A következő oldal alján teheti fel kérdését, igyekszünk a lehető leghamarabb válaszolni.

Kérdésem van!

Kérdezze orvosunkat

A-HPV-szűrés-életet-menthet_FOKEP.png

Rendszeres HPV szűréssel jelentősen csökkenthető a méhnyakrák kialakulásának esélye. Mint a legtöbb betegségnél, ennél is a kezelés mellett nagy hangsúlyt kap a korai felismerés, a prevenció, aminek fontosságáról nem csak a nőgyógyászunktól hallhatunk. Hazai és külföldi közéleti személyiségek tucatjai álltak már a rendszeres szűrés problematikája mellé, mint ahogy évente több alkalommal szembejönnek velünk olyan rendezvények is, amiknek fő üzenete: a HPV szűrés életet menthet.

Egy vírus, amiről sokat tudunk, de még nem eleget

A HPV, vagyis a humán papilloma vírus egyes típusai felelősek a méhnyakrák kialakulásáért. A vírus maga a bőr és a nyálkahártya bizonyos sejtjeit, illetve a nyálkahártyákat támadja meg. Leggyakrabban a fertőzött területek érintkezésével és szexuális úton terjed, de nemcsak a nőkre, hanem a férfiakra is veszélyes (utóbbiak főleg csak hordozók).
Fontos hangsúlyozni, hogy a tesztből kimutatott HPV-ből nem feltétlen kell azonnal a legrosszabbra következtetnünk. A vírusnak több mint 200 típusa van, és ezek közül akad, ami csak szemölcsöket vagy kisebb kellemetlenségeket okoz. Sokszor, ha el is kapja a páciens, szervezete – rövidebb-hosszabb idő alatt – önmagát gyógyítja ki belőle mindenféle komplikáció nélkül. De ezek ismeretében sem szabad hátradőlnünk, sőt, pont emiatt – mivel nem tudhatjuk soha biztosra, hogy éppen mivel állunk szemben – különösen lényeges, hogy 25 éves kor felett rendszeresen eljárjunk tesztelésre.

Hogyan zajlik a tesztelés?

A rutin nőgyógyászati vizsgálat során, a citológiai vizsgálathoz hasonlóan a szakorvos egy sejtvételi eszköz segítségével kenetet vesz a pácienstől, amit a későbbiekben mikroszkópos vizsgálatnak, úgynevezett HPV tipizálásnak vetnek alá. Ezzel a módszerrel deríthető ki az esetleges kóros állapot, amire a kenetben található hámsejtek elváltozásaiból lehet következtetni. Maga a kenetvétel fájdalommentes, viszont azt jó tudni, hogy az egyszerű citológiai vizsgálatnak nem része a HPV szűrés.

Védőoltás – igen vagy nem?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes-e beadatni a HPV elleni védőoltást, vagy sem. Sokan bizonytalanok a vakcinát illetően, főleg, mikor saját maguk beoltatása mellett lánygyermekük sorsáról is dönteniük kell.
A jelenlegi helyzet az, hogy az állami oltóprogramnak köszönhetően az önkéntes védőoltást azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket, és az általános iskola 7. osztályába járnak. Összesen két oltásra van szükség ahhoz, hogy kialakuljon a védettség. Ezeket félév elteltével kell beadatni.

Mivel több tudományos kutatás is bizonyította már, hogy az oltás megfelelő védettséget ad, plusz semmilyen komolyabb mellékhatással nem jár, ezért semmiképp sem veszítünk azzal, ha bizalmat szavazunk a vakcinának. Ezt ne csak gyermekünk esetében tegyük, gondoljunk magunkra és szeretteinkre is, de ne csak az oltás, hanem a rendszeres HPV szűrés kapcsán is!

Nőgyógyászati magánrendelésünk szabad időpontjairól weboldalunkon vagy telefonon tájékozódhat. Jelentkezzen be mielőbb!


A-gyomortükrözésről-tárgyilagosan-FŐKÉP.jpg

Amikor valamilyen kontextusban szóba kerül a gyomortükrözés, a legtöbb ember összerezzen, és elutasítóan reagál. Ennek oka minden bizonnyal a félelem, hiszen rengeteg rémtörténet és fals információ kering a köztudatban és az interneten ezzel a roppant fontos és sok esetben elkerülhetetlen gasztroenterológiai vizsgálattal kapcsolatban. Az igazság az, hogy a közhiedelemmel ellentétben a gyomortükrözés sokkal inkább kellemetlen, mintsem fájdalmas, ráadásul érzéstelenítés mellett történik, sőt igény esetén altatásban is végezhető a beavatkozás.

A gyomortükrözés folyamata

A nyelőcső, a gyomor és a patkóbél (a vékonybél kezdeti, legrövidebb szakasza) alapos vizsgálatához olykor mindenképp szükség van gyomortükrözésre, azaz gasztroszkópiára. Az eljárás során egy vékony száloptikás eszközt, egy endoszkópot juttatnak le a nyelőcsövön át a gyomorba, ami nemcsak képet ad az érintett területeken megtalálható szövetek állapotáról, hanem szükség esetén mintavételre vagy kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas – tökéletes megoldás például a kisebb méretű polipok eltávolítására. A vizsgálat természetesen éhgyomorra történik, és rendszerint nem tart tovább 10-15 percnél. A kialakult ellenérzések miatt sok páciens ragaszkodik az altatáshoz, mivel ez esetben a legapróbb kellemetlenséggel sem kell számolni. Ugyanakkor fontos tudni, hogy altatás kizárólag akkor végezhető, ha az a páciens állapota miatt ez nem ellenjavallt.

gyomortükrözés

Emésztési panaszok, hasi fájdalom – irány a gasztroenterológia!

A gasztroszkópia elvégzése azért is különösen fontos, mert a gyomrot és a bélrendszert érintő betegségek tünetei nem specifikusak. A hasmenés lehet a gyomor és a vékonybél betegségének tünete is, és az epeúti betegségek ugyanúgy okozhatnak hányingert, mint a gyomor vagy a patkóbél betegségei. Ezzel a vizsgálattal pontosan megállapítható a probléma forrása, és máris elkezdhető a megfelelő kezelés.

Milyen panaszokra kell odafigyelni?

Az orvoslásban alarmírozó tüneteknek nevezik azokat a panaszokat, amelyek állapotrosszabbodásra utalhatnak, és azonnali kivizsgálást igényelnek. Az emésztőszerveket érintő alarm-tünetek a következők: gyors, indokolatlan súlyveszteség, étvágytalanság, fájdalmassá váló nyelés, gyakori hányinger és hányás, visszatérő görcsös, erős hasi fájdalom és egyéb indokolatlan hasi panaszok, véres vagy fekete széklet.

Ne halogassa a vizsgálatot, ha szokatlan panaszai vannak vagy a meglévő tünetei egyre súlyosabbá válnak, hiszen megeshet, hogy komoly, akár végzetes betegség húzódik meg a háttérben. Forduljon bizalommal szakrendelésünkhöz, és mihamarabb foglaljon időpontot magánklinikánk gasztroenterológiáján!


Mikor-van-szükség-a-Doppler-vizsgálatra-főkép.jpg

Az ultrahang, illetve az ultrahangra épülő technológia az orvoslás egyik leghatékonyabb eszköze, megbízható diagnosztika ma már szinte elképzelhetetlen nélküle. Míg a hagyományos ultrahang-készülékkel egy adott szerv és környezete alaki elváltozásairól kaphatunk pontos képet, addig a Doppler-ultrahang segítségével az erekben történő áramlást, a vér keringésének paramétereit vizsgálhatjuk tüzetesebben. A Doppler-ultrahang működésének lényege, hogy a nagyfrekvenciás hanghullám visszaverődik a vérben áramló vörösvértestekről és egyéb alakos elemekről, ami alapján kiszámítható az érben áramló vér mennyisége és sebessége. De ezzel az eszközzel nemcsak a véráramlási rendellenességet állapíthatók meg, hanem a véredények átmérőjéből az is kimutatható, hogy fennáll-e lerakódás vagy vérrög okozta érszűkület.

Érelmeszesedés és trombózis

Az artétriás (verőér) érelmeszesedés és a vénás (gyűjtőér) trombózis az érrendszer leggyakrabban előforduló betegségei. Bár máshol és másképp megy végbe a folyamat, mégis mindkét elváltozás érszűkületet okoz, amelynek legsúlyosabb formája a véredény elzáródása és a véráramlás leállása. Ha fennáll ezen betegségek gyanúja, mindenképp szükség van a Doppler-vizsgálat elvégzésére. Míg a vénák állapotáról átfogó képet nyújt az ultrahang, mind az alsó, mind a felső végtagok esetében gyorsan és biztosan kimutatható a trombózis esetleges jelenléte, addig az artériák tekintetében csak korlátozott eredményt nyújt a vizsgálat, mivel csak a felső végtagokat érintő érszűkület esetében alkalmas szűrésre.

doppler vizsgálat fontossága

Tágult vénák – visszérbetegség

Amikor a véna nem tudja maradéktalanul elszállítani az elhasznált vért a szív felé, vagyis a billentyűrendszer nem megfelelő működése és egyéb tényezők miatt visszaáramlás történik, a vér pangani kezd, és idővel kialakul a gyűjtőér kóros kitágulása. A Doppler-vizsgálattal nemcsak maguk a tágult visszerek mutathatók ki, hanem a billentyűk rendellenes működése is.

A visszér lényegében népbetegségnek mondható, a lakosság körülbelül egyötödét érinti. Az évekig kezeletlenül hagyott betegségnek súlyos szövődményei lehetnek, akár rokkantsághoz is vezethetnek, ezért különösen fontos a kezdeti tünetek felismerése. Ha valaki rendszeresen azt tapasztalja, hogy a nap végére bedagad a lába, bokája, fájdalmat érez, viszket a bőre, netán már izomgörcsöket is tapasztal, nem szabad húzni-halasztani a vizsgálatot, mert a tünetek idővel csak súlyosbodni fognak, a Doppler-vizsgálattal pedig tökéletesen diagnosztizálható az állapot.

A Doppler vizsgálattal képet kaphat a nyak, az egyes szervek és a végtagok ereinek állapotáról. A vizsgálat teljes mértékben biztonságos és fájdalommentes, mindössze az adott területet kell szabaddá tenni a készülék számára. Amennyiben kimutatható az elváltozás, természetesen precízebb vizsgálatokra is szükség van, egy érműtétet mindenképp érfestés előz meg.

Tekintse meg foglalható időpontjainkat, és kérje professzionális ultrahang-vizsgálatunkat!


Vírusok-látható-nyomai-a-szemölcsök-főkép.jpg

A szemölcsök olyan vírusos eredetű bőrelváltozások, amelyek bármilyen életkorban, változó méretben és különböző testtájakon jelenhetnek meg. Többségében a HPV (humán papilloma vírus) kórokozó felelős a kialakulásukért, amelynek több mint hetvenféle válfaja ismert. Vannak ártalmatlan és veszélyes változatai, ezért ha bármi kellemetlenséget tapasztalunk, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászati magánrendelőt.

A szemölcs kialakulása és leggyakoribb típusai

A vírus elsősorban a bőr mikrosérülésein keresztül hatol a hámsejtekbe, ahol csökkent immunválasz esetén megfertőzi azokat, és beindítja a szemölcsképzést. A szemölcs a vírus típusától, testhelyzettől és mérettől függően sokféle formát ölthet.

A leggyakoribb szemölcstípus a kézfejen, ujjakon, térd és könyök környékén megjelenő közönséges szemölcs, amely könnyen felismerhető karfiolszerű megjelenéséről.

Az uszodaszemölcsöt egy himlővírushoz tartozó, erősen fertőző törzs okozza. Amint a neve is mutatja, az uszodák nedves közegéhez köthető, ahol a felpuhult bőrfelület kitűnő táptalajt jelent a vírus számára.

A lógó szemölcsök fonálszerű, hosszúkás és puha felületű kinövések főként az arc, nyak, szemhéj és ajkak környékén. Nagyon könnyen terjednek, és mivel érzékeny testfelületeken jelentkeznek, eltávolításukhoz orvosi beavatkozás ajánlott.

A talpi szemölcs a kellemetlen esztétikai élményen túl komoly fájdalmakat okozhat. Kívülről csak egy része látszik, valójában a bőr alatt növekszik, és súlyos esetben a járást is ellehetetlenítheti. Ha ilyet tapasztalunk, jelentkezzünk minél előbb bőrgyógyászati magánrendelésre!

bőrgyógyászat szemöli vizsgálat csök

5 tipp, amivel csökkenthetjük a szemölcsök kialakulásának esélyét

  1. Ne tapogassuk, harapdáljuk, vagdossuk a már kialakult szemölcsöket! Azért is lényeges, hogy ne piszkáljuk meglévő szemölcseinket, mert a magas fertőzésveszély miatt akár azonnal átvihetjük a vírust egyéb testterületeinkre.
  2. Mossunk rendszeresen kezet! A rendszeres kézmosás a vírusok és járványok kapcsán állandóan felmerülő tanács. Ezzel nemcsak magunkat, hanem környezetünket és hatékonyan védjük, hiszen sokszor egy kézfogás is elég a vírus továbbterjedéséhez.
  3. Kizárólag saját törölközőnket és papucsunkat használjuk! Az uszodák és a közös zuhanyzók környékén különösen magas a fertőzés veszélye, hiszen a felázott, izzadt bőrfelületen keresztül sokkal könnyebben bejut a vírus, és a víz is hordozhatja a vírusos bőr levált hámrétegeit.
  4. Fürdés után töröljük szárazra testfelületeinket! A nedves bőrfelület, különös tekintettel a hajlatokra, védtelenebb a kórokozókkal szemben.
  5. Hordjunk pamut zoknit és jól szellőző lábbelit! Ha fokozottan izzadunk, érdemes odafigyelnünk, hogy minőségi anyagból készült ruhaneműt viseljünk, így csökkenthetjük a fertőződés esélyét.

Mikor keressünk fel bőrgyógyászati magánrendelőt?

A szemölcsök nem minden esetben igényelnek orvosi beavatkozást. Ha nem okoznak problémát, otthonilag is kezelhetőek különböző vény nélkül kapható ecsetelőkkel, vagy kivárható az elmúlásuk. Előfordulhat, hogy a szemölcsök napokon belül eltűnnek, de néha hónapokig, akár évekig is makacsul kitarthatnak.

Ha bármilyen kellemetlenséget tapasztalunk, ne bízzuk a véletlenre, és – amint lehet – jelentkezzünk bőrgyógyászati magánrendelésre, ahol szakszerűen megvizsgálják, és szükség esetén eltávolítják szemölcseinket!


anyajegyek-és-szűrésük-fokep.jpg

Az anyajegy jóindulatú bőrelváltozás, amely a környező szövetekhez kapcsolódó pigmenttermelő sejtek (melanociták) tömörülésénél alakul ki. A festéksejtek termelik a melanin nevű pigmentet, amely a bőrszínért is felelős. Ugyanakkor, ha a bőr bizonyos pontján nagyobb mennyiségű festéksejt gyűlik össze, az anyajegy kialakulásához vezet. Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak, létrejöhetnek a bőr szintjén és ki is türemkedhetnek.


Cikk39_Detoxatestnek_Borito-1024x702.jpg

Időnként nem árt, ha véget vetve a nagy habzsi-dőzsinek egy rövid és határozott megálljt parancsolva szisztematikusan méregtelenítjük szervezetünket. Erre már többféle megoldás létezik a különböző kúrák receptjei alapján, mi viszont most azokat a sarokpontokat gyűjtöttük össze, amivel sem éhezni, sem szenvedni nem kell, mégis nagyszerű támpontok ahhoz, hogy testünket felfrissítsük, és megadjuk magunknak a löketet az őszi rakéták beindításához. Mert olykor mindenkinek kell egy kis detox.

1. KEVESEBB CUKOR

A szervezet méregtelenítéséhez csökkenteni kell a bevitt cukormennyiséget. A bevitt cukor hatására inzulin termelődik, ami óriási megterhelést jelent a hasnyálmirigy számára. A cukor csökkentése nem csupán a toxikus anyagok eltávolítása, de a cukorbetegség elkerülése miatt is fontos. Ha édesszájú vagy, nem kell feladni a reményt! Használj alternatív, természetes édesítőt, amit a süteményeknél is nyugodtan alkalmazhatsz, de ha nincs kedved pepecselni, a cukrászdák is bőséges kínálatot nyújtanak cukormentes édességekből.

detox

Forrás: Fotó

2. TÖBB VÍZ

Az ivás – azon belül is a tiszta víz fogyasztása – nem csak a méreganyagok eltávolításához, de alapvető létezésünkhöz is szükséges. Az optimális vízfogyasztás kb. napi 2-3 liter tiszta víz lenne, nagyobb fizikai igénybevétel esetén 3-4 liter. Ez rengeteg víz, amit bár nehéz, de meg kell tanulni meginni, és már a reggelt ezzel kezdeni. Ha a reggeli vízbe egy fél citromot belefacsarsz, mind a hidratálás, mind az emésztés frontján megadja a kezdő löketet.

detox

Forrás: Fotó

3. MOZOGJ!

A rendszeres heti mozgás javítja a vérkeringést és a nyirokrendszer működését, ami elengedhetetlen a toxikus anyagok szervezetünkből való távozásához. Az edzés – legyen akár séta, biciklizés, vagy csoportos edzés a kedvenc edzőtermedben -, fokozza az emésztést, csökkenti a vérnyomást, megolajozza a berozsdásodott izületeket, arról nem is beszélve, hogy tökéletes formája a stressz levezetésnek, amit rosszabb esetben a kollégákon gyakorolsz.

detox

Forrás: Fotó

4. JÖHET A TEA

Ha alapvetően kávé-fanatikus vagy, a méregtelenítés időszakára érdemes lecserélni a teára, és minél többet fogyasztani belőle. A hűvös idő beköszöntével talán jobban is kívánjuk – vagy inkább könnyebben megkívánjuk – a teát, amiben ha van is koffein, az sokkal enyhébb szervezetünkre nézve, mint ami a kávéban található. A boltok polcai roskadoznak a különböző gyógynövényekből készült teafüvektől, a hatékony elérése érdekében érdemes ezek közül választanod.

detox

Forrás: Fotó

5. TISZTÍTÓ ÉTELEK

Az étkezést átállítani bár nem nagy kaland, tudunk rá néhány bevált, jól működő tippet, mégis, ha méregtelenítésről van szó, egy picit oda kell tenned magad. Bár a test-detox rövid távú program, ilyenkor érdemes a sokféle színű salátából, zöldségből, gyümölcsből, fehér húsokból választani. Hosszú távú életmódváltáshoz mindezt klasszul be lehet építeni az étrendbe anélkül, hogy a nap folyamán bármikor is éheznél, vagy mennyiségi korlátokhoz kötnéd magad.

detox

Forrás: Fotó

6. IRÁNY A SZAUNA!

Bár időigényes, mégis az egyik legkellemesebb formája a méregtelenítésnek, a relaxálásnak, és igen, a fogyásnak is! Akár a gőz-, a finn, vagy infraszaunát választod, rendszeresen használva rövid időn belül látható lesz az eredmény.

detox

Forrás: Fotó

7. VESD LE A BŐRÖD!

Legalábbis szabadulj meg az elhalt hámsejtektől! Akár fürdés közben, akár a szaunában is dörgölheted magad egy arra alkalmas szivaccsal, otthoni környezetben viszont a lefőtt kávé zaccát is felhasználhatod! A rendszeres bőrradírozással könnyebben távoznak a méreganyagok, egyben javítja a vérkeringést is.

detox

Forrás: Fotó

mos

Web: https://ezustfenyklinika.hu/

Szerző: Eat, Move & Smile

Fotó: #cover

Inspiráció: shape.com


Cikk38_Neteddhafontosamosolyod_Borito.jpg

A szép mosolyhoz elengedhetetlen fogaink épsége, éppen ezért megérdemlik a törődést, túl a mindennapos szájhigiénián, és a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseken. A kávéról, borról már tudjuk, hogy erősen hozzájárulnak fogaink eróziójához, de nézzük, mik azok a hétköznapi bűnök, melyekről bár keveset hallunk, mégis nagyban rombolják fogaink egészségét. Nézzük hát, mit kerülj el nagy ívben, hogy sokáig […]


Cikk37_Shoppingeletrehalalra_Borito.jpg

Túl egy újabb kuponos shopping-hétvégén, újra és újra felmerül bennünk a kérdés, erre tényleg szükség van? Egyrészt örülünk és jó, hogy van egy lehetőség, amikor dömpingszerűen leárazzák a termékeket, így amire valóban vágyunk és valóban nélkülözhetetlennek érezzük, kedvezőbb áron szerezhetjük be. De vajon normális az, hogy nők százezrei lassan jobban várják a leértékelést, mint a karácsonyt? Alapvetően nincs gond a vásárlással, annak szükségességével, és az örömmel, amit egy-egy darab beszerzése […]


Cikk36_Szemtelenseg_Borito.jpg

Szemünk egészségének fontosságát talán hangsúlyoznunk sem kell. Időjárástól függetlenül reggeltől-estig ki vagyunk téve a káros sugaraknak, a szemünket bántó fényeknek, láthatatlan villódzásoknak, melyek a mobiltelefon, laptop kimeredt tekintetű, hosszas bámulása közben éri szemünket. A rendszeres éves szemvizsgálatok ugyan sokat segítenek a megelőzésben, és az esetleges problémák feltárásában, gyógyításában, de néhány fontos lépés betartásával sokat tehetünk szemünk fényének megőrzéséért. Szemtelenség? Egészség!

1. NE DÖRZSÖLD!

A szemszárazság oka lehet egészségügyi eredetű, ha például nincsen elég könnyünk, de járhat a kor előrehaladtával, jelentkezhet bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, vagy ha a számítógép képernyőjét meredten bámulva elfelejtünk pislogni, vagy ha éppen alacsony a helyiség páratartalma. Így nem, vagy csak nehezen termelődik könnyfilm, ami a könny-utánpótlást biztosítaná. Ha száraz a szemünk, automatikusan dörzsölni kezdjük, ezzel is csiholva némi nedvességet, amivel könnyebben nyitva tarthatjuk szemünket. A dörzsöléssel viszont az a baj, hogy a kezünkön, arcunkon, szempillánkon lévő összes baktérium és szennyeződés a szaruhártyán landol, amivel csak tovább rontunk a helyzeten. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy kezet mosunk, majd kimossuk a szemünkből a szennyeződést, és műkönnyel csillapítjuk az éles, szúró fájdalmat.

szemtelenség

2. LÉGY ÓVATOS A SZEMCSEPPEL!

A szemszárazsággal együtt járó „démoni” vörös tekintet ellen nagy előszeretettel locsoljuk szemünkbe a gyógyszertárakban kapható, különböző szemcseppeket. Alkalmanként tökéletes megoldás, viszont napi rendszerességgel használva szemünk hozzászokik, függő lesz, és akár virágpermetezőből is fújkálhatjuk magunkra, semmi hatását nem érezzük majd. Ha a vörösödés nem múlik el egy-két napon belül, feltétlenül forduljunk szakemberhez!

szemtelenség

3. VISELJ NAPSZEMÜVEGET!

A káros UVA és UVB sugarak a szemet és a szemkörnyék finom bőrét is támadják, így hóban, szélben, napsütésben, sőt, még felhős időben is viseljünk napszemüveget! Ma már trendi darabok milliói közül választhatjuk ki a formában, fazonban megfelelőt, funkcióját tekintve viszont sose legyen alku tárgya, hogy a lencsék megfelelő védelemmel legyenek ellátva!

szemtelenség

4. CSERÉLD A KONTAKTLENCSÉD!

Viselési periódusát tekintve többféle kontaktlencse közül választhatunk. Ha viszont már választottunk, tartsuk is be a szabályokat: ha napit választottunk, cseréljük naponta! Ha kéthetest vagy havit, akkor cseréljük kéthetente, vagy havonta. A lencséket nem véletlenül gyártják ennek megfelelően, és látásunkra nézve óriási veszélyfaktor leselkedik ránk, ha nem rendeltetésszerűen használjuk őket! Túlhordásnál a lencse felületén megtapadnak a kórokozók, és ha tovább viseljük, mint ameddig azt a szakemberek meghatározták, a bacik bekerülnek a szembe, különböző gyulladásokat, fertőzéseket okozva.

szemtelenség

5. NINCS ZUHANY, NINCS ALVÁS!

Természetesen van és szükség is van mindkettőre, de nem a kontaktlencsénknek! A zuhanyrózsából kiáradó víz nem barátja a kontaktlencsének, sőt, fertőzés forrása is lehet, ami akár vaksághoz is vezethet. Ha mégis megfeledkezünk róla, és a fürdi-bürdi során bent marad a kontaktlencse, mielőbb távolítsuk el, és csak tisztítás után helyezzük vissza, de legjobb, ha vadiújat helyezünk be helyette.

Az álmainkhoz – legalábbis az éjszaka átéltekhez – nem kell szemüveg. Sem kontaktlencse. Az éjszakára bent hagyott kontaktlencse veszélyes, nyugodtan távolítsuk el lefekvés előtt, és használjuk hagyományos, nem mellesleg szuper divatos keretekben pompázó-szikrázó szemüvegünket!

szemtelenség

ezüstfény

Szerző: Eat, Move & Smile

Fotó: #cover thebeautymodel.tumblr

Forrás: shape.com, says.com, sungatemedical.com, instagram.com, experianecandlearn.com, listaka.com.


Cikk35_Mierthagydabbaazivast_Borito-1024x682.jpg

Természetesen nem a napi 2-4 liter mennyiségű vízfogyasztásra gondolunk, ami létszükséglet, hiszen kellően hidratálja szervezetünket főleg, ha fizikai terhelésnek vagyunk kitéve. Cikkünkben az ivásról, mint alkoholfogyasztásról osztunk meg néhány hasznos gondolatot, ami persze kordában tartva – egy jóféle vörösbor esetében – még hasznos is lehet a szervezetnek, nagyobb mennyiségben rendszeresen szürcsölgetve viszont több szempontból is káros. Ha „Egy fröccs nem fröccs!”, és ezt nem csak hisszük, de már magunkra is tetováltattuk, elárulunk néhány titkot, miért érdemes csökkenteni, vagy éppen abbahagyni az ivást.

1. KEVESEBB ALKOHOL – MÉLYEBB ALVÁS

A minőségi mély alváshoz nem csak a pőre, textilmentes bőr, de a józanság is hasznos. Ittasan ágyba dőlve ne csodálkozzunk, ha másnap reggel úgy ébredünk, mint aki vad csatát vívott az álmok végtelen, koktélbárokkal tűzdelt szigetén. Magyarázhatnánk ezt az agy megváltozott alfa hullámaival is, de talán már mindenki átesett az érzésen, amikor egy gazdagon átmulatott mámoros éjszaka után már csak egy dologra vágytunk: az alvásra. De valamiért sosem jön álom a szemünkre.

ivást

2. BEINDUL A FOGYÁS

Tivornyázás közben bizonyára mindnyájan találkoztunk már a jelenséggel, hogy amint inni kezdünk, megéhezünk. A mérték egyénenként változó, de az alkohol hatására érzékenyebbé váló szaglásunk ilyenkor lokalizálja, hol van elrejtve a sós mogyoró, ilyenkor kerül elő a sajtos-tepertős-burgonyás pogácsa, a rágcsa, az egy hete sorvadó, félig megrágott, majd a hűtőbe visszatett pizzaszelet, az éjszakai gyros, a majonézes-mustáros virsli fél kiló tikkadt kenyérrel, és gyakorlatilag minden, amit az alkohol hatására beindított éhségünk csillapítására alkalmasnak vélünk. Vagy ha nem is alkalmas, de megesszük. Az italozás elhagyásával nem csak az alkoholban lévő cukortól mentjük meg szervezetünket, de a feleslegesen bevitt ételmennyiségtől is megkíméljük magunkat.

ivást

3. EGY HALOM PÉNZT ZSEBBEN MARAD

Akár otthon, akár étteremben, vagy szórakozóhelyen öntünk fel a garatra, az mindenképpen pénzbe kerül. Ha a minőséget szem előtt tartva oltjuk szomjunkat és oldjuk alkoholbevitellel gátlásainkat, az akkor meg még többe. Az egészséges alkoholmennyiség, ami még pozitív hatással is bír szervezetünkre, nagyjából napi 1-2,5 dl száraz vörösborban mérhető férfiak esetében. Ha a hölgyek kívánják leöblíteni az aznap kimondott és kimondatlan szavakat, az ő esetükben 1 dl a javasolt mennyiség. Nem töményből, vörösborból.

ivást

Az alkohol addikció, ami nem csak egészségünket és pénztárcánkat, de környezetünket, kapcsolatainkat, a társadalomban betöltött pozíciónkat is veszélyeztetheti. A leszokás nem könnyű, de megfelelő orvosi segítséggel, személyre szabott kezeléssel hatékony eredményeket érhetünk el.

ezüstfény

Szerző: Eat, Move & Smile

Fotó: #cover goodbyedrinking #1 foxnews #2 jumpscience #3 moneyish

Forrás: menshealth.com


Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika