Csúnya és viszket is: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Csunya-es-viszket-is-mit-tehetunk-az-ekcema-ellen_FOKEP.jpg

Vörös foltok megjelenése, hólyagosodás a testen, amelyet kellemetlen viszketés, hámlás kísér. Könnyen lehet, hogy ezeket a tüneteket az egyik leggyakoribb bőrbetegség, az ekcéma okozza.

Mi az ekcéma?

Az ekcémának jól látható jelei vannak, de mivel sok más bőrbetegséghez hasonló tüneteket produkál, a felismerése sokszor nem egyszerű feladat. Megjelenhet bármely életszakaszban, csecsemő- és akár felnőttkorban is. A kiváltó okok annyira szerteágazóak lehetnek (örökletes tényezők, táplálkozás, stressz, kozmetikumok), hogy ezek felderítése nem ritkán több orvosi területet érintő vizsgálódást és komoly utánajárást igényel.

Az atópiás és a kontaktekcéma

Az ekcémának több válfaja van, ezek közül legismertebb az atópiás ekcéma (dermatitisz) és a kontakt vagy irritatív eredetű ekcéma. Az atópiás ekcéma jellemzően az allergiára hajlamos egyéneknél már csecsemőkorban jelentkezik. Ha felnőttkorban alakul ki, általában a páciens kórtörténetében már szerepelnek erre hajlamosító tényezők és korábbi allergiás reakciók, mint a száraz bőr vagy a szénanátha.

A kontaktekcéma esetében a tünetek az allergénnel való közvetlen érintkezés után jelentkeznek. A tünetek nemcsak az érintkezés pontján, hanem más testterületeken is felbukkanhatnak, és spontán megszűnésükig akár több hét is eltelhet. Az allergén lehet bármilyen hétköznapi összetevő, fém és anyag, amivel rendszeresen érintkezünk, hiszen végső soron az egyéni érzékenység függvénye, hogy mire hogyan reagálunk.

Hogyan ismerhető fel?

A pontos diagnózis mindennek az alfája és az omegája, amelyhez a szakorvos és a páciens együttműködésére van szükség. A diagnosztika a beteg alapos kikérdezésével, kórtörténetének megismerésével kezdődik, majd az egyéni tünetek és panaszok függvényében elindulhat a vizsgálódás.

Egy átfogó allergiavizsgálat mindenképpen ajánlott, hogy feltérképezzük a lehetséges allergéneket. A bőrtesztek elvégzése során az anyagok közvetlenül érintik a bőrt, így hamar felismerhető, hogy melyekre reagálunk érzékenyen, és az allergia súlyossága is kimutatható.

Teljes élet ekcémával is

Az ekcéma legtöbbször véglegesen nem szüntethető meg, de hosszú távon tünetmentesíthető. A kezelést a felállított diagnózis alapján minden esetben a bőrgyógyász szakorvos határozza meg.

A helyi szteroid készítmények és a krémek kúraszerű alkalmazása legtöbbször eredményre vezető. A szimptómák enyhülésekor immunmoduláló készítmények használatát szokták javasolni a hosszú távú tünetmentesség elérése érdekében. Ezek biztonságos megoldást jelentenek, mivel úgy akadályozzák meg a gyulladásos folyamatokat, hogy közben nem roncsolják a bőr szerkezetét.

Az ekcémával való együttélés elköteleződést igényel a páciens részéről is, hiszen olyan életmódbeli változásokat kell bevezetnie, amelyek garantálják a tünetmentességet. Az allergének kerülése mellett fokozottan figyelni kell a bőrápolásra, amelyhez ajánlott az ekcémás bőrre kifejlesztett, gyógyszertári kozmetikumok beszerzése, illetve bizonyos esetekben speciális étrend követésére is szükség lehet.

Ha kellemetlen bőrtünetek keserítik mindennapjait, és gyanús, hogy ekcéma állhat a háttérben, keresse fel magán bőrgyógyászatunk budapesti rendelőjét! Foglaljon időpontot még ma!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika