Helyes táplálkozással a vastagbélrák ellen

2024-05-14 by nposition
pexels-bulbfish-1143754.jpg

A vastagbélrák a daganatos halálozások egyik leggyakoribb oka, és a vastagbélrákkal küzdő betegek száma évről évre több. A betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a helytelen táplálkozás, ezért fontos, hogy a megfelelő ételek kiválasztásával tegyünk a daganat megelőzéséért. Lássuk, mely ételeket érdemes kerülni, és melyek azok, amelyekből többet kellene fogyasztanunk!

 

Miből ismerhető fel a vastagbélrák?

Noha a vastagbélrák főleg az ötven év feletti korosztályt érinti, fiatalabb korban is megjelenhet, ezért minden korosztályban érdemes odafigyelni az árulkodó jelekre, valamint időről időre szűrésen részt venni. A vastagbélrák jellemzője, hogy igen tünetszegény, ezért jelenlétére korai stádiumban a széklet megváltozásából, a hasmenés és szorulás váltakozásából, aranyér megjelenéséből, alhasi fájdalmakból, illetve a rákos megbetegedéseket gyakran kísérő fogyásból következtethetünk. A betegség kialakulásához egyaránt hozzájárulhat a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a rostszegény, de nagy mennyiségű feldolgozott húsokból álló étrend.

 

Fogyasszunk minél több növényi eredetű rostot!

A növényi rostok fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák megjelenésének rizikóját, hiszen a rostos ételek képesek felgyorsítani a bélsár áthaladását a bélrendszeren, így a bélnyálkahártya kevesebb ideig érintkezik a bélsárban jelenlévő, esetlegesen rákkeltő méreganyagokkal. Szerencsére a friss zöldségek, gyümölcsök, illetve a teljes kiőrlésű gabonafélék bőségesen tartalmaznak természetes rostokat, melyekkel nagymértékben javítható az étrend minősége.

A zöldség- és gyümölcsfélék ugyanakkor nem csupán rosttartalmuknak köszönhetően, de a bennük megtalálható vitaminok és ásványi anyagok révén is segítenek a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében. Fontos tudni ugyanakkor, hogy mind a rostok, mind a vitaminok és ásványi anyagok bevitele kizárólag természetes gyümölcsök és zöldségek bevitelével lehet igazán hatékony, így amennyiben lehetséges, ne étrend-kiegészítőkkel próbáljuk pótolni az étrendből elmaradt tápanyagokat.

 

Kerüljük a feldolgozott és vörös húsokat!

Kutatások szerint a vastagbélrák kockázatát a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek is növelhetik. Noha fontos megemlíteni, hogy a vörös húsok (pl. sertés vagy marha) rákkeltő hatásairól megoszlanak a vélemények, elmondható, hogy ezen húsfélék különböző feldolgozási módjai kimutathatóan hozzájárulhatnak a vastagbélrák kialakulásához. Az iparilag előállított hústermékek nem egy esetben tartalmaznak a szervezetre káros tartósítószereket, így érdemes kerülni fogyasztásukat.

Klinikánk kolonoszkópos vizsgálata során képesek vagyunk még idejében felismerni a vastagbél kóros elváltozásait. Jelentkezzen be magánrendelésünkre online, egyszerűen!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika