Melyek az ételallergia leggyakoribb fajtái?

Az ételallergia nem más, mint az immunrendszer kóros válasza olyan ételösszetevőkre, amelyeket veszélyesnek ítél. Bár az ételallergia a felnőtteknek csupán egy, a gyermekeknek hét százalékát érinti, fontos, hogy már az enyhe tünetekre is odafigyeljünk.
Milyen tüneteket okozhatnak a különböző ételallergiák?
Ételallergiás tünetek a test különböző részein megjelenhetnek, így csupán azok alapján nehéz megállapítani, hogy milyen allergiáról beszélünk, hiszen különböző egészségügyi problémák is kiválthatják ugyanazt az immunválaszt a szervezetből. A tünetek kialakulásáért a szervezetben felszabaduló hisztamin, illetve annak mennyisége felelős. Attól függően, hogy a szervezetben hol szabadul fel hisztamin, a tünetek jelentkezhetnek az orrban viszketés és orrdugulás, a garatban gégeödéma vagy garatviszketés, a bőrön kiütések, a gyomorban hasi fájdalom formájában, de akár súlyosabb esetben anafilaxiás sokk is bekövetkezhet.
Az allergia diagnosztizálása és kezelése
Ételallergia gyanúja esetén általában négy módszert alkalmaznak az allergia típusának kiderítésére. Vérvétel során meghatározható az egy-egy élelmiszer ellen a szervezetben jelenlévő ellenanyag szintje, míg Prick bőrteszttel megvizsgálható, hogy az adott élelmiszerre milyen mértékben reagál a szervezet. Emellett lehetséges úgynevezett kihagyásos vizsgálatot végezni, melynek során azt figyelhetjük meg, hogy milyen hatása van, ha egy bizonyos élelmiszert elhagyunk az étrendből. Ennek ellenkezője a terheléses vizsgálat, melynek során egy bizonyos étellel terheljük a szervezetet.
Élelmiszerek, melyek leggyakrabban okoznak allergiát
- Tej: leggyakrabban gyermekek esetében okoz allergiát, ami felnőtt korra sok esetben vissza is húzódik. A tejallergia bőrpírt, de akár anafilaxiás sokkot is okozhat.
- Földimogyoró: az egyik legveszélyesebb ételallergia, amely bőrkiütést, fulladást és anafilaxiás sokkot is okozhat. Sajnos a földimogyoró-allergia a legtöbb esetben nem gyógyítható, és már egy kisebb mennyiség is heves reakciót válthat ki a szervezetből.
- Tojás: a tojásallergia a gyermekek körében viszonylag gyakori, ám általában ötéves korra elmúlik.
- Szója: legtöbb esetben gyerekeknél tapasztalható, és többnyire tíz éves korra megszűnik. Tünetei általában enyhébbek, így bőrviszketés, kiütések vagy hasi bántalmak esetén gyanakodhatunk rá.
- Hal: jelentkezhet édesvízi és tengeri halakra is, és egyre gyakoribb a felnőttek körében. A halallergia tünete gyakran anafilaxiás sokk.
- Diófélék: ide tartozik a dió és a mandula is. Hasonlóan a mogyoróallergiához, kialakulása esetén általában egy életen át számolni kell vele
Allergiás reakciókat tapasztal magán? Jelentkezzen be klinikánkra online, egyszerűen!