A túl sok stressz a hormonrendszerünket is megbetegítheti

2024-07-11 by nposition
pexels-olly-3812745.jpg

Több alkalommal írtunk már arról, hogy a hormonegyensúly felborulása milyen átmeneti, illetve akár állandósuló egészségügyi kockázatokat rejthet magában, mint ahogy már a fokozott stressz hatását is többször górcső alá vettük egészségügyi szempontból. Mivel a hormonrendszerünk reagál a legszenzitívebben mindenre, ezért nem véletlen, hogy a krónikus stressz, a nem megfelelő stresszkezelés súlyos következményeket vonhat maga után.

Nem véletlenül mondják, már-már untig ismételt közhelyként, hogy a stressz képes megbetegíteni a testet. Ez valóban így van, azonban a rohanó hétköznapokban mégsem veszünk tudomást erről, legalábbis egészen addig nem, ameddig a stressz nem okoz valamilyen egészségügyi problémát, testi tünetet is.

 

Nem a stressz, hanem az állandósult stressz okozza a bajokat

Ha állandósul a stressz, a szorongás, az idegeskedés az életünkben, az negatívan hat az endokrin rendszerünkre, de az egész szervezetünkre is. Ugyan a stressz valamelyest magától értetődő része is a mindennapjainknak, a megfelelő stresszkezelési technikákkal sokat tehetünk azért, hogy kordában tartsuk a mentális és fizikai egészségünkre károsan ható dolgokat. Kortizolt és adrenalint termel válaszreakcióként a mellékvese az olyan helyzetekben, amikor stresszhatásnak vagyunk kitéve.

Ez egy teljes természetes reakció, de csak egészen addig, ameddig a stresszhelyzet el is múlik, illetve a hormonszintek visszatérnek a normális értékeikhez. Ha a stresszes folyamatok sokáig fennállnak, teljes zavar keletkezik a szervezetünkben, ami pedig kóros állapotokat és a hormonrendszer felborulását eredményezheti.

 

A kisebb tüneteket sem szabad félvállról venni

A kortizol növeli a vércukorszintet, fokozza a glükózfelhasználást, míg az adrenalin a pulzusszámot emeli. Ugyanakkor a kortizol blokkolja stresszes helyzetekben azokat a funkciókat is, amik úgymond nem létfontosságúak; képes megváltoztatni az immunrendszer védekezőképességét, csökkenteni az emésztőrendszer aktivitását, de még a reproduktív rendszerre is negatív hatással lehet. A rosszul dekódolt jelek, az állandó védekezőmechanizmus hatására (amit a krónikus stressz idéz elő) elindulhat egy sor autoimmun folyamat a szervezetben, de a meddőség, a különféle pajzsmirigybetegségek, az alvászavar, a kóros elhízás, az inzulinrezisztencia, a szív- és érrendszeri betegségek is összefüggésbe hozhatóak a krónikus stresszel, a hormonrendszer felborulásával.

Mivel szervezetünkben minden mindennel összefügg, ezért még a legkisebb hormonális kibillenésre is határozottan reagál a test. Néha csak alvászavarral, hajhullással, fokozott étvággyal, gyengeséggel, libidócsökkenéssel, emésztési panaszokkal, rossz közértettel, levertséggel vagy éppen ingerlékenységgel, később pedig, ha ezeknek a tüneteknek nem tulajdonítunk idejében nagyobb jelentőséget, akár már erősebb jeleket is küldhet a testünk. Ne várjon a komolyabb egészségügyi problémákig, keresse fel mielőbb endokrinológiai szakrendelésünket, hogy utána járjunk kezdeti tüneteinek kiváltó okának!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika