Alkohol – kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg

alkohol.jpg

Ugyan a máj az egyetlen belső szervünk, ami képes önmagától is regenerálódni, a túlzásba vitt és rendszeres alkoholfogyasztás egy idő után visszafordíthatatlan károkat okozhat mind a májban, mind pedig a gyomorban.

 

Az alkohol a maradandó máj- és gyomorbetegségek kiváltója

Általánosságban elmondható, hogy a májkárosodás és a gyomorproblémák kialakulásában nagy jelentősége van annak, hogy milyen típusú és minőségű alkoholt fogyaszt az ember, ezt milyen gyakran és mennyi ideig teszi. Bár az alkoholtartalmú italok fogyasztása hozzátartozik a kultúránkhoz, sőt, némileg az egészséges élet „hozzávalójaként” is hivatkozhatunk rá (gondoljunk csak arra, hogy hányszor hallottuk már, hogy 2 dl minőségi vörösbor elfogyasztása kedvező hatással lehet az anyagcserére, vérképzésre, a pulzusra, sőt, a szívinfarktus esélyét is csökkentheti), a túlzásba vitt és gyakori alkoholfogyasztás maradandó máj- és gyomorbetegséget idézhet elé.
Az alkohol lebontása után a májban egy toxikus vegyület, acetaldehid keletkezik, ami eleinte még csak elzsírosodást, később viszont már a májsejtek károsodását is okozhatja. Az alkohol lebontásából visszamaradó toxikus méreg hatására létrejövő gyulladás a májsejtek legnagyobb ellensége, ez idézi elő a májsejtek pusztulását. Ha pedig a máj elfárad és már nem képes új sejtek létrehozására, a májon egyre több hegszövet alakul ki, így a heges területek és az egyre kevesebb egészséges májszövet májzsugorodást, májelégtelenséget eredményezhet.

 

Alkoholfogyasztás gasztroenterológiai szempontból

A rendszeres, nagy mennyiségű, rossz minőségű alkohol fogyasztása gasztroenterológiai szempontból is káros. Az alkohol szinte az egész emésztőrendszerre nhttps://ezustfenyklinika.hu/szolgaltatasok/gasztroenterologia/egatívan hat. Átmeneti emésztési panaszokat, székrekedést vagy éppen hasmenést, hányingert okozhat, de akár fokozhatja a nyelőcsődaganatok kialakulásának lehetőségét, ronthatja a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának hatékonyságát, de a rendszeres alkoholfogyasztás egyik gyakori súlyos következménye a gyomorfekély is. A cukorbetegeknek és az inzulinrezisztenciával élőknek sem túl jó rendszeresen a pohár fenekére nézni, de ha mégis így tesznek, számukra tiltólistások a magas cukortartalmú szeszes italok, a likőrök, a koktélok, hiszen ezek hirtelen vércukorszint-emelkedést idézhetnek elő.

Gasztroenterológiai magánrendelésünk tárt ajtókkal várja az új pácienseket is – ha konzultációra, komplex kivizsgálásra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika