Az anyajegy és a szemölcs

anyajegy1.jpg

Mivel szemölcs és az anyajegy között sokszor nehéz különbséget tenni, ezért először tisztázzuk a fogalmakat.

Az anyajegy veleszületett, vagy később kialakuló, éles határú, a környezetétől eltérő színű vagy felszínű maradandó elváltozás a bőrön vagy a nyálkahártyán.

A szemölcs egy több mint száz DNS típusú vírusfajta által okozott, halványsárga vagy piszkosszürke, különböző nagyságú és pontozott felszínű, lapos vagy kocsányon függő bőrszínű kinövés, amelyből több mint 50 féle létezik. Létrejöttében a hajlam, illetve a csökkent immunreaktív állapot játssza a főszerepet.

  • A karfiolszerű felületű közönséges szemölcs főleg ujjakon, körmök közelében, kézfejen, térden, arcon és könyökön jelenik meg.
  • A középen kissé behorpadt, fényes felületű uszodaszemölcs kizárólag a talpon fordul elő.
  • Az anyajeggyel legkönnyebben összetéveszthető lapos szemölcs főleg arcon, alkaron, kézfejen, csukló környékén jelenik meg.
  • A futószemölcs egy jóindulatú bőrnövekedés, amelyet a HPV vírus bizonyos törzsei okoznak, és amelyből bármely testrészen akár száz darab is megjelenhet. A nemi szerveken előforduló genitális szemölcs kezelése mindenképpen szakorvost igényel.

Az egyszerű szemölcsök akár spontán is elmúlhatnak, a napfény vagy az összeérő bőrfelületek izzadása pedig kifejezetten a megmaradásukat segíti elő.

Fontos odafigyelni arra, hogy a szemölcsöt ne kaparjuk el, mert így további területeket is megfertőzhetünk. Kialakulását megelőzhetjük gyakori kézmosással, tiszta törölköző és papucs használatával.

A szemölcs eltávolítása

Otthoni kezelésre gyógyszertárban kapható fagyasztó spray, szalicilsav-tartalmú kenőcs és oldat, ecsetelő, stift, de csak azokon a testrészeken ajánlott, ahol nem vékony a bőr.

Az egyneműen sötét színű vagy mákszerűen pigmentált szemölcsök mindenképpen sebészeti ellátást igényelnek, ha zavaró a jelenléte, akkor javasolt eltávolítani, de nem feltétlenül szükséges, amennyiben csak esztétikai problémát okoz.

Az eltávolítás módja a szemölcs előfordulási helyétől és nagyságától függ.

A helyi érzéstelenítéssel végzett, rövid ideig tartó lézeres szemölcseltávolítás során az ép környezet nem károsodik, és általában egyszeri kezelést igényel a legtöbb esetben. Nem jár együtt utófájdalommal, a seb 1-2 hét alatt behámosodik, és hegmentesen meggyógyul.

A fagyasztásos módszer esetén megfagyasztják a szemölcsöt, ami néhány nap alatt leszárad, az elektromos késsel történő kimetszés során pedig egy elektromos késsel kimetszik azt.

Mindkettő szintén helyi érzéstelenítéssel törtéik, de ezeknél általában kisebb precizitást lehet biztosítani, mint a lézeres eljárásnál.

A szemölcs eltávolítása érdekében forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz, aki megállapítja, hogy esetünkben melyik módszer alkalmazására van szükség!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika