Az anyajegyek és a bőrrák – Ismerje fel a korai jeleket!

Hogyan-kuzdjunk-a-szemolcsok-ellen_1_edit.jpg

Az anyajegy akkor alakul ki,  ha a bőrben egy adott ponton több pigmentsejt (melanocita) gyűlik össze, vagy az erős UV-sugárzás miatt a normális melanociták szaporodni kezdenek.

A szabályos szélű, a környezettől jól elkülönülő közönséges anyajegyek nem jelentenek gondot. A szabálytalan szélű, a szokásostól eltérű színű, formájú – atípusos anyajegyekre fokozottan kell figyelni, mert ezekből nagyobb eséllyel alakulhat ki bőrrák.

Az anyajegyeknek és a bőrráknak is több típusa van, a legsúlyosabb a melanoma, az anyajegy kóros elváltozásai közül a leggyakrabban előforduló daganatos betegség, ami az esetek egy harmadánál az anyajegyekben, a fekete-barna festékanyagot termelő sejtekben alakul ki. Ha a melanomát későn fedezik fel, és már a bőr mélyebb rétegeibe hatolt, könnyen áttéteket képezhet (többnyire a nyirocsomóban), ezért időben való felismerése életmentő lehet!

Ha az anyajegyben a következő elváltozásokat észleljük, azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni:

  • megváltozik vagy egyenetlenné válik színe
  • asszimetrikussá válik az alakja, vagy egy új aszimmetrikus anyajegy jelenik meg
  • megváltozik a felszíne, megvastagodik vagy a felülete a bőr felszínéből kiemelkedik
  • újabb, később egymásba olvadó anyajegyek jelennek meg körülötte
  • hirtelen megnő vagy megsérül (és nehezen gyógyul)
  • viszket, fáj, váladékozik
  • kifekélyesedik, vérezni kezd.

Fontos tudni, hogy nem csak az atípusos anyajegyek lehetnek rosszindulatú elváltozások, a bőrrák több típusa általában egyáltalán nem feltűnő, és nem okoz problémát. A melanoma is gyakran egészen kicsi, kékes-fekete színű, vagy szürke, fehér, barna, piros részleteket tartalmaz, és előfordul, hogy ugyanolyan színű, mint a körülötte lévő bőr.

Az elmúlt évtizedekhez képest hazánkban mára megtízszereződött a bőrrákos megbetegedések száma. Ezért kulcsfontosságú, hogy az anyajegyeket otthon rendszeresen magunk is ellenőrizzük, és évente egyszer részt vegyünk anyajegyszűrésen (bőrgyógyászat).

 

Mit tehetünk a rosszindulatú elváltozások megelőzése érdekében?

A bőrgyógyászok szerint a teljes testtérképes anyajegyszűrés a hosszú távú megelőzést hatékonyan szolgálja, mert, ha a szakorvos egyszer feltérképezte az anyajegyeinket, a későbbiek során könnyen össze tudja vetni a korábban felvett anyajegyképeket az éppen aktuálissal. Így idejében ki lehet szűrni, ha valamelyik anyajegy rosszindulatú elváltozást mutat, és ezért el kell távolítani. Ha az anyajegy nem mutat kóros elváltozást, de olyan helyen van, ahol irritációnak van kitéve, ajánlott a mihamarabbi eltávolítás mellett dönteni. (pl. vállon, arcon, orr alatt)

Az anyajegyek eltávolítása sebészeti úton, kimetszéssel történik, és az eltávolított bőrszövetet minden esetben szövettani vizsgálatra küldik, így állapítható csak meg egyértelműen, hogy az anyajegy rosszindulatú volt-e.

A szőke vagy vörös hajú, kék szemű, világos bőrű embereknek, vagy akinek sok anyajegye van, a bőre életében többször leégett, illetve a családban előfordult már melanoma – fokozott figyelmet kell fordítania a bőr rendszeres ellenőrzésére. Emellett kiemelten fontos a napsugárzás (UV-sugárzás) ellen – a testünket ruházattal, sapkával, napszemüveggel, illetve magas faktorszámú napvédő krémmel védeni, továbbá kerülni a szolárium használatát és télen is odafigyelni arra, hogy a bőrünk ne égjen le, például síelés során.

Az időben felismert melanoma, amíg a sejtburjánzás csak a felszíni szöveteket érinti, műtéti eltávolítással tökéletesen gyógyítható.

Amennyiben szakorvosi javaslat értelmében szükséges az anyajegy eltávolítása, és/vagy bőrgyógyászati anyajegy-szűrővizsgálaton szeretne részt venni – kiváló szakértelemmel és empatikus hozzáállással várjuk Önt szeretettel magánklinikánkon!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika