Gyomorkímélő ételek és egyéb jó tanácsok

pexels-andrea-piacquadio-3811663.jpg

Gyomorkímélő ételek általában csak olyankor kerülnek az asztalra, ha valamilyen egészségügyi problémánk adódik. Kellemetlen hasmenés, haspuffadás, székrekedés, hányás, gyomorégés, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Pedig olykor a karácsonyi ünnepkör vagy a nyaralás után is jó beiktatnunk egy könnyebb diétát, hiszen ezek az alkalmak sokunknál egyelőek a büntetlen eszem-iszommal is. Viszont a gyomrunk biztosan hálás lesz egy kis odafigyelésért…

gasztroenterológia1

Kerüljük az egyoldalú táplálkozást!

Gasztroenterológusaink gyakorta hívják fel pácienseik figyelmét arra, hogy nem egészséges, a gyomrunknak pedig rendkívül megterhelő, ha rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztunk zsíros, nehéz ételeket, tejes dolgokat, sok-sok szénhidrátot. De a gyulladásos emésztőrendszeri fertőzések is megkövetelik olykor, hogy – legalább egy ideig – gyomorkímélő ételeket együnk. Ilyen esetekben a cél az, hogy könnyen emészthető, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszunk, olyanokat, amikből a lehető legtöbb értékes tápanyagot képes a szervezet hasznosítani.
Bár nagyanyáink praktikái szerint a főtt krumpli, rizs, pirítós kenyér diéta sosem mond csődöt, ezekkel az otthonról hozott, olykor valóban működő módszerekkel az a legnagyobb baj, hogy túlságosan is egyoldalúvá teszik az étkezést és a tápanyagbevitelt. Ezért is jobb komolyabb probléma esetén gasztroenterológus segítségét kérni.

Akármilyen gond is álljon a háttérben, egy gyomorkímélő diéta valódi megkönnyebbülést hoz majd az emésztőrendszerünknek. Persze ha a kellemetlen tünetek néhány napon belül sem szűnnek, esetleg rosszabbodnak, mindenképp ajánlott felkeresni gasztroenterológiai magánrendelésünket.

 

Gyomorkímélő tanácsok, ötletek

  • A gyomorbarát fogások általában könnyűek, zsír és cukormentesek és jó sok egészséges zöldséget tartalmaznak.
  • Gyomorkímélő ételek esetében kerülni kell a túl hideg vagy égetően forró ételeket is.
  • Ilyenkor célszerű nem sütni az alapanyagokat, inkább felpuhítani, párolni és főzni, hogy minél több tápanyag maradjon meg bennük, plusz a puha ételeket a gyomor is könnyebben befogadja.
  • A fűszerezést kerüljük inkább, főleg enyhe hatásúakat használjunk, de azokat is csak ízesítésre.
  • Ilyenkor is figyeljünk oda a kellő folyadékbevitelre. Ezzel nem csak hidratáljuk a szervezetünket, de felgyorsíthatjuk az anyagcserét és a méregtelenítési folyamatot is. A sok víz vagy ajánlott mennyiségű gyógytea segíthet kimosni a lerakódott salakanyagokat.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika