Bölcsességfog-eltávolítás – mikor indokolt a beavatkozás?

pexels-shiny-diamond-3762453.jpg

Megosztó téma a szakemberek körében is, hiszen egyes szájsebészek szorgalmazzák, hogy már fiatalabb korban (amikor a bölcsességfogak gyökere még nem teljesen kifejlett) legyen eltávolítva a bölcsességfog, míg más fogorvosok úgy vélik, ameddig nincs ezekkel gond, ameddig nem okoznak panaszt és nem romlanak, addig fölösleges a bölcsességfogakat bolygatni. Abban viszont minden szakember egyetért, hogy ha a bölcsességfogak valamilyen módon előnytelenül befolyásolják a többi fogat, ha „kellemetlenkednek” vagy egyáltalán csak felmerül a gyanúja annak, hogy a későbbiekben probléma lehet velük, akkor célszerű a lehető leggyorsabban búcsút vennünk tőlük.

 

Bölcsességfog-eltávolítás személyre szabott megoldással

A bölcsesség-eltávolításának módja mindig attól függ, hogy a fog kibújt-e már vagy még csak a csontban van. Abban az esetben, ha a bölcsességfog-eltávolításra még a fog előbújása előtt kerül sor, mindig szájsebészeti beavatkozásra kell számítanunk. Ugyanez igaz akkor is, ha a bölcsességfog elhelyezkedése olyan, hogy azt hagyományos foghúzással nem lehetne eltávolítani. Egyébként pedig a bölcsességfogak eltávolítása néha semmivel sem bonyolultabb, mint más nagyőrlő fogak kihúzása, ám hogy nálunk melyik eset áll fenn, azt a szakorvos fogja eldönteni.
A megfelelő műtéti technika kiválasztását mindig a fogak elhelyezkedése, az idegek és gyökerek lefutása, valamint a csontozat befolyásolja. Bölcsességfog-eltávolítás előtt egy vagy akár több konzultációra is sor kerülhet, illetve bizonyos röntgenek megléte is szükséges, amelyek után a szakorvos személyre szabott kezelési tervet javasol majd. Akár szájsebészeti műtéttel, akár egyszerű húzással történik az eltávolítás, a beavatkozás helyi érzéstelenítéssel zajlik.

 

Mikor kell biztosan búcsút intenünk egy bölcsességfognak?

  • ha a bölcsességfognak nincs elegendő helye előbújni;
  • ha növekedési iránya miatt veszélyezteti a mellette levő fogak egészségét, épségét;
  • ha a növekedés miatt feszülés, torlódás alakul ki a fogsorban;
  • ha lyukas vagy szuvas, ezért állandóan panaszt okoz;
  • ha visszatérő probléma a bölcsességfog körüli terület akut gyulladása;
  • ha fogszabályozásra adjuk a fejünket;
  • ha a rendszeres tisztítása nehezen vagy nem megoldható.

Szeretné tudni milyen állapotban vannak a bölcsességfogai, esetleg úgy véli, nem tűr halasztást a fogeltávolítás? Konzultáljon szakorvosainkkal, kérjen időpontot mielőbb!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika