Hormonális egyensúlyhiány: A jelek, amelyekre figyelni kell

A-pajzsmirigy-rendellenesseg-formai_1.jpg

A hormonális zavarok tünetei azonban könnyen összekeverhetők a hétköznapokban is tapasztalt kellemetlenségekkel, ezért a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, illetve egyéb hormonális problémák esetén elengedhetetlen endokrinológus szakembert felkeresni.  Lássuk, mely esetekben gyanakodhatunk a hormonegyensúly felborulására!

 

A hormonális egyensúly fontossága

A hormonok az egész test egészsége szempontjából komoly szereppel bírnak, így amennyiben bizonyos hormonokból kevés termelődik vagy másokból túltengés tapasztalható, a szervezet egészében tapasztalható a folyamat negatív hatása. A hormonszint persze természetes módon is ingadozhat, így bizonyos életkorokban is más és más lehet, bizonyos tünetekből azonban könnyen következtethetünk hormonális betegségekre.

 

Nők esetében tapasztalható tünetek

Nők és férfiak esetében sokszor eltérő típusú tünetek tapasztalhatók. Ilyen módon a nők hormonális egyensúlyhiánya nagymértékben befolyásolhatja a menstruációs ciklust, kimaradó vagy éppen túl gyakori időszakokat eredményezve. Ugyanilyen módon sok esetben tapasztalható túlzott arc- vagy testszőrzet, a bőr elstötétedése, pattanások, hüvelyi atrófia vagy éppen hüvelyszárazság.

 

Hormonális problémák tünetei férfiak esetében

A csak férfiakra jellemző hormonális problémák általában a tesztoszteronszinttel vannak összefüggésben. A nem megfelelő mértékű tesztoszteronszint jelentkezhet merevedési zavarok, emlőérzékenység, gynecomastia, izomtömeg- vagy csonttömeg-csökkenés, illetve az arc- és testszőrzet növekedéslassulásának formájában.

 

Gyakori tünetek mindkét nem esetében

Bizonyos esetekben igen általános tünetekből is következtethetünk endokrinológiai problémára. Ilyen tünetek közé tartozik az általános fáradtság, izomgyengeség vagy izomfájdalmak, a depresszió vagy éppen a szorongás is. A hormonális betegségek gyakran okozhatnak hirtelen fogyást, de akár hízást, arcpuffadást, hajhullást vagy a haj töredezését, illetve bőrszárazságot.

 

Melyek a leggyakoribb hormonális betegségek:

  • Pajzsmirigy alulműködés,
  • Pajzsmirigy túlműködés,
  • A pajzsmirigy megnagyobbodása (göbös strúma),
  • Terhesség során tapasztalható pajzsmirigyzavarok,
  • Impotencia,
  • Petefészek esetében tapasztalható működési zavarok.

 

Mikor forduljon endokrinológushoz?

Azon betegek esetében, akiknél korábban diagnosztizáltak hormonális betegséget, a fenti tünetek megjelenése könnyen jelezheti a betegség újbóli megjelenését. Azoknál a betegeknél, akik korábban nem tapasztaltak hasonló problémákat, ám a tünetek hosszabb idő után sem múlnak el, esetleg erősödnek, csak az orvosi szakvélemény adhat megfelelő választ. Természetesen, diagnózist kizárólag endokrinológus állapíthat meg, így a hormonális problémák megjelenésének gyanúja esetén mindenképpen érdemes szakorvos segítségét kérni.

Pajzsmirigybetegséggel vagy más hormonális zavarral kapcsolatban szeretne szakorvosi kivizsgálást kérni? Magánklinikánkon nyugodt körülmények között a legkorszerűbb műszerekkel történő vizsgálatra számíthat. Jelentkezzen be online, mindössze néhány kattintással!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika