A vastagbél funkciója és betegségei

vastagbel.jpg

A vastagbél az emésztőrendszer nagyjából másfél méter hosszúságú szakasza, amelynek funkciója kiszűrni azokat az anyagokat, amelyeket a szervezet már nem képes felszívni. Lássuk, milyen részei vannak a vastagbélnek, és melyek a leggyakoribb hozzá kapcsolódó betegségek!

A vastagbél felépítése

A vastagbél a tápcsatorna legtágabb, mintegy hat centiméter átmérőjű, utolsó szakasza, mely felszívja a bélsárban megmaradt folyadékot, és továbbítja a székletet a végbél irányába. Itt már nem történik emésztés, ezért a vastagbél nem termel emésztőenzimeket, ám bélnedveket igen, amelyek segítik a felszívódást. A vastagbélnek nincsenek bélbolyhai, falát nyálkahártya, kötőszövet, izomréteg, illetve hashártya alkotja. A vastagbél mozgása lefele haladva, hullámzó jelleggel történik.

A vastagbél különböző szakaszai:

  • ileum
  • coecum (vakbél)
  • colon scendens (felszálló vastagbélszakasz, amely a hasüreg jobb oldalán található)
  • colon transversum (a hasüreg felső felén található haránt vastagbél)
  • colon descendens (leszálló vastagbélszakasz, amely a hasüreg bal oldalán található)
  • colon sigmoideum (szigmabél)
  • rectum (végbél)
  • appendix vermiformis (féregnyúlvány a vakbél végén)
  • végbélnyílás

Mit csinál a vastagbél?

A vastagbél tárolja és keveri a béltartalmat, kivonja belőle a folyadékokat, illetve továbbítja azokat. A vastagbélbe ugyanakkor nem csupán szájon át kerülhet folyadék, a nyálmirigyek és a gyomor is jelentős mennyiségű nyákot termel, így egy nap akár a kilenc-tíz litert is elérheti a bélcsatornába kerülő összes folyadék mennyisége, aminek nagy része visszaszívódik a szervezetbe. A fel nem szívódó anyagok besűrítődnek, majd amikor elérik a végbélcsatornát, a székelési inger hatására távoznak.

 

Egészséges bélflórával a betegségek ellen

Az immunrendszer állapota jelentős mértékben kapcsolódik a vastagbélhez, hiszen az immunsejtek többsége itt képződik. Éppen ezért a bélflórának óriási szerepe van a különböző betegségek elleni küzdelemben, így fontos, hogy elegendő mennyiségben tartalmazzon probiotikus, azaz jótékony baktériumokat, melyek segítenek megőrizni a bélnyálkahártya épségét.

A vastagbél leggyakoribb betegségei közé tartozik a vastagbélgyulladás, a vastagbélrák, illetve a vastagbélpolip. A különböző betegségek megelőzéséért mindenki tehet rostban gazdag tápanyagok fogyasztásával, melyek segítik a salakanyagok ürítését, a stressz csökkentésével.

Állandó székrekedést, görcsöket, puffadást, véres székletet vagy hasmenést tapasztal? Jelentkezzen be klinikánk gasztroenterológiai magánrendelésére online, mindössze néhány kattintással!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika