Hogyan működik az ultrahang?

ultrahang-e1698237214798.jpg

Az ultrahang 20kHz-nél nagyobb frekvenciájú hang (nagyfrekvenciás hanghullám). Az emberi fül csak az ennél alacsonyabb magasságú hangot képes csak érzékelni. A mechanikai rezgés által előállított ultrahang anyagban terjed, és a különböző távolságú és sűrűségű helyekről másként verődik vissza.

A szonográfia néven is ismert ultrahangos képalkotás egy, piezoelektromos kristályt tartalmazó kis szondát használ a hanghullámok testbe történő továbbítására és a visszaverődő hullámok rögzítésére. A hanghullámok addig hatolnak be a vizsgált területre, amíg el nem érik a szövetek közötti határvonalat, például a folyadék és a lágyszövet, vagy a lágyszövet és a csont között.

Ezeknél a határoknál a hanghullámok egy része visszaverődik a szondához, míg mások tovább haladnak, amíg egy másik határhoz nem érnek, ahonnan visszaverődnek. Mivel a hanghullámok sebessége, iránya és a megtett távolsága aszerint változik, hogy milyen határon futnak át, a számítógép ezt az információt kétdimenziós képként tudja értelmezni a képernyőn.

A visszhangok alakja és intenzitása attól függ, hogy a terület hogyan nyeli el a hanghullámokat. Például a legtöbb hullám áthalad egy folyadékkal teli cisztán, és nagyon kevés vagy gyenge visszhangot küld vissza, amely a képernyőn feketének tűnik. Másrészről viszont a hullámok visszaverődnek egy szilárd daganatról, és olyan visszhangmintázatot hoznak létre, amelyet a számítógép világosabb színű képként értelmez. A levegő és a csontok is visszaverik a hanghullámokat, amelyek hallhatóvá is tehetők, így működnek a Doppler-készülékek, melyekkel a magzat szívhangját vizsgálják.

A vizsgálófejet általában a beteg testének felszínére, de néhány típust belsőleg, illetve egy katéter végére helyeznek el az erek falának vizsgálatára.Az ultrahangvizsgálat segítségével megjeleníthetjük a test belső felépítését: az inakat, az izmokat, az ízületeket, az ereket és a belső szerveket. Az egyik leggyakrabban használt képalkotó módszer, mert sokoldalú, hordozható, viszonylag olcsó, kockázatmentes és valós idejű információt ad az érintett területről.

Az ultrahangos eszközöket az orvostudomány mellett például tárgyak észlelésére és távolságok mérésére, ipari tisztításra, kémiai folyamatok gyorsítására, a kártevő kisállatok riasztásában is használják.

Magánklinikánkon az ultrahang vizsgálat szombaton és vasárnap is elérhető, jelentkezzen be hozzánk online vagy telefonon!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika