:

 • Baktériumfertőzés
 • Gyomor- vagy nyelőcsődaganat
 • Polip
 • Lisztérzékenység
 • Rekeszsérv
 • Nyelőcsőfali sérv
 • Nyelőcső visszér
 • Felső tápcsatorna vérzése
 • Gyulladások, fekélyek a gyomorban és a nyelőcsőben
 • Reflux
 • Felszívódási zavarok

A gyomortükrözés menete

A gyomortükrözéshez használatos száloptikás eszköz mindössze kisujjnyi vastagságú, így könnyen lenyelhető, amit lidokainsparay érzéstelenítő segít. Az eszköz lenyelése minimális kellemetlenséggel jár, azonban a lenyelés után ez az érzés megszűnik. Amennyiben a páciens kellően nyugodt, az eljárás gyors és problémamentes, mindössze 5-10 percet vesz igénybe. A vizsgálat során az endoszkóp munkacsatornáján keresztül speciális eszközök juttathatók a nyelőcsőbe, illetve a gyomorba, melyekkel könnyedén és fájdalommentesen végezhető el az esetlegesen szükséges mintavétel. Ha a szervek belső része nem látható eléggé, kis mennyiségű levegő fújható a gyomorba, így is segítve az elváltozások könnyű azonosítását.

 

Hogyan készüljünk fel a vizsgálatra?

Fontos, hogy a gyomortükrözésre éhgyomorral érkezzen a páciens, így a vizsgálat előtt hat órával ne egyen, és három órával ne igyon semmit. Amennyiben a beavatkozás altatás nélkül zajlott, a vizsgálat elvégzése után rövid idő elteltével távozhat a beteg, és az orvos utasításait követve folytathatja napi tevékenységét.

Gyomortükrözésre van szüksége? Jelentkezzen be gasztroenterológia magánrendelésünkre most!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika