Bölcsességfog eltávolítása – ezt mindenképp tartsa szem előtt!

2024-06-20 by nposition
dentist-doctor-medical-product-patient-chin-1445997-pxhere.com_.jpg

Ha fogorvosi beavatkozásra kerül a sor, egy dolgot mindenki el akar kerülni: a foghúzást. Bár ma már szerencsére olyan, fájdalommentes fogászati kezelések állnak rendelkezésre, amelyek minimalizálják a fogeltávolítás kockázatát, bizonyos helyzetekben ez is elengedhetetlenné válhat. Lássuk, mit érdemes tudni a bölcsességfogműtétről!

 

Bölcsességfog-eltávolítás – sokszor nincs más megoldás

Alapestben minden ember négy bölcsességfoggal, azaz az állcsontban legesleghátul elhelyezkedő foggal rendelkezik. A képlet azonban nem mindig ilyen egyszerű, hiszen sok embernél nem, vagy csak részlegesen bújnak elő a bölcsességfogak, míg az is előfordulhat, hogy valaki bölcsességfog nélkül születik. Azok számára, akik bölcsességfog nélkül születtek, van egy jó hírünk: valójában soha nem fogják érezni a hiányát, hiszen ezek a fogak mára teljesen elvesztették funkcionalitásukat. Akik viszont rendelkeznek ezekkel a hátsó fogakkal (és ők vannak többségben), érdemes különös figyelmet szentelni azok tisztítására. Ez azonban nem mindig lehetséges – és itt kezdődhetnek a bajok.

A bölcsességfogak gyakran igen nehezen érhetők el, ezért megfelelő tisztításuk kifejezetten bonyolult. Még azok esetében is megfigyelhető a bölcsességfogak szuvasodása, akik egyébként rendszeresen tisztítják a fogaikat, hiszen ilyen hátra nem mindig ér el rendesen a fogkefe, és sok esetben a fogselyem használata sem oldható meg kényelmesen. A kismértékben elszuvasodott bölcsességfogakat természetesen be lehet tömni, azonban ha nagyobb a baj, a fogorvos sem lesz képes hozzáférni ehhez a területhez. Ilyenkor a bölcsességfog eltávolítása válhat szükségessé. De milyen esetekben számíthatunk még foghúzásra?

  • Amennyiben a bölcsességfogak nem tudnak megfelelően előtörni, vagy a növekedésük éppenséggel a szomszédos fogakat veszélyeztetik.
  • Amennyiben a bölcsességfog a fogak torlódását okozza, így a hatékony fogszabályozás csak azok eltávolításával oldható meg hatékonyan.
  • Ha vissza-visszatérő fogszuvasodás jelenik meg a bölcsességfogakon, ami akár a többi fogat is veszélyeztetheti.

 

A bölcsességfog-problémák intő jelei

A bölcsességfogak betegségére több jel is utalhat. Ezek közül az egyik legfontosabb természetesen a fájdalom vagy éppen a vele járó duzzanat, amit akár bűzös lehelet is kísérhet. Mivel ezek a fogak igen hátul találhatók, a bölcsességfog problémái akár szájnyitási nehézségeket, ízületi panaszokat vagy éppen fejfájást is okozhat. A komolyabb fogproblémák mindemellett olyan gyulladásokért lehetnek felelősek, amelyek zsibbadást is okozhatnak.

 

Így készüljön a műtétre!

Érdemes leszögezni, hogy a bölcsességfog eltávolítása nem minden esetben igényel műtéti beavatkozást, hiszen amennyiben a fog teljes mértékben előtört és a panorámaröntgen sem fedett fel a foggyökérben jelentkező elváltozást, az egyszerű, érzéstelenítéssel végzett foghúzás is jó megoldás lehet. A legtöbb esetben azonban a fog nem bújt elő teljesen, ráadásul a bölcsességfog eltávolítása akár az állcsontban megtalálható idegcsatornát vagy a szomszédos fogat is érintheti, így a műtét elkerülhetetlenné válik.

Szerencsére a műtét a korszerű érzéstelenítés miatt teljes mértékben fájdalommentes, azonban a gyógyulás eltarthat néhány napig. A nyugodt regenerációhoz érdemes az orvos által felírt antibiotikumot szedni, és a csontseb teljes begyógyulásáig fokozottan ügyelni a pihenésre, a szájhigiéniára és a nagy erőkifejtés kerülésére.

Szeretné, ha bölcsességfogát profi körülmények között, várakozás nélkül távolítanák el? Jelentkezzen be magánrendelésünkre!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika