Környezettudatosság a fogászat terén

pexels-artem-podrez-7048040.jpg

A fogászati kezelések nagy mértékű energiafelhasználással és szén-dioxid termeléssel járnak, és jelentős mennyiségű szemetet is termelnek a felhasznált anyagok és eszközök (pl. sterilizációs tasak, műanyag (öblítő)pohár és vizsgálókesztyű, maszk, nyálszívó, alumíniumfólia) egyszeri használatából kifolyólag. Szerencsére a környezettudatos, fenntarthatósági szemlélet ma már a fogászat terén is egyre inkább tetten érhető. A fogászati rendelők ökológiai lábnyoma az alábbi lépésekkel és eszközökkel hatékonyan csökkenthető:

 • Megfelelő hulladékgazdálkodás: szelektív hulladékgyűjtéssel és a veszélyes hulladékok elkülönítésével. A higanytartalmú fogászati amalgámtömések használatának minimalizálása és az alternatív anyagok alkalmazása csökkenti és akár meg is akadályozhatja a higany környezetbe (helyi vízellátó rendszerek) jutását, és annak súlyos károsítását.
 • Környezetbarát termékek: egyszer használatos műanyagok helyett biológiailag lebomló (pl. sterilizáló tasak, PLA pohár), újrahasznosított fogászati termékek és eszközök (pl. papírpohár, fiziológiás sóoldat flakonja), többször használható, sterilezhető műanyag tálca, nyálkendő, nyálelszívó, illetve természetbarát tisztítószerek, újratölthető illatosító, nagyobb kiszerelésű fertőtlenítőszer alkalmazása.
 • Víztakarékosság: a fogászati eljárások jelentős mennyiségű vizet igényelnek. A vízfogyasztást a vízvezetkrendszer rendszeres ellenőrzésével, víztakarékos berendezések telepítésével és a személyzet optimális mértékű vízhasználatra való ösztönzésével hatékonyan lehet csökkenteni.
 • Digitális nyilvántartások és reklám: digitális marketing, felhő alapú, intelligens fogászati szoftver, elektronikus egészségügyi nyilvántartások, digitális röntgenfelvételek használata a papírfogyasztás és a röntgenfilmek kémiai feldolgozásának minimalizálása érdekében.
 • A veszélyes anyagok ártalmatlanítása: a veszélyes anyagok (pl. fogászati vegyi anyagok, higany), éles vagy hegyes eszközök környezetvédelmi előírásoknak való megfelelő kezelése.
 • Energiahatékonyság: gazdaságos világítási, fűtési és hűtési rendszerek alkalmazása. (pl. LED izzók, mozgásérzékelős világítás, napelemek)
 • Oktatás és képzés: környezettudatosságra való ösztönzés a személyzet és a betegek körében.
 • Környezettudatos fogászati kezelés: kezelések helyett a megelőzés középpontba helyezése.
 • Közlekedés: biciklitárolók kialakítása a fogászati rendelő előtt.
 • Zöld tanúsítványok: zöld minősítések megszerzése vagy környezetbarát szervezetekhez való csatlakozás.
 • A régi, elavult orvosi felszerelés hasznosítása:. fejlődő országok hátrányos helyzetű közösségei részére történő adományozással. (pl. Open Wide Foundation)

Magánklinikánk empatikus hozzáállással, kellemes környezetben teljes körű, minőségi fogászati és szájsebészeti kezeléseket biztosít páciensei számára, jelentkezzen be fogászatunkra online vagy telefonon, és ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika