Az anyajegyekről bővebben

2024-07-01 by nposition
Hogyan-kuzdjunk-a-szemolcsok-ellen_1_edit.jpg

Az anyajegy (naevus), a bőrön megjelenő jóindulatú elváltozás, amely a pigmentsejtek (melanociták) vagy egyéb bőrsejtek túlszaporodásából ered. Színük a természetes bőrszíntől a barnáig vagy feketéig terjed, változatos méretűek és formájúak lehetnek, és többségük már gyermekkorban vagy serdülőkorban kialakul.

Az átlagos anyajegy élettartama körülbelül 50 év, ami idővel általában lassan változik, kiemelkedik és világosabb színűvé válik, de van olyan, ami egyáltalán nem változik, míg mások idővel lassan eltűnhetnek, de 40 éves kor felett ritkán keletkeznek új anyajegyek.

Az anyajegyek kialakulásában a bőr pigmentációja, a genetikai tényezők és a környezeti hatások (UV-sugárzás, napfény) is szerepet játszanak. A hormonális változások (főleg nőknél) és a túlzott napsugárzás növelhetik az anyajegyek számát, mivel az UV-sugárzás serkenti a melanociták termelődését.

Az anyajegyek bárhol megjelenhetnek a testen vagy a nyálkahártyákon, egyedül vagy csoportokban, és általában ártalmatlanok, de bizonyos típusok esetén megnövekedhet a bőrrák, különösen a melanoma kialakulásának kockázata.

Milyen anyajegy-típusok léteznek?

  • Veleszületett anyajegyek: vagy már a születéstől kezdve jelen vannak, vagy az első életéven belül alakulnak ki. Méretük a 1,5 cm-nél kisebbtől egészen a 20 cm-es vagy annál nagyobbig terjedhet, és tartalmazhatnak szőrszálakat is. A 2 cm-nél nagyobb anyajegyeket megelőző célból érdemes sebésszel eltávolíttatni.
  • Szerzett anyajegyek: általában kis méretű, jól körülhatárolható, szabályos alakú anyajegyek, amelyek többnyire az UV-sugárzásnak kitett bőrfelületeken keletkeznek. Ritkán válnak rosszindulatúvá kivéve, ha nagy számban (50-nél több) fordulnak elő, ilyen esetekben magasabb lehet a melanoma előfordulásának kockázata.
  • Atípusos anyajegyek: általában szabálytalan formájú és különböző színű (fekete, sötétbarna, halványbarna, vöröses vagy több színárnyalatú) anyajegyek, amelyek nem élesen határolódnak el a környezetüktől. Esetükben fokozott a melanoma kialakulásának veszélye, ezért a rendszeres szűrés ezeknél a változatoknál kulcsfontosságú.

Jó- és rosszindulatú anyajegyek

Az általában inaktív sejtekből kialakuló, jóindulatú anyajegyek nem okoznak komolyabb egészségügyi problémákat, bár esztétikailag zavaróak lehetnek.

A rosszindulatú anyajegyek esetén rendellenes sejtosztódás következik be, ezért esetükben a legfontosabb a korai felismerés, hiszen idővel akár bőrrákká (melanoma, nem melanoma bőrrák) is válhatnak. A túlzott mértékű anyajegy kialakulása nem feltétlenül jelent egészségügyi veszélyt, de fontos, hogy figyelemmel kísérjük őket.

A következő esetekben kiemelten fontos a mielőbbi szűrővizsgálaton való részvétel:

  • Az anyajegy mérete, színe vagy formája változik.
  • Az anyajegy viszket, fáj, vérzik, vagy váladékozik.
  • Ha egy anyajegy gyorsan növekszik, vagy új anyajegyek jelennek meg rövid idő alatt.

A korai felismerés kulcsfontosságú a bőrrák, különösen a melanoma megelőzésében és kezelésében. Magánklinikánkon bőrgyógyászati szakvizsgálatra és anyajegy eltávolításra is lehetőség van, jelentkezzen be hozzánk online vagy telefonon, és ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika