Emésztőrendszerrel összefüggő gondja van?

Emesztorendszerrel-osszefuggo-gondja-van_1_edit.jpg

Bár a különféle bélrendszeri, gasztroenterológiai rendellenességek már szinte népbetegségként vannak számon tartva, a páciensek máig vajmi keveset tudnak arról, hogy tulajdonképpen mi a gasztroenterológia, és mivel is foglalkozik egy gasztroenterológus szakember. Sejtéseik ugyan vannak, de mivel ezek csak sejtések, a konkrétumok hiányában gyakran csak a kellemetlen gyomor- és végbéltükrözéssel hozzák összefüggésbe ezt az orvosi szakterületet. Pedig ettől jóval komplexebb diagnosztikai elméleteket és eljárásokat foglal magába.

Mi az a gasztroenterológia?

A belgyógyászatból önállósult orvosi szakterület, ami célzottan az emésztőrendszerrel, illetve az azzal szorosan összefüggő szervekkel és betegségeikkel foglalkozik. Ide soroljuk a gyomor, a vékony- és vastagbél, a hasnyálmirigy, a máj, az epe és epevezeték, valamint a nyelőcső betegségeit is.
Elnevezése ógörög eredetű: a gasztro szó magát a gyomrot, az entero a bélhez tartozót, míg a logosz a tudományt jelenti.
Mivel a gasztroenterológia közvetetten ugyan, de bizonyos kapcsolódási pontokon összefügg a belgyógyászattal és az endokrinológiával is, gyakorta megesik, hogy egy-egy diagnózis felállításánál a hormonális tényezőket is meg kell vizsgálni. Lehetnek továbbá a páciensnek pszichoszomatikus alapon emésztőrendszeri problémái, mint ahogy emésztőszervi daganatos megbetegedések is állhatnak egy-egy súlyosabb panasz hátterében. Ezért a gasztroenterológus munkája összekapcsolódik más szakemberek munkájával is, így, együtt még pontosabb diagnózist, célzottabb kezelést tudnak felállítani.

Mikor fontos gasztroenterológushoz fordulnia?

  • ha megmagyarázhatatlan hasi fájdalmat, puffadást, hányingert vagy nyelési problémát tapasztal;
  • ha érezhetően negatív irányba változik az addig normális emésztése;
  • ha egyes ételek fogyasztása bélrendszeri intoleranciát okoz;
  • ha visszatérő székelési vagy hasmenési problémái vannak;
  • ha rendellenes táplálkozási panaszai vannak;
  • ha kellemetlen gyomorégés, reflux gyötri;
  • ha aranyere van;
  • ha rossz a közérzete.

Emésztés és lélek kapcsolata

Ahogy azt már fentebb is említettük, a emésztőrendszeri panaszok mögött gyakorta pszichés problémák állnak. Leegyszerűsítve ezt úgy is mondhatnánk, hogy a gyomor hiperérzékenyen reagál a lelki történésekre. A különféle pszichoszomatikus betegségek hasi és emésztési rendellenességeket idéznek elő. A rohanós mindennapok, a stressz, a rossz életvitel mind-mind hozzájárulhat olyan pszichoszomatikus betegségekhez, amik nem ritkán súlyosabb hasi és emésztési panaszokkal járnak.

A gasztroenterológiai kivizsgálások fő célja, hogy még korai stádiumban felismerhetőek legyenek a betegségek, mert így nagyobb az esély is a teljes gyógyulásra – ne halogassa, jelentkezzen be mielőbb gasztroenterológia magánrendelésre!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika