A szívultrahang fajtái

heart-g0cbe952c4_640.jpg

A szívultrahang-vizsgálat eredménye kimutatja a szívméret változását, a pumpálási erőt, az izomkárosodás mértékét, a billentyűzavarokat, továbbá a szívkamra hibáit, a szívben levő erek rendellenességeit és a komplex veleszületett szívhibák jelenlétét.

A szívultrahangnak 4 fajtája van:

  • A hagyományos szívultrahang során az orvos a zselével bekent ultrahang fejet a mellkasra helyezi, így a vizsgálófej érzékeli a szívből visszaverődő hullámokat, amelyről a számítógép képet készít. Ritkán előfordul, hogy a tüdő vagy a bordák kitakarják a képet, ezért ártalmatlan és biztonságos kontrasztanyagot injekcióznak a vénákba, amelynek segítségével tisztábbá válik a szívkép a monitoron.

 

  • A nyelőcsöves szívultrahangra akkor kerül sor, ha az orvosnak részletesebb képre van szüksége, vagy valamilyen okból nem sikerül hagyományos módszerrel tiszta képet kapni a szívről. A torok érzéstelenítése után az ultrahang fejet magában foglaló, hajlékony csövet leeresztik a nyelőcsövön.

 

  • A Doppler szívultrahangot hagyományos és nyelőcsöves ultrahang esetében is használhatják, amelynek során a hanghullámok magassága változik, amikor a szívben és az erekben áthaladó vérsejtekről visszaverődnek. Ezek a változások (Doppler jelek) segítik elő a szíven átfolyó vér (monitoron színekkel jelzett), a szívben levő verőerek és azok problémáinak vizsgálatát.

 

  • A terheléses szívultrahang (stressz echocardiographia) olyan, elsősorban a koszorúérrel kapcsolatos betegségek diagnosztizálására alkalmas, amelyek csak akkor jelentkeznek, amikor fizikai aktivitást végzünk. Ez a futópad vagy szobakerékpár használata közben végzett szívultrahang nem alkalmas a koszorúér szűkületének vizsgálatára. Ha a páciens nem képes mozgásra, akkor gyógyszer segítségével növelik magasabbra a szívdobogást.

 

A vizsgálat alatt az oxigénellátást folyamatosan ellenőrzik a légzési problémák elkerülése érdekében. Nyelőcsöves ultrahang után a torok néhány órát fájhat még, illetve a terheléses szívultrahang során rövid ideig jelentkezhet rendszertelen szívdobogás. Mindettől függetlenül a szívultrahang biztonságos, veszélytelen vizsgálat, ami nem igényel előkészítést.

Amennyiben az eredmények nem kielégítőek, a pontos diagnózis felállítása érdekében a kardiológus szakorvos további vizsgálatokat és kezeléseket javasolhat. Magánrendelőnkbe akár szombatra vagy vasárnapra is, kardiológiai vizsgálattal vagy anélkül is foglalhat időpontot hagyományos szívultrahangra, ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika