Az innovatív fogszabályozási technikák világa

2024-05-28 by nposition
lesly-juarez-1AhGNGKuhR0-unsplash.jpg

A fogszabályozás az esztétikai fogászat egy olyan speciális területe, amely szinte évről évre folyamatosan fejlődik, újításokkal jelentkezik. Ezen a területen mindez különösen fontos, hiszen a láthatatlan, mégis hatékony fogszabályozási technikák megjelenése sok felnőttet is arra ösztönözhetnek, hogy vágjanak bele a kezelésbe. Lássuk, melyek a legnépszerűbb fogszabályozási technikák, és mit is érdemes tudni az egyes készülékekről!

 

Miért lehet szükség fogszabályozásra?

Ha fogszabályozásról van szó, a legtöbben csupán egy kisebb vagy nagyobb esztétikai probléma megszüntetésére gondolhatnak, azonban fogszabályozásra nem csak ilyen, de egészségügyi esetekben is szükség lehet. A szabálytalan fogsor valójában harapási rendellenességekkel vagy éppen beszédproblémákkal is együtt járhat, ráadásul a fogak nem megfelelő érintkezése miatt a fogínygyulladás vagy a fogszuvasodás kockázata is megnő. A szabálytalanul növekedő fogazat már kisgyermekkorban felismerhető, így érdemes korán, már általános iskolás korban elkezdeni a fogszabályozást. Természetesen nem egy esetben fordul elő, hogy a kisebb-nagyobb problémákat az ember felnőtt koráig halogatja – szerencsére azonban ma már felnőttek részére is hatékony fogszabályozási megoldások állnak rendelkezésre.

 

Hogy zajlik a fogszabályozás?

Fontos tudni, hogy a fogszabályozás hosszú, többlépcsős folyamat, melyhez elengedhetetlen a rendszeres konzultáció és kontroll.

  • Személyes konzultáció: előzetes vizsgálat, melynek során a fogorvos tájékoztatja a pácienst a probléma megoldásának lehetséges módjairól.
  • Röntgen készítése: panorámaröntgent készítünk a fogsorról, így megismerhetjük a fogak állapotát.
  • Lenyomatfelvétel, fotódokumentáció: fogorvosunk lenyomatot vesz a fogazatról, így segítve a készülék kiválasztását és személyre szabását.
  • Kezelési terv meghatározása: a páciens anyagi lehetőségei és elvárásai, valamint az orvosolandó probléma nagysága alapján meghatározzuk a fogszabályozó készülék típusát.
  • A készülék felhelyezése: a fogak előkészítése után felhelyezzük a készüléket.
  • Kontrollvizsgálatok: a fogszabályozás során bizonyos időnként elengedhetetlen a készülék átállítása, valamint hogy a fogorvos tájékozódjon a kezelési folyamat menetéről.

 

Rögzített fogszabályzó – a klasszikus megoldás

A leghagyományosabb fogszabályozási technika a rögzített fogszabályzók használata. Az ilyen készülékek úgynevezett bracketekből, azaz tartóelemekből és az őket összekötő fém ívekből állnak. A bracketeket ragasztással rögzítik a fogak külső felületére, így a szerkezet csak a kezelés befejeztével távolítható el. A módszer előnye éppen ezért, hogy gyorsabb eredmény várható tőle, mint egy kivehető készülékről, ugyanakkor a nehezebb tisztítás mellett az észrevehető megjelenés is a hátrányok közé sorolható.

A rögzített fogszabályzó készülékek modern változatai az úgynevezett önligírozó készülékek, melyek szilikon gumikarikák helyett a bracketekbe épített zárak rögzítik a fém íveket. Mindez könnyebb tisztíthatóságot, rövidebb kezelési időt és kevesebb feszítő érzést tesz lehetővé.

 

Láthatatlan fogszabályzó – kiváló megoldás felnőtteknek

Sokan éppen a fogszabályozó készülék előnytelen megjelenése miatt nem döntenek a kezelés megkezdése mellett. Ilyen esetben a láthatatlan fogszabályozás kiváló megoldást jelenthet, hiszen a fogakra tökéletesen illeszkedő, műanyag sínes Aligner készülék szinte nem látszik, ugyanakkor étkezések és fogmosás alkalmával a készülék kivehető, így könnyű, kényelmes kezelhetőséget tesz lehetővé.

A láthatatlan fogszabályozók másik fajtája a belső fogszabályozó, amely hasonló a hagyományos készülékekhez, ám itt a tartóelemek a fogak belső felületére kerülnek.

 

Kivehető fogszabályozó – dinamikus helyzetekhez

A kivehető fogszabályozó készülékek bármikor eltávolíthatók, a velük elért eredmény éppen ezért sokkal lassabban jelentkezhet a többi megoldáshoz képest. Kisebb rendellenességek kezelésekor jó megoldás lehet, de komolyabb problémák esetén nem biztos, hogy elérhető velük a kívánt hatás.

Szeretne többet tudni a lehetőségekről? Jelentkezzen be állapotfelmérésre!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika