Az erek típusai és jellemzői

erek1.jpg

Sokan nem tudják, de Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek – főleg, ha azok kezeletlenek maradnak – olyan rizikófaktorokat hordoznak magukban, amik nem csak itthon, de világszerte is vezető haláloknak számítanak. Gondoljunk csak a szívinfarktusra, a stroke-ra, a koszorúér-betegségre, a szívelégtelenségre, amik a kardiovaszkuláris megbetegedések közül a legismertebbek. Hihetetlennek tűnhet, de kutatásokkal alátámasztott, hogy közel 300 rizikófaktor játszik szerepet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Ezért sem vehetjük fél vállról sem a betegségek kialakulásának megelőzését, sem a még időben diagnosztizált szív- és érrendszeri problémák szakszerű kezelését. Ebben az esetben is az idő nekünk dolgozik, így a még időben felfedezett rendellenességek kezelését azonnal meg kell kezdenünk. Mindegy, hogy kivizsgálásra, megelőzésre, vagy időben elkezdett kezelésre érkezik hozzánk, érsebészet magánrendelésünkön szakszerű ellátásban részesül. Kérjen időpontot mielőbb!

 

Miből áll az érrendszer?

  • verőerekből (artéria, ütőér),
  • visszerekből (véna, gyűjtőér),
  • hajszálerekből (kapilláris).

 

Erek – hasonlóságok, különbségek, szerepek

Vért szállítanak a szívből a rugalmas vérerek, vagyis az artériák. Ezeknek is két csoportja van, mégpedig a tüdőverőerek és a szisztémás ütőerek. A tűdöverőerek, ahogy arra nevükből is következtethetünk, a szívből a tüdőbe szállítják a vért, ahol a vér oxigént vesz fel, és a már oxigén dús vér a tüdővénákon keresztül visszajut a szívbe. A szisztémás ütőerek ezzel szembe, a tüdőn kívül, a test többi részét látják el vérrel. Az artériák fala a legvastagabb, mert 3 rétegből is áll: egy belső, egy középső és egy külső rétegből.
A vénák olyan elasztikus erek, amik vért szállítanak a szívbe. Szöveti felépítésük tűpontosan megegyezik az artériákéval, csupán kevesebb bennük a rugalmas rost, a sima izomsejt, illetve úgynevezett zsebes billentyűik vannak, amik a vér egyirányú áramlásáért felelősek.

Venulának nevezik a legkisebb vénákat, amik vérhez az artériáktól, a kis ütőereken és a kapillárisokon, a hajszálereken keresztül jutnak. A legkisebb vénák, vagyis a venulák nagyobb erekbe csatlakoznak, amik végül a legnagyobb erekhez, a gyűjtőerekhez szállítják a vért. Innen, a gyűjtőerekből halad vissza a vér minden cseppje a szívbe.
A kapillárisok a legeslegkisebb hajszálerek, amiket a test szövetein belül találunk. Az artériákból a vénákba szállítják a vért. A kapillárisok fala nagyon vékony, és egyrétegű belhámból épül fel.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika