Hogyan ismerhető fel a gluténérzékenység, és mit tehetünk ellene?

wheat-809441_1280.jpg

Noha a különböző gabonafélék évezredek óta az emberiség egyik fő táplálékforrásnak számítanak, a bennük található gluténre többen is érzékenyek lehetnek. Lássuk, milyen betegségekre utalhat a gluténtartalmú ételek fogyasztása után tapasztalható kellemetlen tünetek!

 

Lisztérzékenység vagy gluténallergia? Mi a különbség?

A modern ember étrendje rengeteg gabonafélét tartalmaz, így akár búza-, rozs- vagy árpatartalmú ételekről van szó, számos élelmiszer tartalmazhat glutént, amelyet azonban nem mindenki képes megemészteni. A gluténérzékenység ugyanakkor nem feltétlenül jelent allergiát – az egyes kellemetlen tünetek egyaránt utalhatnak cöliákiára (lisztérzékenységre), nem-cöliákiás gluténérzékenységre, valamint allergiára is.

Ahogy más élelmiszerintolerancia, a gluténérzékenység kialakulása sem kötött életkorhoz, így az felnőtt embereknél is szinte bármikor megjelenhet. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk a tünetekre, de semmiképpen se bocsátkozzunk öndiagnózisba. A gluténtartalmú ételek helyettesítése gondos diétát igényelhet, amihez elengedhetetlen a pontos szakorvosi diagnózis.

 

Cöliákia vagy lisztérzékenység

A gluténérzékenység leggyakoribb formája a cöliákia, amely egy örökletes autoimmun betegség. A cöliákiás betegek szervezete nem képes feldolgozni az élelmiszerekben található glutént, pontosabban annak egyik összetevő elemét, a gliadin nevű fehérjét. A feldolgozatlan gliadin ellenanyag termelésére készteti az immunrendszert, ami a vékonybél károsodásához vezet, gyengítve annak tápanyagfelszívó képességét, valamint növelve a gyulladások esélyének kialakulását. Legyen szó glutén tartalmú ételek vagy alkoholos italok fogyasztásáról, a cöliákia tünetei között egyaránt szerepel a nagymértékű puffadtság vagy éppen a nagy mennyiségű, hasmenéses széklet. A cöliákiás tünetek figyelmen kívül hagyása hosszú távon akár laktózintoleranciához is vezethet.

 

Nem-cöliákiás gluténérzékenység és allergia

A nem-cöliákiás gluténérzékenységet nem genetikai hajlam okozza, hanem a legtöbb esetben az emésztőrendszer valamilyen betegsége után jelenik meg. A cöliákiás és a nem-cöliákiás gluténérzékenység tünetei rendkívül hasonlók egymáshoz, de fontos különbség, hogy utóbbi esetben általában enyhébb panaszokkal kell számolni.

A gliadin fehérje ugyanakkor a két fenti betegség mellett allergiás tüneteket is képes kiváltani. A búzaallergia tünetei nem csupán a gluténtartalmú ételek fogyasztása esetén jelentkezhetnek, de bármilyen érintkezés hatására is, így akár légúti tüneteket is okozhat. A búzaallergia jellegzetes tünetei között szerepelhetnek a szájüregben megfigyelhető duzzanatok, az orrnyálkahártya irritációja, a szemviszketés vagy éppen a bőrkiütések.

 

A tünetek megjelenése esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Mivel a gluténérzékenység számos, különböző panaszt okozhat, és ezek megjelenése több betegségre is utalhat, minden esetben pontos kivizsgálásra van szükség. A gasztroenterológiai vizsgálatok segítségével megállapítható, hogy milyen diéta vagy egyéb kezelés javasolt, esetleg milyen egyéb betegségek befolyásolhatják a későbbi terápia sikerességét.

Jelentkezzen be gasztroenterológia magánrendelésünkre online, néhány kattintással!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika