A vastagbéltükrözésről részletesen

stomach-pain-g131695ec9_640.jpg

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) a vastagbél és a vékonybél utolsó szakaszának, a csípőbélnek az endoszkópos vizsgálati módszere.

Az eljárás során a végbélnyíláson keresztül egy saját fényforrással rendelkező hosszú, hajlékony csövet (endoszkóp), vezetnek a vastagbélbe, melynek végén egy flexibilis kamera (kolonoszkóp) található. A kamera segítségével sokszoros nagyításban, egy monitoron jól látható módon a vastagbél teljes hosszát megvizsgálják, továbbá az eljárás során lehetőség van szövettani mintavétel, illetve kisebb beavatkozások (pl. polip-eltávolítás, vérzéscsillapítás) elvégzésére.

A vastagbéltükrözés a következő betegségek diagnosztizálását szolgálja:

 • Crohn-betegség,
 • a vastagbél belsejében lévő elváltozások,
 • fekélyes vastagbélgyulladás,
 • vastagbélrák.

 

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

A vizsgálatot gasztroenterológus szakorvos rendelheti el a panaszok és a kórelőzmény ismeretében, általában laborvizsgálatokkal kiegészítve.

A vastagbéltükrözés az alábbi tünetek esetén lehet indokolt:

 • fogyás, rossz közérzet, émelygés,
 • bizonytalan hasi fájdalmak, korai teltségérzés,
 • nyelési nehezítettség, nyelési fájdalom,
 • szivárgó vérzés a végbélnyílásból, véres széklet,
 • pozitív széklet vértesztet követően,
 • tartós székrekedés vagy hasmenés, illetve a kettő váltakozása
 • székelési habitus megváltozása.

Az 50. életév betöltését követően panaszmentesség esetén is ajánlott megfelelő időközönként a vastagbéltükrözést szűrővizsgálatként elvégezni.

 

A vizsgálat menete

A vastagbéltükrözés kissé kellemetlen, átlagosan 20-30 percig tartó, altatás nélkül és altatásban is végezhető invazív eljárás. A tükrözés során a szakorvos a kolonoszkóp csövét a végbélen keresztül óvatosan bevezeti a vastagbélbe, ezután a tágulás elősegítésére levegőt fújnak be, a kolonoszkóp pedig végig körben halad a hasban a vastagbél teljes körű vizsgálata érdekében. A vizsgálat alatt székelési ingert, haspuffadást, hasi görcsöket vagy hasi fájdalmat érezhet a páciens.

 

Hogyan történik a vizsgálat előkészítése?

Szakorvosi konzultáció alapján a vizsgálat előtt vérvételre, hasi ultrahang vizsgálatra, illetve altatás esetén EKG vizsgálatra vagy egyéb kiegészítő szakorvosi vizsgálatra lehet szükség.

A szakorvos a páciens egészségügyi állapotának teljes ismeretében egyénileg határozza meg az előkészítés: a béltisztítás és a szigorú diéta módját, illetve bizonyos gyógyszerek szedésének elhagyását.

A vizsgálat előtti napon minden esetben béltisztítást (hashajtóval) kell végezni, a táplálkozási előírásokat szigorúan be kell tartani, hogy a belek átjárhatóak legyenek, mert a tükrözés csak így végezhető el eredményesen.

Cukorbetegség, illetve véralvadásgátló gyógyszer szedése esetén kiemelten fontos, hogy erről a páciens a kezelőorvosával a vizsgálatot megelőzően egyeztessen.

A vizsgálat nem végezhető el terhesség, véralvadási zavarok, bizonyos szívbetegségek, krónikus légzőszervi panaszok, illetve a vastagbél átfúródása esetén.

 

Lehetnek-e szövődményei, és mi történik a vizsgálat után?

A megfelelően elvégzett vastagbéltükrözés biztonságos vizsgálat, diagnosztikus pontossága egyedülálló, ami a ritkán előforduló szövődmények (vérzés, bélperforáció) kockázatát háttérbe szorítja.

A bódításban végzett vastagbéltükrözést követően rövid megfigyelés és pihenés szükséges, illetve a páciens csak kísérővel távozhat, gépkocsit vezetni, elektromos készülékekkel dolgozni a vizsgálat után 24 órán belül nem ajánlott.

Az altatásban végzett vastagbéltükrözés után megfigyelés szükséges, majd az altatóorvos és a gasztroenterológus döntése alapján stabil, éber állapotban mehet csak haza a páciens.

Magánklinikánkon altatásban és bódításban, nagy körültekintéssel és empátiával – nyugodt körülmények között végezzük a vastagbéltükrözést, amelyhez minden esetben gasztroenterológiai konzultáció szükséges. Várjuk szeretettel, foglaljon időpontot konzultációra online vagy telefonon!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika