Helyes táplálkozással a vastagbélrák ellen
A vastagbélrák a daganatos halálozások egyik leggyakoribb oka, és a vastagbélrákkal küzdő betegek száma évről évre több. A betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a helytelen táplálkozás, ezért fontos, hogy a megfelelő ételek kiválasztásával tegyünk a daganat megelőzéséért. Lássuk, mely ételeket érdemes kerülni, és melyek azok, amelyekből többet kellene fogyasztanunk!
Miből ismerhető fel a vastagbélrák?
Noha a vastagbélrák főleg az ötven év feletti korosztályt érinti, fiatalabb korban is megjelenhet, ezért minden korosztályban érdemes odafigyelni az árulkodó jelekre, valamint időről időre szűrésen részt venni. A vastagbélrák jellemzője, hogy igen tünetszegény, ezért jelenlétére korai stádiumban a széklet megváltozásából, a hasmenés és szorulás váltakozásából, aranyér megjelenéséből, alhasi fájdalmakból, illetve a rákos megbetegedéseket gyakran kísérő fogyásból következtethetünk. A betegség kialakulásához egyaránt hozzájárulhat a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a rostszegény, de nagy mennyiségű feldolgozott húsokból álló étrend.
Fogyasszunk minél több növényi eredetű rostot!
A növényi rostok fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák megjelenésének rizikóját, hiszen a rostos ételek képesek felgyorsítani a bélsár áthaladását a bélrendszeren, így a bélnyálkahártya kevesebb ideig érintkezik a bélsárban jelenlévő, esetlegesen rákkeltő méreganyagokkal. Szerencsére a friss zöldségek, gyümölcsök, illetve a teljes kiőrlésű gabonafélék bőségesen tartalmaznak természetes rostokat, melyekkel nagymértékben javítható az étrend minősége.
A zöldség- és gyümölcsfélék ugyanakkor nem csupán rosttartalmuknak köszönhetően, de a bennük megtalálható vitaminok és ásványi anyagok révén is segítenek a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében. Fontos tudni ugyanakkor, hogy mind a rostok, mind a vitaminok és ásványi anyagok bevitele kizárólag természetes gyümölcsök és zöldségek bevitelével lehet igazán hatékony, így amennyiben lehetséges, ne étrend-kiegészítőkkel próbáljuk pótolni az étrendből elmaradt tápanyagokat.
Kerüljük a feldolgozott és vörös húsokat!
Kutatások szerint a vastagbélrák kockázatát a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek is növelhetik. Noha fontos megemlíteni, hogy a vörös húsok (pl. sertés vagy marha) rákkeltő hatásairól megoszlanak a vélemények, elmondható, hogy ezen húsfélék különböző feldolgozási módjai kimutathatóan hozzájárulhatnak a vastagbélrák kialakulásához. Az iparilag előállított hústermékek nem egy esetben tartalmaznak a szervezetre káros tartósítószereket, így érdemes kerülni fogyasztásukat.
Klinikánk kolonoszkópos vizsgálata során képesek vagyunk még idejében felismerni a vastagbél kóros elváltozásait. Jelentkezzen be magánrendelésünkre online, egyszerűen!