Orrdugulás

A tartósan fennálló orrdugulás változatos okok következménye lehet. Csecsemőkorban elsősorban fejlődési rendellenesség (choana atresia), kisgyermekkorban a megnagyobbodott orrmandula, orrmelléküreg gyulladások, idegentestek, allergia, felnőttkorban pedig az orrsövényferdülés, orrpolyp, az orrspray-k használatához való hozzászokás, allergia, idült orrmelléküreg gyulladás jó és rosszindulatú daganatok jönnek szoba.
Az orrnyálkahártya jó működésének alapfeltétele a csillószőrös hámboríték és az orrváladék összehangolt működése. Az orrváladékot a nyálkahártya csillószőreinek mozgása továbbítja az orrgarat féle. Az orrváladék lysosym tartalma védelmet nyújt a bakteriális fertőzések ellen. Ha az orrlégzés akadályozott az orrnyálkahártya működése megváltozik éS ez a funkciózavar az orrváladék összetételének megváltozását, a csillószőrök mozgászavarát, váladékpangást eredményez. Az egészséges orrváladékban velünk élő baktériumok az úgynevezett saprophyták a megváltozott körülmények miatt pathogénné válhatnak gyulladásos betegséget okozhatnak (akut és krónikus forma.) A négy héten belül gyógyuló panaszokat acut, a 6 héten túl is fennálló arc, vagy fejfájás, garati váladékcsorgás, orrdugulás krónikus melléküreg gyulladást jelent.
Allergia esetén ödéma képződik az orrnyálkahártyában különböző környezeti és a szervezetünkből származó allergének, fizikai és pszichés faktorok hatására, szűkítve a légáramlás útját a közös orrjáratokban (orrdugulás).

Az orrüregben és a melléküregekben növekvő daganatok méretüknél fogva okoznak mechanikai akadályt, tartós orrdugulást.

Az egyszerű náthás orrdugulásra alkalmazott lohasztó orrspray-k kontroll nélküli használta hozzászokáshoz vezet. Az orr dugul de nem a nátha, hanem az orrspray okozta függőség, azaz annak “hiánya” miatt.
Idegentestek az orrüregben főleg kisgyerekkorban fordulnak elő. Gyakori lelet az orrüregbe helyezett gyöngy, bab, borsó, apró kavics vagy játékdarabkák. Felnőttkorban psychiátriai betegek kapcsán találkozhatunk idegentesttel, de ismert a nagyon ritka orrkőképződés is.
A tartós orrdugulás kivizsgálása az egyszerű fül-orr-gégészeti betekintés mellett merev vagy flexibilis endoscoppal, rhinomanometriával (áramlásmérés), képalkotó vizsgálatokkal (CT, MRI) történik. Az allergiát bőrpróbával -Prick teszttel, vagy vérvétellel diagnisztizáljuk.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika