Hormonzavar is állhat a krónikus stressz hátterében

pexels-rdne-stock-project-55429681.jpg

A hormonok az egész szervezetünk működését befolyásolják, éppen ezért endokrinológia szakrendelésünkre sokszor érkeznek a pácienseink elsőre talán általánosabbnak tűnő tünetekkel. Bár számos kiváltó oka lehet annak, ha valaki stresszes, szorong, gyakorta mégis bebizonyosodik, hogy ezek a tünetek nem feltétlenül a rossz mentális egészségi állapothoz vagy valamilyen traumához köthetőek, sokkal inkább valamilyen hormonzavarhoz. Ha a hormonok egyensúlya felborul, valamilyen szintje túlságosan is alacsony vagy magas lesz, ez olyannyira képes megzavarni a szervezet egész működését, hogy akár olyan általánosnak tűnő, de árulkodó jelekre is fokozott figyelmet kell fordítanunk, mint a krónikus stressz vagy a nagyfokú szorongás.

 

Kortizol, adrenalin – a stresszhormonok a barátaink?

Egy bizonyos fokig igen, hiszen ezek a hormonok – kicsi túlzással –, de a túlélésünkkért felelnek. Olyan helyzetekben, amikor veszélyeztetve érezzük magunkat, megnő a kortizol és az adrenalin mennyisége a szervezetünknek, ez pedig cselevésre, menekülésre, túlélésre késztet minket. Viszont, ha folyamatosan magas a stresszhormonok szintje, ha állandóan feszültségben éljük a mindennapjainkat, ha a stressz krónikussá válik, annak számos negatív egészségügyi következménye lehet. Tartós stressz esetén jelentősen megemelkedik a kortizol szint, ami miatt – egy idő után – a kortizolt termelő mellékvese kifárad, majd kortizolhiány alakul ki, ami pedig számos szív- és érrendszeri betegségért, daganatos megbetegedésekért, a depresszió kialakulásáért is felelős lehet.

 

A nemi hormonok és a stressz kapcsolata

Komoly hangulatingadozásokat okozhat, ha a két nemi hormon, az ösztrogén vagy a tesztoszteron szintje felborul, sőt, már akkor is, ha csak időszakosan ingadozik. Gondoljunk csak arra, hogy a nők is ingerlékenyebbek vagy éppen érzékenyebbek a hormonális változások időszakában: menstruáció előtt, a terhesség vagy éppen a menopauza időszakában. Mindezért sokszor az ösztrogénszint változása tehető felelőssé így, ha túlérzékenyek, stresszesek, idegesebbek vagyunk, azért sok esetben nem is a körülmények, sokkal inkább az ösztrogén lehet a felelős.

A pajzsmirigyhormonok is hatással lehetnek a szorongás kialakulására

Endokrinológiai szempontból ugyanakkor sok esetben a tartós szorongás, a krónikus idegesség hátterében pajzsmirigy-túlműködés is állhat. Mivel ilyenkor felgyorsul a szervezet anyagcseréje és az idegrendszer is aktívabbá válik, ezért a stressz is fokozódik. Ennek szöges ellentéte viszont a pajzsmirigy-alulműködés, aminek árulkodó jele lehet akár a levertség, az apátia és a depresszió is.

Ne hagyja, hogy megkeserítsék a mindennapjait a hormonproblémák, jöjjön el egy átfogó endokrinológiai kivizsgálásra!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika