Anyajegyszűrés gyermekkorban

gyermek_anyajegy_1.jpg

Mindenkinek vannak kisebb-nagyobb anyajegyei. Ezek a bőrelváltozások általában azonban teljesen ártalmatlanok, akár csecsemőkorban, akár gyerekkorban, akár később jelenek meg. Ahogy növekednek a gyerekek, anyajegyből is egyre több képződhet, ezért fontos, hogy a szülők rendszeres szűrővizsgálatokon ellenőriztessék azok szín-, forma- és méretbeli változásait.

Az anyajegyek kialakulása gyermekeknél

Anyajegyek az ember élete során bármikor kialakulhatnak. Ritka ugyan, de előfordul, hogy már a születéskor megtalálható néhány a kisbaba testén, de gyakoribb eset, hogy az első anyajegyek az első évek folyamán bukkannak fel. A pubertás alatt az anyajegyek száma megnövekedhet.

Az anyajegyek változásaiból felnőttkorban viszonylag egyszerű következtetéseket levonni, azonban a gyermekek esetében bonyolultabb a helyzet. A kisgyermekek gyorsan növekednek, így ezzel együtt az anyajegyek mérete, formája is változhat, így pusztán azok kinézetének alakulásából szűrővizsgálat nélkül nem lehet kóros elváltozásra következtetni. Fontos azonban, hogy ha egy csecsemő anyajegyekkel születik, bőrgyógyász szakorvos vizsgálja meg a bőrelváltozásokat.

Gyermekek esetében különösen fontos az odafigyelés

A különböző festékes anyajegyek a bőr festéktermelő sejtjeinek túlszaporodásából vagy fokozott aktivitásából kifolyólag alakulnak ki, azonban az UV-sugárzás nagyban hozzájárul azok elterjedéséért. A festékes anyajegyek vagy más néven pigmentált naevusok fokozott napozás vagy szoláriumozás hatására könnyebben alakulnak ki, ami különösen igaz a gyermekek esetében. A gyermekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, hiszen ilyenkor a bőr védelmét segítő hidrolipid réteg nem olyan vastag, valamint a faggyú- és izzadtságtermelés sem működik olyan intenzitással, mint érettebb korban. Éppen ezért fontos, hogy a gyermekek bőrét különösen óvjuk az erős napsugárzástól, mert az később, felnőtt korban komolyabb problémák kialakulását is okozhatja.

Anyajegyek eltávolítása

Az, hogy szükséges-e egy adott anyajegy eltávolítása, függ annak méretétől, elhelyezkedésétől, valamint felületétől. A legtöbb problémát általában a szőrös óriásnaevusok okozhatják, főleg olyan esetben, ha azok olyan érzékeny testrészeken jelennek meg mint az arc vagy éppen a nyak. Az ilyen anyajegyekből nagyobb eséllyel alakul ki melanoma, ezért szükséges a rendszeres vizsgálatuk. Az anyajegyeket sok esetben célszerűbb minél fiatalabb korban eltávolítani, így ugyanis jobb esztétikai végeredmény érhető el, ugyanakkor az eltávolításról csak a szülő és a gyermek bevonásával lehet dönteni.

Kivizsgáltatná gyermeke anyajegyeit? Foglaljon időpontot anyajegyszűrésre online, egyszerűen!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika