Alkohol – kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg

Ugyan a máj az egyetlen belső szervünk, ami képes önmagától is regenerálódni, a túlzásba vitt és rendszeres alkoholfogyasztás egy idő után visszafordíthatatlan károkat okozhat mind a májban, mind pedig a gyomorban.
Az alkohol a maradandó máj- és gyomorbetegségek kiváltója
Általánosságban elmondható, hogy a májkárosodás és a gyomorproblémák kialakulásában nagy jelentősége van annak, hogy milyen típusú és minőségű alkoholt fogyaszt az ember, ezt milyen gyakran és mennyi ideig teszi. Bár az alkoholtartalmú italok fogyasztása hozzátartozik a kultúránkhoz, sőt, némileg az egészséges élet „hozzávalójaként” is hivatkozhatunk rá (gondoljunk csak arra, hogy hányszor hallottuk már, hogy 2 dl minőségi vörösbor elfogyasztása kedvező hatással lehet az anyagcserére, vérképzésre, a pulzusra, sőt, a szívinfarktus esélyét is csökkentheti), a túlzásba vitt és gyakori alkoholfogyasztás maradandó máj- és gyomorbetegséget idézhet elé.
Az alkohol lebontása után a májban egy toxikus vegyület, acetaldehid keletkezik, ami eleinte még csak elzsírosodást, később viszont már a májsejtek károsodását is okozhatja. Az alkohol lebontásából visszamaradó toxikus méreg hatására létrejövő gyulladás a májsejtek legnagyobb ellensége, ez idézi elő a májsejtek pusztulását. Ha pedig a máj elfárad és már nem képes új sejtek létrehozására, a májon egyre több hegszövet alakul ki, így a heges területek és az egyre kevesebb egészséges májszövet májzsugorodást, májelégtelenséget eredményezhet.
Alkoholfogyasztás gasztroenterológiai szempontból
A rendszeres, nagy mennyiségű, rossz minőségű alkohol fogyasztása gasztroenterológiai szempontból is káros. Az alkohol szinte az egész emésztőrendszerre nhttps://ezustfenyklinika.hu/szolgaltatasok/gasztroenterologia/egatívan hat. Átmeneti emésztési panaszokat, székrekedést vagy éppen hasmenést, hányingert okozhat, de akár fokozhatja a nyelőcsődaganatok kialakulásának lehetőségét, ronthatja a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának hatékonyságát, de a rendszeres alkoholfogyasztás egyik gyakori súlyos következménye a gyomorfekély is. A cukorbetegeknek és az inzulinrezisztenciával élőknek sem túl jó rendszeresen a pohár fenekére nézni, de ha mégis így tesznek, számukra tiltólistások a magas cukortartalmú szeszes italok, a likőrök, a koktélok, hiszen ezek hirtelen vércukorszint-emelkedést idézhetnek elő.
Gasztroenterológiai magánrendelésünk tárt ajtókkal várja az új pácienseket is – ha konzultációra, komplex kivizsgálásra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!