A vastagbéltükrözés jelentősége vastagbélrák megelőzésében

2024-04-22 by nposition
vastagbel.jpg

A vastagbélrák világszerte egyike a leggyakoribb daganatos betegségeknek, az Európai Unión belül sajnos hazánkban a legmagasabb a rosszindulatú vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. A vastagbéldaganat a vastagbél (colon) vagy végbél (rectum) falából kiinduló rosszindulatú daganat, amit sajnos gyakran csak későn diagnosztizálnak, mert nem okoz jól felismerhető panaszokat, legtipikusabb tünetei a véres vagy nyálkás széklet, a székelési szokások megváltozása, puffadás, hasi görcsök, diszkomfortérzés vagy fájdalmak, illetve a székrekedés és hasmenés váltakozása, émelygés, hányinger, rossz közérzet, mással nem magyarázható fogyás.

A vastagbélrák kialakulásában nagy szerepe van a helytelen táplálkozásnak: a kevés rost, illetve a magas zsír-, koleszterin-, fehérje- és kalóriatartalmú ételek fogyasztása, továbbá a dohányzás, a túlsúly és az egyéb egyéni vagy családi kockázati tényezők is növelhetik a betegség kialakulásának esélyét.

A korai stádiumban felfedezett vastagbélrák jól kezelhető betegség, ezért a rendszeres szűrővizsgálat felnőtt korban kiemelten fontos. A vastagbél vizsgálatát első sorban vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópiával) végzik, ami jelenleg a legkorszerűbb vizsgálati módszer a vastagbél/végbél betegségeinek (pl. gyulladás, polip, daganat, bélfali sérv) felismerésére. A vizsgálat során a végbélnyíláson keresztül egy saját fényforrással és kamerával rendelkező hajlékony csövet (endoszkóp) vezetnek a vastagbélbe, amelynek segítségével sokszoros felbontásban egy monitoron jól látható a vastagbél teljes hosszát megvizsgálják.

 

A kolonoszkópia célja:

  • Vastag/végbélrák szűrése.
  • Korai diagnózis (rák előszelét jelentő polipok és egyéb betegségek): az embererek kb. 10 %-ában szervezetében találhatóak többnyire jóindulatú vastagbélpolipok, amelyek bizonyos típusai hajlamosak a rosszindulatú elváltozásra, így jelenlétük már rákmegelőző állapotnak tekintendő. A vizsgálattal nem csak azonosítani, de el is lehet távolítani őket, ami jelentős mértékben csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
  • Tünetek okának megállapítása / betegségek diagnosztizálása: vastagbélpanaszok estén az okok felderítése és a betegségek diagnosztizálása érdekében. (pl. Crohn-betegség, colitis ulcerosa, vastagbél belsejében lévő elváltozások)
  • Szövettani mintavétel és gyógyító beavatkozások végzése: pl. vérzéscsillapítás,idegen test eltávolítása.
  • Kontroll és kezelés: ha valakinek korábban már volt vastagbélproblémája, vagy eltávolítottak a szervezetéből polipot vagy vastagbélrákot, a rendszeres kolonoszkópia kiemelten fontos a páciens állapotának és a betegségnek a nyomon követésére és kezelésére.
  • Megelőzés: azoknak, akinek a családjában előfordult már béldaganat, már 40 éves korban érdemes elkezdeniük a szűrést, továbbá azon pácienseknek is, akiknél korábban vastagbélpolipot találtak vagy vastagbélgyulladást diagnosztizáltak.Mindemellett 50 éves kor felett mindenkinek fontos részt venni rendszeres (2 évente) szűrővizsgálaton, főleg alacsony rosttartalmú táplálkozás mellett.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vastagbélrák betegség megelőzéséért a rendszeres szűrővizsgálat mellett – mi magunk tehetünk a legtöbbet a helyes táplálkozással (teljes kiőrlésű gabonafélék, rostban gazdag élelmiszerek – zöldségek, gyümölcsök, kevés (vörös) hús), a dohányzás és az alkohol-fogyasztás kerülésével, illetve a rendszeres testmozgással és stresszmentes életmóddal.

Magánklinikánkon szakorvosaink empatikus hozzáállással és nagy körültekintéssel – kellemes, megnyugtató környezetben – hétköznaponként és alkalmanként vasárnap is végeznek vastagbéltükrözést. Jelentkezzen be hozzánk online vagy telefonon, várjuk szeretettel!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika