Fájdalmas-e a fogszabályozás?

253012635_cf730d08be_c.jpg

Egy új fogszabályozó esetében az első napokban vagy hetekben némi fájdalomérzettel és diszkomforttal kell számolnunk, de nem szabad, hogy ettől megijedjünk, hiszen mindez teljesen természetes velejárója a folyamatnak.

Emiatt semmiképpen sem érdemes lemondanunk a fogszabályozás segítségével elérhető pozitív eredményekről, mert a nyálkahártya, az ajkak, a nyelv és a fogíny normális esetben néhány nap alatt megszokják a fogszabályzót.

A fogszabályozás miatti fájdalomérzet egyrészt abból a gyulladásos válaszreakcióból ered, amit a szervezet a fogszabályzás miatti vérkeringés megváltozására ad. Adott esetben nyomást, feszülést érezhetünk, és nemcsak a fogak, hanem akár az egész szájüreg vagy állkapocs is fájhat.

Amennyiben a páciens a szerkezet apró kiemelkedéseire érzékenyen reagál, így nyomási pontok és sebesedés, afta, fogínyvérzés vagy fogínygyulladás alakulhatnak ki. Mindez nem szabad, hogy aggodalomra adjon okot, mert szerencsére a szájüregben a sebek a nagymértékű sejtosztódás következtében általában gyorsan gyógyulnak.

Hogyan enyhítsük az esetleges panaszokat?

A fogszabályozó viselése miatt az első pár napban az íny és a fogak érzékenysége miatt a kemény állagú, nehezen rágható ételek is fájdalmat okozhatnak, ezért érdemes néhány napig puhább, pépes ételeket, kisebb falatokra felkockázva fogyasztani, és óvatosabban rágni a megszokottnál. Tovább ajánlott mellőzni a túlzottan savas és erősen fűszeres ételeket, amelyek növelhetik az íny érzékenységét.

Fontos tudnivaló, hogy a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, gélek, kenőcsök, spray-k alkalmazása (az ínyre kenve), illetve például kamillateával való gargarizálás hatékonyan enyhítik a kezdeti panaszokat. Emellett az első órákban ajánlott a rágógumizás is, mert elősegíti a nyomás alatt lévő területek vérellátásának fokozódását, ami megakadályozhatja az anyagcseretermékek felhalmozódását és a fájdalom kialakulását.

Mivel a rögzítőelemek vagy a drótok kiálló végei könnyen megszúrhatják és irritálhatják a szájüreget, ilyen esetekben sokat segíthet a fogszabályzóviasz, amit a szúrós részre kell felhelyezni. Amennyiben a panaszok hosszabb ideje fennállnak, mindenképpen keressük fel a fogszabályzó orvost.

Emellett kiemelten fontos több időt és energiát fordítani a szájhigiéniára, mert a nem megfelelő tisztítás miatt a készülék körül fogszuvasodás és ínygyulladás is könnyen kialakulhat. Ajánlott puha sörtéjű fogkefét, szájvizet, fogköztisztító kefét vagy fogselymet használni, illetve antibakteriális szájöblítést alkalmazni.

Fogszabályozás Budapest szolgáltatásunk keretében szeretettel várjuk a fogszabályzóra vágyó pácienseinket, forduljon hozzánk bizalommal, és kérjen időpontot konzultációra!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika