Általános fogászat vagy szájsebészet – mikor hova forduljon?

pexels-shiny-diamond-3762402-1.jpg

Ha egy éjszaka kínzó fogfájásra ébred, szinte biztosan nem azon kezd el először töprengeni, hogy akkor ezzel a problémával most általános fogászatra vagy egyenesen a szájsebészetre induljon. Ha más nem is, de az borítékolható, hogy ha napok óta fáj a foga, garantáltan nem azon fog gondolkozni, hogy ez klasszikus fogászati vagy speciálisabb szájsebészeti kezelést igényel majd: az esetek többségében csak gyorsan és lehetőleg minél fájdalommentesebben akar megszabadulni a fogfájás okozta minden kellemetlenségtől.
Laikusként sokan összemossák a két fogalmat, és csupán maximum leheletnyi különbséget tudnak felsorolni a hagyományos fogászati és szájsebészeti beavatkozások között, pedig jóval jelentősebbek az eltérések, mint azt elsőre gondolnánk.

 

Kiből lesz a szájsebész?

A válasz egyszerű: minden olyan fogorvosból, aki külön szakvizsgát is tesz. A szájsebészképzés tulajdonképpen a bonyolultabb beavatkozások és műtétek elvégzésére is felkészíti a fogorvost, és olyan plusz tudást nyújt számára, amivel már az állcsontot és az arcüreget is érintő problémákat is kezelni tudja. A szájsebészet tehát a fogászat egy speciális ága, egy olyan széles spektrumot felölelő szakterület, ahol már a komplikáltabb fogászati problémákat is kezelni tudják.

 

A szájsebész az íny alatti panaszokat is orvosolja

Nem tévedünk nagyot, ha fogfájásunkkal általános fogászatra megyünk, hiszen ott azonnal fel tudják majd mérni, hogy indokoltabb-e egy bonyolultabb szájsebészeti beavatkozás vagy sem. Általános fogorvoshoz fordulhatunk sima fogtömés, gyökérkezelés, egyszerűbb foghúzás miatt, de akkor is jó döntés felkeresnünk őt, ha gyakran vérzik vagy gyulladt az ínyünk, ha kellemetlennek érezzük a leheletünket, ha letörik egy kis darab a fogunkból, ami sérti a nyelvünket. A szájsebész viszont már komplexebb dolgokkal foglalkozik: implantátumokkal, hidakkal, koronákkal vagy más típusú fogpótlásokkal, speciálisabb, nehezebben kivitelezhető foghúzásokkal (pl. bölcsességfog-eltávolítással), és minden olyan invazív, vagyis feltáró beavatkozást is ő végez, ami az íny alatti területeket érinti. Munkája rendkívül sokrétű, az általa végzett sebészeti kezelések nagy százaléka feltáró műtét, akár gyökérkezelésről, akár gyulladásos elváltozások, ciszták eltávolításáról, akár foghúzásról van szó.

Szájsebészeink várják szíves megkeresését – foglaljon időpontot mielőbb elérhetőségeink valamelyikén!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika