Lúdtalp – nem csak a gyerekeket érinti, sőt

Ludtalp-–-nem-csak-a-gyerekeket-erinti-sot_2_edit.jpg

A lúdtalp, hivatalos nevén harántsüllyedés az egyik leggyakoribb lábrendellenesség. Bizonyára mindenki emlékszik arra a gyerekkorából, amikor a szülei, szerettei alaposan szemügyre vették a vizes lábnyomát: ha a talplenyomata afféle C-alakzatot rajzolt, akkor minden rendben volt, de ha teli talpú volt a lenyomat, akkor hamarosan felkeresték az ortopédust. Igen, a lúdtalpat ilyen könnyű felismerni, szerencsére. Bár a gyerekek esetében a süllyedés sokszor magától korrigálódik a növekedéssel, az izmok és inak fejlődésével, nem szabadd félvállról venni a helyzetet. Lássuk, miért kell szükséges mindenképp foglalkozni ezzel aprónak tűnő, ám annál komolyabb következményekkel, súlyos fájdalmakkal is járható problémával!

Hogyan alakul ki a lúdtalp?

A láb kettős feladatot lát el: egyrészt a járáshoz kell, másrészt megtartja a testet, illetve átvezeti a testsúlyt a talajra. Bonyolult anatómiai felépítése, boltozatos szerkezete gondoskodik arról, hogy ezeket gond nélkül teljesítse. Ám ha az izmok és szalagok által megtartott boltozattal (kereszt és hosszanti) baj van, akkor a testsúly átvezetése sem megy végbe tökéletesen: a testsúlyt tartó láb lényegében ellapul, és a mozgás során keletkező rezgéseket nem tudja tompítani. A folyamat a következőképpen zajlik: lecsökken a hosszanti boltozat magassága, az ugrócsont és a bokavilla befelé, míg a sarokcsont kifelé fordul, a talp belső éle kidomborodik a talaj felé, és ezek következményeként a harántboltozat is süllyedni kezd.

A kezeletlen lúdtalp következményei

A láb, a talp a teljes testsúlyt tartja, így erős alapnak kell lennie. Ha az alap megsüllyed, az óhatatlanul kihat az egész testre, megváltoztatja a helyes, egészséges testtartást. A boka, a térd, a csípő és a derék is rendellenes helyzetbe kerül, ami komolya fájdalomhoz vezet, és talpon kellemetlen bőrkeményedések jelennek meg, de a kalapácsujj és a bütyök is az elhanyagolt lúdtalp következménye.

Hatékony kezelések gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek

Bármelyik életkorban is alakuljon ki a harántsüllyedés, szerencsére viszonylag egyszerűen és hatékonyan kezelhető. Sok esetben elegendő a megfelelő lúdtalpbetét használata, de a speciális torna, az izomzat erősítése is jelentős javulást vagy akár teljes gyógyulást eredményez. Komolyabb esetekben a műtéti beavatkozás és az azt követő gipszrögzítés lehet a megoldás, de az eredményt gyógytornával szükséges támogatni. Akárhogy is, a tünetek tapasztalásakor mindenképp célszerű felkeresni egy szakorvost – ortopédiai magánrendelésünkön minden szükséges kezelésben részesülnek a páciensek.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika