LÁBÁPOLÁS CUKORBETEGEKNEK NAPONTA?

Cikk28_Labapolascukorbetegeknek_Borito.jpg

A napi lábápolás – főként nyári időszakban – alapvető kellene, hogy legyen, sokan mégis hajlamosak túllendülni a lábak, talpak, körmök és sarkak megfelelő karbantartásán. A gondosan ápolt lábfej nem csak a cukorbetegek, de az egészséges szervezet számára is fontos, hiszen a hangsúly mindig a megelőzésen van. Azt pedig már meg sem említjük, milyen romboló látvány az ápolatlan, meztelen lábfej, ahogy a repedezett sarkak kivillannak a méregdrága topánokból, vagy az NDK-s turista szandálból. Lehet, ezért húznak bele sokan zoknit?

MIÉRT FONTOS?

A cukorbetegségtől legyengített szervezet nehezen tud megbirkózni a baktériumokkal és fertőzésekkel. A láb gondozatlan, kiszáradt és repedezett bőre hívogatóan csalogatja a letelepedni vágyó kórokozókat, melyektől aztán kőkemény munka árán tudunk csak megszabadulni. Már ha egyáltalán meg tudunk. Megelőzni mindig könnyebb, mint a problémát elhárítani, így törekedjünk arra – cukorbetegek és egészségesek egyaránt -, hogy lábfejünknek mindig megadjuk a kellő napi gondoskodást.

lábápolás

LÁBÁPOLÁS 5+1 LÉPÉSBEN

#1 LÁBVIZSGÁLAT

Otthoni körülmények között is elvégezhető a procedúra. Szánjunk rá pár percet, hogy ellenőrizzük a lábfej felső és oldalsó részét, a talpakat, az ujjakat, a körmöket és a sarkakat. Ha esetleg mozgásunk akadályozott, kérjük meg családtagunkat, hogy vizsgálja át tappancsainkat, de egy tükör is jó szolgálatot tehet. Ha bármi elváltozást, bőrpírt, repedezést látunk, vagy csíp, ég a láb bőre, azonnal forduljunk orvoshoz!

#2 MOSSUNK LÁBAT

Szomorú, hogy erre egyáltalán fel kell hívni a figyelmet, pedig hisszük vagy sem, sokan nem szeretnek tisztálkodni. Pedig a víz és a szappan jó barát, egyik sem harap, és megkockáztatjuk, hogy a végén még jól is érezzük majd magunkat a bőrünkben. A cukorbetegeknek viszont kiemelten fontos a láb mindennapos tisztítása, ahol a bőr érzékenysége miatt a víz hőfokával is óvatosan kell bánni!

#3 SZÁRÍTÁS

A gombás fertőzések melegágya a nedves láb, ezért különös figyelmet fordítva a lábujjközökre, fürdés vagy mosakodás után jó alaposan töröljük át a bőrt, felitatva róla még a jövő hetet is! Mielőtt zoknit húznánk, vagy cipőbe bújtatnánk lábunkat, győződjünk meg, hogy teljesen száraz a bőrfelület.

#4 HIDRATÁLÁS

Ahhoz, hogy a láb bőre ne repedezzen ki, fontos, hogy megfelelően hidratáljuk. Erre már kaphatók speciális lábkrémek, bőrpuhító olajok, amit célszerű éjszaka használni, hogy minél hosszabb ideig puhítsa bőrünket. Arra feltétlenül vigyázzunk, hogy a krém ne kerüljön a lábujjak közé!

lábápolás

#5 A LÁBKÖRMÖK

A diabéteszesek számára kiemelten fontos a lábkörmök megfelelő karbantartása. Alapvetően magunk és elvégezhetjük otthon, de veszélyes, ha látási-, idegrendszeri-, vagy keringési problémákkal küzdünk. Célszerű szakemberre bízni a körmök ápolását, bár sajnos valós probléma, hogy kevés az igazi, gyakorlott és gondos gyógypedikűrös. Ha otthon végezzük a körmös hadműveletet, érdemes előtte kikérnünk diabetológus szakorvos véleményét és tanácsát az eljárást illetően.

HASZNOS TIPPEK A LÁBKÖRÖM ÁPOLÁSÁHOZ:

– A lábkörmöket fürdés vagy lábmosás után vágjuk le, akkor puhábbak a körmök.

– Vágjuk a lábkörmöket egyenesre, így megakadályozzuk a köröm benövését.

– Ne vágjuk ki a köröm sarkait! Használjunk finom reszelőt az éles körömszélek tompítására.

– Sose vágjuk túl rövidre a lábkörmöket.

– Első alkalommal hagyjuk, hogy szakember végezze a körmök karbantartását, így látjuk, hogyan végezzük később magunk, otthoni környezetben.

lábápolás

#5+1 CIPŐ ÉS ZOKNI

A lábfej érzékenysége a cipő folyamatos viselésével elkerülhető. A cipő kiválasztása tudjuk, hogy nem egyszerű feladat, mégis érdemes törekedni a kényelmes, lábunkhoz jól illeszkedő, jól szellőző surranó beszerzésére. Kerüljük a műbőr, vagy műanyag lábbeliket és a nyitott szandálokat, a flip-flop papucsokat, valamint az elöl nyitott szandálokat, és – tudjuk, hogy szomorú ezt olvasni – a magassarkú topánokat is.

A zokni viselése nagyon fontos, hiszen cipőbe bújtatva lábunkat a bőr így nem közvetlenül a cipő belsejével érintkezik, mégis törekedjünk az optikai környezetszennyezés elkerülésére, és próbáljuk a praktikumot ötvözni a kellemes megjelenéssel. A zokni kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy 100% pamutból készüljön, és lehetőleg ne legyen gumi része, ami könnyen elszoríthatja az ereket.

Fontos, hogy a cipőt rendszeresen cseréljük. Egyrészt, hogy megfelelően szellőzve kiszáradjon, másrészt lábfejünk is élvezze a változatosságot. A cukorbetegség, és a hozzá kapcsolódó lábápolás nem tréfa. Érdemes azt komolyan venni, és kikérni egy bőrgyógyász szakember véleményét, hogy akár a prevencióra, akár a probléma kezelésére kellő figyelmet fordítva mielőbb tehessünk egészségünk érdekében.

lábápolás

ezustfenylogo

Forrás: healthline.com

Fotó: #cover diabetesselfmanagement.com, #1 http://welcome2poland.eu, #2 onhealth.com, #3 gluxus.com, #4 completefeetusa.com

Szerző: Eat, Move & Smile


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika