A strandszezon kezdetével egyre több a hallójárat gyulladás. Hogyan védekezzünk ellene?

hallójárat-gyulladás.jpg

TUDNIVALÓK A HALLÓJÁRAT GYULLADÁSRÓL:


MIÉRT ALAKUL KI HALLÓJÁRAT GYULLADÁS?

Felnőttek és gyermekek esetében is gyakran előforduló fül-orr-gégészeti probléma lehet nyári időszakban a hallójárat gyulladás. Vannak emberek, akik hajlamosabbak lehetnek a hallójárat gyulladásos megbetegedéseikre. A nyári kánikulában felmelegedett strandolásra alkalmas vizekben elszaporodhatnak olyan kórokozók, amelyek a hallójáratot borító bőr gyulladását okozhatják. Strandolás közben víz juthat a fülbe, amely ha hosszabb ideig a hallójáratban marad feláztathatja a bőr felszínét és ezáltal szabad utat engedhet a gombáknak, baktériumoknak.

Gyakran fülpiszkálóval is megsérthetjük a hámréteget, ezáltal mégkönnyebben elszaporodhatnak a kórokozók. A gyulladást gyakran előzi meg enyhe viszketés, ezt követően váladék képződhet és a hallójárat is beszűkülhet. Heves, lüktető fájdalommal jár együtt. Gyakran kísérheti fülzúgás és halláscsökkenés a gyulladást.MEGELŐZÉS

A hallójárat külső részén termelődő fülzsír természetes védelmet nyújt a hallójárat bőrfelületeinek, ezért nem szabad fülpiszkálóval maradéktalanul eltávolítani. Fülpiszkálóval kizárólag csak a fül külső részét tisztítsuk. Sose nyomjuk be a hallójáratba, mert anélkül hogy észrevennénk könnyen megsérthetjük a hámréteget.

Fürdés után a vizet távolítsuk el a fülünkből, hogy ne áztassa fel a bőrt.

Azok számára, akik gyakran járnak uszodába vagy sokat strandolnak érdemes egyedileg gyártatni füldugót, ami teljesen lezárja a hallójáratot vagy használjanak úszósapkát.  Mindkét módszer segít meggátolni a víz fülbe jutását. A füldugó használata esetén előfordulhat, hogy a hallójáratban képződő fülzsírt óhatatlanul benyomjuk a hallójárat belső részeire, ezért használat előtt erre legyünk tekintettel.

hallójárat gyulladás

További hatásos módszer lehet, ha fürdés előtt kevés (1-2 csepp) paraffint vagy babaolajat csepegtetünk a fülbe, hogy védőrétegként gátolja a bőr felázását.HA MÁR MEGTÖRTÉNT A BAJ

Fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, aki kitisztítja a hallójáratot, speciális szívó készülék segítségével eltávolítja a felgyülemlett váladékot és hámtörmeléket. Gyulladáscsökkentő gyógyszeres gézcsíkot tesz a fülbe. A hallójárat gyulladás enyhítésére a hideg borogatás hatásos, azonban nem minden fülfájásnak tesz jót a hideg borogatás. A hallójárat gyulladásnál a hűtés, a középfül gyulladásnál a melegítés segítheti a gyógyulást. Fontos tehát diagnosztizálni, hogy hallójárat gyulladás vagy esetleg középfül gyulladás áll a panaszok hátterében és ettől függően hűthetjük vagy melegíthetjük a fület.


AZ ELLENTÉTES MÓDSZER ALKALMAZÁSA SAJNOS CSAK OLAJ A TŰZRE

Amikor telefonon felkeresnek minket és tanácsot kérnek, hogy mit csináljanak amíg eljutnak orvoshoz. Nehéz javaslatot tenni, mert látni kell a megbetegedett fület, hogy meg lehessen állapítani melyik gyulladás alakult ki. Mikrobiológiai tenyésztés  segítségével azt is könnyen megállapíthatjuk, hogy bakteriális vagy gombás fertőzés alakult ki, hiszen fontos elkülöníteni a kezelés megválasztásához. Más-más kezelés szükséges, hiszen egy gombás fertőzés antibiotikumos kezelése szintén fokozza a panaszokat.FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE

X. kerület Budapest, Pesti Gábor utca 26.

10 – 16. kerület találkozásánál.


Ezüstfény Magánklinika

Pesti Gábor utca 26.
1106 Budapest


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika