Mekkora valójában a szívünk?

pexels-karolina-grabowska-43864661.jpg

Az emberi szív gyermekkortól kezdve egész életünkben egy kicsivel nagyobb méretű, mint az ökölbe szorított öklünk, súlya nőknél körülbelül 230-280 gramm, férfiaknál pedig 280-340 gramm között van.

Az emberi szív a keringési rendszer érrendszerén keresztül pumpálja a vért testben, oxigént és tápanyagokat juttat a szövetekbe, illetve eltávolítja a szén-dioxidot és más salakanyagokat. A szívet egy duplafalú zsák, a szívburok veszi körül, ami a szerv védelmére és a mellkasban való rögzítésére szolgál.

A szívben két felső kamra (pitvarok) és két alsó kamra (kamrák) található, a szív jobb és bal oldalát egy izomfal választja el egymástól. A felső és alsó kamrákat billentyűk kötik össze, ezek nyitása és zárása okozza a szívverés hangját. A vér a szív jobb oldalán lép be a felső pitvarba, ami azt a tüdőbe pumpálja, miközben a bal oldala a tüdőből kapja a vért, és azt a testbe pumpálja.

A szívizom elektromos impulzusai végighaladnak a pitvarok és a kamrák izomrostjain, és a szív összehúzódását (pulzus) okozzák, ami biztosítja a normális vérkeringést a szervezetben. A szív pumpálja a vért a szervezet körülbelül 37 billió sejtjéhez, kivéve a szaruhártyát, ami az egyetlen olyan testrész, ami nem kap vért.

Érdekes tények:

  • csak a fogantatás pillanatától kezdődő 4. héten kezd el verni
  • a 6. héten az embrió szíve körülbelül kétszer annyit ver percenként, mint egy felnőtt emberé
  • a nők szíve (körülbelül 8 szívveréssel) gyorsabban ver
  • az összes izmunk közül a szív dolgozik a legerősebben, a szívizmok még nyugalomban is kétszer olyan erővel dolgoznak, mint egy sprintelő ember lábizmai
  • a vér mindössze 6 másodperc alatt jut el a szívtől a tüdőig és vissza
  • a szív naponta átlagosan 100 000-szer, egész életünk során akár 3,5 milliárdszor is megdobbanhat
  • a szív 1 millió hordónyi vérnek (6 kis tartálykocsi) megfelelő mennyiségű vért pumpál egész életünk során
  • a szív saját elektromos impulzusának köszönhetően a testen kívül is képes tovább verni, amíg friss oxigénhez tud jutni
  • a nevetés kifejezetten jót tesz a szívnek: csökkenti a stresszt, és erősíti az immunrendszert
  • ha a testünkben lévő összes érhálózatot végigfektetnénk, akkor azok körülbelül 96 500 kilométer hosszúságúak lennének, ami akkora távolság, mintha kétszer megkerülnénk a Földet.

A következő tünetek esetén kiemelten fontos minél előbb kardiológus szakorvoshoz fordulni: mellkasi fájdalom, erős szívdobogás, nyugalmi állapotban is szapora pulzus, szabálytalan szívverés, légszomj, kifulladás vagy magas vérnyomás.

Kardiológia magánrendelésünkön a szív vizsgálatára szolgáló szívultrahang hétvégén is elérhető, foglaljon időpontot online vagy telefonon, és, ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika