Melyek az ételallergia leggyakoribb fajtái?

pexels-thirdman-7219198.jpg

Az ételallergia nem más, mint az immunrendszer kóros válasza olyan ételösszetevőkre, amelyeket veszélyesnek ítél. Bár az ételallergia a felnőtteknek csupán egy, a gyermekeknek hét százalékát érinti, fontos, hogy már az enyhe tünetekre is odafigyeljünk.

Milyen tüneteket okozhatnak a különböző ételallergiák?

Ételallergiás tünetek a test különböző részein megjelenhetnek, így csupán azok alapján nehéz megállapítani, hogy milyen allergiáról beszélünk, hiszen különböző egészségügyi problémák is kiválthatják ugyanazt az immunválaszt a szervezetből.  A tünetek kialakulásáért a szervezetben felszabaduló hisztamin, illetve annak mennyisége felelős. Attól függően, hogy a szervezetben hol szabadul fel hisztamin, a tünetek jelentkezhetnek az orrban viszketés és orrdugulás, a garatban gégeödéma vagy garatviszketés, a bőrön kiütések, a gyomorban hasi fájdalom formájában, de akár súlyosabb esetben anafilaxiás sokk is bekövetkezhet.

Az allergia diagnosztizálása és kezelése

Ételallergia gyanúja esetén általában négy módszert alkalmaznak az allergia típusának kiderítésére. Vérvétel során meghatározható az egy-egy élelmiszer ellen a szervezetben jelenlévő ellenanyag szintje, míg Prick bőrteszttel megvizsgálható, hogy az adott élelmiszerre milyen mértékben reagál a szervezet. Emellett lehetséges úgynevezett kihagyásos vizsgálatot végezni, melynek során azt figyelhetjük meg, hogy milyen hatása van, ha egy bizonyos élelmiszert elhagyunk az étrendből. Ennek ellenkezője a terheléses vizsgálat, melynek során egy bizonyos étellel terheljük a szervezetet.

 

Élelmiszerek, melyek leggyakrabban okoznak allergiát

  • Tej: leggyakrabban gyermekek esetében okoz allergiát, ami felnőtt korra sok esetben vissza is húzódik. A tejallergia bőrpírt, de akár anafilaxiás sokkot is okozhat.
  • Földimogyoró: az egyik legveszélyesebb ételallergia, amely bőrkiütést, fulladást és anafilaxiás sokkot is okozhat. Sajnos a földimogyoró-allergia a legtöbb esetben nem gyógyítható, és már egy kisebb mennyiség is heves reakciót válthat ki a szervezetből.
  • Tojás: a tojásallergia a gyermekek körében viszonylag gyakori, ám általában ötéves korra elmúlik.
  • Szója: legtöbb esetben gyerekeknél tapasztalható, és többnyire tíz éves korra megszűnik. Tünetei általában enyhébbek, így bőrviszketés, kiütések vagy hasi bántalmak esetén gyanakodhatunk rá.
  • Hal: jelentkezhet édesvízi és tengeri halakra is, és egyre gyakoribb a felnőttek körében. A halallergia tünete gyakran anafilaxiás sokk.
  • Diófélék: ide tartozik a dió és a mandula is. Hasonlóan a mogyoróallergiához, kialakulása esetén általában egy életen át számolni kell vele

Allergiás reakciókat tapasztal magán? Jelentkezzen be klinikánkra online, egyszerűen!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika